Gdansko Baltijos opera į Klaipėdą atvyksta su Karolio Szymanowskio opera „Karalius Rogeris“

Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro atstovai ką tik grįžo iš Lenkijos, kur pagal programą „Įkvepianti kultūra“ lankėsi Gdansko Baltijos operoje (“Opera Bałtycka”). 

Siekiant tarptautiniu mastu populiarinti vertingiausius Lenkijos kultūros aspektus 2025 metų pradžioje Klaipėdoje bus pristatyta lenkų kompozitoriaus Karolio Szymanowskio opera „Karalius Rogeris“. Planuojama ir daugiau gražių bendradarbiavimo projektų.

Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro vadovė Laima Vilimienė pasakoja kvietimo bendradarbiauti sulaukusi iš Gdansko Baltijos operos vadovo. „Iš karto sutikome. Viena iš KVMT strateginių krypčių – bendradarbiavimas su Baltijos jūros regionio uostamiesčių teatrais.

Gdansko Baltijos opera – viena jų. Geros mintys greičiausiai sklando ore. Jau daug metų svarsčiau apie K.Szymanowskio operą „Karalius Rogeris“ pastatymą.

Ir štai pasitaikė galimybė ją pristatyti Klaipėdoje kaip Lenkijos kolegų dovaną mūsų miestui!“,- pasakojo L. Vilimienė.

Ką tik įvyko pirmas Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro atstovų: vadovės Laimos Vilimienės, pavaduotojos menui Audronės Juozauskaitės bei Pastatymų tarnybos vedėjo Aivaro Tarvydo apsilankymas Gdansko Baltijos operoje, kurio metu aptarti operos „Karalius Rogeris“ gastrolių Klaipėdoje organizaciniai klausimai.

Rasta daug panašumų tarp Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro ir Gdansko Baltijos operos.

Tarkim, kolegų Gdanske planuose – naujo teatro statybų pradžia. Klaipėdiečiai juokavo, kad gali tapti kolegų iš Lenkijos konsultantais pradedant šį daug žinių reikalaujantį procesą. „Gdansko gyventojai, kaip ir klaipėdiečiai, labai myli savo teatrą ir gausiai lanko spektaklius.

Esame panašūs ir savo darbuotojų skaičiumi, tačiau skiriasi Klaipėdos ir Gdansko teatrų statusas, finansavimo šaltiniai. Tarkim, Gdansko Baltijos operoje nėra nuolatinės solistų trupės. Kiekvienam spektakliui solistai samdomi. Nuolat dirba tik orkestro, baleto, choro trupės“,- pasakojo L. Vilimienė.

Lenkai labai myli ir didžiuojasi savo nacionaline opera, kompozitoriaus K. Szymanovskio kūryba. Gastrolinis spektaklis bus pirmasis sceninis šios operos pristatymas Lietuvos publikai, nes iki šiol mūsų klausytojai turėjo galimybę išgirsti tik koncertinį „Karaliaus Rogerio“ atlikimą.

„Karalius Rogeris“ – antroji iš dviejų Ukrainoje gimusio vieno garsiausių lenkų kompozitorių K. Szymanowskio sukurtų operų. Libretą lenkų kalba trijų veiksmų, trunkančių maždaug pusantros valandos, kūriniui parašė kompozitoriaus pusbrolis J. Iwaszkiewiczius.

Ši „sicilietiška drama“, kaip ją pavadino pats kompozitorius, gimė iš K. Szymanowskio domėjimosi Viduržemio jūros regiono kultūra, kaip įvairių tautų ir religijų lydiniu. Jis 1911 ir 1914 m. daug laiko praleido keliaudamas po tuos kraštus.

Operos projektą K. Szymanowskis ir J. Iwaszkiewiczius sumanė 1918 m. vasarą Odesoje. Partitūra buvo užbaigta 1924 m., o pasaulinė operos premjera įvyko 1926 m. birželio 19 d. Varšuvos didžiajame teatre. Roksanos vaidmenį atliko kompozitoriaus sesuo, sopranas Stanisława Korwin-Szymanowska.

Vizitą organizuoja Gdansko Baltijos opera (“Opera Bałtycka”), įgyvendindama Lenkijos Respublikos Kultūros ir nacionalinio paveldo ministerijos programą „Įkvepianti kultūra“ programą.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder