Įamžintas kaimas– gyva plenerų tradicija

Dailininkų plenero, skirto tapytojo Aleksandro Vozbino (1958 – 2021 m.) atminimui, paroda. Pleneras vyko šių metų birželį Ziboliškės kaime. 

Plenerų (pranc. „plein air“ – „atviras oras“) idėja gyva dar nuo impresionistų laikų, kai tapo populiaru dailininkams važiuoti į kaimus ir tapyti iš natūros gamtoje. Taip kūrė žymūs dailininkai Vincent van Gogh, Claude Mone, Camille Pissarro, Pierre-Auguste Renoir ir kiti. Lietuvoje XIX a. pab.- XX a. pr. pradėta rengti plenerus, kuriuose dalyvavo Antanas Samuolis, Justinas Vienožinskis ir kiti to meto tapytojai. Plenerų tradicija vis dar gyva ir šiais laikais. 

Tapytojas Aleksandras Vozbinas (1958 - 2021 m.) ne tik pats yra dalyvavęs keliasdešimtyje plenerų, bet ir organizavęs garsaus litvako Chaimo Soutine vardo plenerus. Šiam žymiam žydų-prancūzų dailininkui, kuris tapybos mokėsi ir Vilniuje, buvo suorganizuota bei dedikuota šešiolika tarptautinių plenerų.  

Deja, tapytojo ir plenerų organizatoriaus Aleksandro Vozbino gyvenimas ir kūryba nutrūko prieš trejetą metų, buvus grėsmingai COVID situacijai... 

Aleksandras Vozbinas - žinomas Lietuvos tapytojas, surengęs daugiau kaip 40 personalinių ir daugiau kaip 300 grupinių parodų Lietuvoje ir užsienyje, dalyvavęs ir kuravęs daugybę tarptautinių plenerų, domėjęsis istorija, ypatingai Lietuvo Didžiosios Kunigaikštystės tema.

Aleksandras Vozbinas labai mėgo tapyti „iš natūros“ – pasiimdavo molbertą, susirasdavo gamtos ar miesto motyvą ir mėgindavo tik jam būdingu stiliumi atvaizduoti kraštovaizdžio, architektūros elementus, perteikiant šviesos niuansus, oro pulsavimą, gyvasties žaismą. 

Šių metų birželio pabaigoje autentiškame Ziboliškės kaime buvo organizuotas dailininkų pleneras, skirtas prisiminti per anksti išėjusį tapytoją Aleksandrą Vozbiną.  

Savaitės trukmės plenere dalyvavo 8 dailininkai iš Lietuvos, Estijos ir Lenkijos: Svajūnas Armonas, Piotr Dondajewski, Rūta Eidukaitytė, Riina Ernesaks,Jūratė Kazakevičiūtė, Raimondas Savickas, Jolanta Snežko, Lilija Valatkienė. Dailininkai buvo surengę dailės edukaciją Ziboliškės kaimo bendruomenei. 

Poplenerinėje parodoje „Įamžintas kaimas“ galite pamatyti nutapytas Ziboliškės kaimo apylinkes su unikalia gamta: upės Meros vingius, vietinių miškų, šilų ir pievų motyvus, etnografinio kaimo architektūrą... Daugelis pleneristų savo paveiksluose pavaizdavo Ziboliškės kaimo sodybos motyvą su lelijomis išpaišytomis langinėmis, kurias ištapė kaime viešėdamas A. Vozbinas. 

Kartu su plenero dalyvių paveikslais eksponuojami ir tapytojo Aleksandro Vozbino (0958 – 2021 m.) kūriniai.  

Paroda Utenos kultūros centro ekspozicinėje erdvėje veiks visą liepos mėnesį.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder