Jono Šliūpo muziejaus parodoje – žvilgsnis į darbostogų fenomeną ir žymiausią jų pradininką Lietuvoje

(1)

Liepos 3 d., trečiadienį, 17 val. Lietuvos nacionalinio muziejaus padalinyje Palangos burmistro Jono Šliūpo muziejuje atsidarys jau ketvirtoji šiemet vieno eksponato parodų ciklo paroda „Prezidento darbostogos“. Šįsyk ji skirta šiuolaikiniam fenomenui – darbostogoms – ir pasakos apie ryškiausią jų pradininką Lietuvoje – prezidentą Antaną Smetoną. Parodą lydės pasakojimą išplečianti lydimųjų renginių programa. 

Kokios lietuviškosios prezidento ir politinio elito poilsio tradicijos formavosi XX amžiaus pirmoje pusėje? Kaip jos įtakojo bendrą poilsio kultūrą anuomet ir šiandien? Ar darbostogos gali būti vaistas nuo „perdegimo“, o galbūt – atvirkščiai?  

Būdamas labai darbštus ir pažeidžiamos sveikatos, Antanas Smetona buvo priverstas derinti darbą ir poilsį. Jo atostogas galima vadinti darbostogomis, kurios vis populiarėja šiandien.

Mums tokį darbo ir poilsio derinimo būdą padiktavo karantinas ir technologijos, padedančios komunikuoti iš bet kurios pasaulio vietos. Tuo tarpu prezidento A. Smetonos atostogos tapdavo reikšmingu valstybiniu įvykiu ir ryškiu akcentu Palangos kaip atostogų sostinės gyvenime. 

Paskui prezidentą į Palangą atostogauti patraukdavo ministrai ir kiti valstybės tarnautojai, mokslo ir kultūros elitas. A. Smetonos atostogos buvo kitokios, nes valstybės reikalai sekdavo iš paskos.

Darbotvarkėje buvo oficialių susitikimų su Žemaitijos, Klaipėdos krašto miestų ir miestelių gyventojais bei tarnautojais. Prireikus į Palangą vykdavo Ministras pirmininkas, ministrai, būdavo šaukiami Ministrų Tarybos posėdžiai. Netoli paplūdimio esančioje viloje „Baltoji“, kurią atostogoms nuomodavo Prezidento kanceliarija, lankydavosi diplomatai, menininkai, verslininkai, su kuriais būdavo aptariami svarbūs valstybei klausimai.  

Palangiškiai ir miesto svečiai laukiami parodos „Prezidento darbostogos“ atidaryme ir lydimuosiuose jos renginiuose. Muziejaus parengtoje ekskursijoje po parodą „Vasarojimas tarpukario Palangoje“ – įdomiausi ne tik prezidento ir inteligentijos, bet ir naujove paprasto lietuvio gyvenime tapusių atostogų prie jūros pasakojimai.

Padiskutuoti apie atostogas ir darbostogas kvies susitikimai su Istorinės Lietuvos Respublikos Prezidentūros muziejininke dr. Ingrida Jakubavičiene, psichoterapeutu dr. Eugenijumi Laurinaičiu, istorikas dr. Norbertas Černiauskas pakvies klausyti pranešimo „Paskutinė Antano Smetonos vasara“.

Iki pat rugsėjo muziejaus kiemelyje šurmuliuos edukacinių renginių ciklas „Darbostogos pas Joną Šliūpą“, kuriame kūrybingoms popietėms 5-12 metų vaikus ir paauglius burs profesionalūs kūrėjai ir menininkai. 

Naujosios parodos atidarymas sutampa su Jono Šliūpo muziejaus įkūrimo 35 metų gimtadieniu. Šio jubiliejaus proga savo lankytojus išsyk po parodos atidarymo 17.30 val. muziejus kviečia į nemokamą nuotaikingą džiazo dainininkių grupės „The Ditties“  koncertą, kuriame skambės ankstyvojo swing stiliaus muzika,  pasižyminti balsų harmonija bei sinkopuojančia ritmika. Svaiginamai elegantiškas muzikinis pasirodymas nukels klausytoją į tarpukariu ir atostogomis alsuojančią epochą. 

Paroda „Prezidento darbostogos“ atidaroma 2024 m. liepos 3 dieną 17 val. Palangos burmistro Jono Šliūpo muziejuje (Vytauto g. 23A), Palanga ir veiks iki 2024 m. rugsėjo 1 dienos.  

Informaciją apie lydimuosius renginius sekite Lietuvos nacionalinio muziejaus svetainėje lnm.lt.  

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder