Kazio Pakšto premijos laureatais tapo du nominantai

Rugsėjo 11 dieną pirmoji profesoriaus Kazio Pakšto premija įteikta Agnei Gintalaitei ir Valentinui Kulevičiui. Iškilmingos ceremonijos metu nugalėtojams įteikta premija už marinistinės tematikos mokslinius darbus, kurių tyrimų objektas  Lietuvos visuomenė.

„Jaučiu, jog mano darbas buvo įvertintas ir esu labai visiems už tai dėkingas. Visiškai nenujaučiau, kad laimėsiu, man tai buvo staigmena“, - emocijomis dalinosi laureatas Valentinas Kulevičius.

Klaipėdos universiteto doktorantūros ketvirto kurso studentas V. Kulevičius savo straipsnyje nagrinėjo jūrinės praeities vaizdinius lietuvių ir latvių tautinėse istoriografijose. 

Antroji laureatė  Vytauto Didžiojo universiteto magistrantė A. Gintalaitė tyrinėjo Fuerteventūros, antrosios pagal dydį Ispanijos Kanarų salos,  lietuvių migrantų tapatybę.

„Aš atsiradau vienoje saloje netoli Afrikos, lietuvių bendruomenėje. Man pasidarė labai įdomu, kodėl žmonės kuria savo namus kažkur taip toli. 

Todėl nusprendžiau tai patyrinėti ir suprasti, kaip tai siejasi su jų tapatybės savikūra. Supratau, kad viso šito reiškinio pagrindinis veikėjas yra jūra“, - apie savo darbo atsiradimą pasakojo laureatė A. Gintalaitė.

Laureatai negailėjo linkėjimų Lietuvai.

„Palinkėčiau Lietuvai atkreipti dėmesį, kiek lietuviams yra svarbi jūra. Mes turim be galo daug dėmesio skirti jūros sveikatai, ekologinėms problemoms. 

Turime pamatyti, kiek ji yra svarbi lietuviui“, -  skyrė žodžius A. Gintalaitė.

„Lietuvai, kaip jūrinei valstybei, palinkėčiau vertinti tai, kas jau yra pasiekta ir sėkmingai realizuoti potencialą, kurio turime tikrai daug“, - pasisakė V. Kulevičius.

Pernai profesoriaus Kazio Pakšto premiją įsteigė Lietuvos jūrų muziejus, skatindami akademinį jaunimą tyrinėti Lietuvos santykio su jūra temas.

„Lietuvos jurų muziejus jau labai seniai stebi  Lietuvos mokslinį lauką ir iš tiesų matome, kad stokojame dėmesio jūrinei temai, todėl nusprendėme įteikti profesoriaus Kazio Pakšto premiją“, - ceremonijos metu teigė Lietuvos jūrų muziejaus direktorė Olga Žalienė.

Į ceremoniją pasveikinti premijos nugalėtojų atvyko Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus.

„Viena impozantiškiausių temų, Klaipėdos miestui, yra Jūrinė istorija. Mes turime apie tai kalbėti kiek galime dažniau. 

Labai džiugu, jog Lietuvos jūrų muziejus atrado asmenybę – Kazį Pakštą, kurio nuopelnų nenuvertinsi“ , - pasveikinimo žodžius tarė A. Vaitkus.

Iš viso buvo nominuoti penki darbai. Temų diapazonas labai platus – nuo istorijos, geografijos iki lyginamųjų kultūros studijų ir viešojo administravimo.  

Vertinimo komisija darbuose stengėsi identifikuoti  Kazio Pakšto idėjas, jo plėtotų temų tęstinumą.

Premija teikiama kasmet profesoriaus K. Pakšto mirties metinių dieną – rugsėjo 11-ąją. 

Informacija apie mokslinių darbų pateikimo pradžią skelbiama kasmet gegužę, o profesoriaus K. Pakšto gimimo metinių dieną – birželio 29-ąją  paviešinami atrinkti darbai.

Kazys Pakštas (1893–1960 m.) – geografas, keliautojas, visuomenės veikėjas, profesionaliosios geografijos Lietuvoje pradininkas. 

K. Pakštą galima vadinti nuosekliausiu jūrinės Lietuvos idėjos propaguotoju. Ne vienos progresyvios idėjos Lietuvai autorius formulavo ir šalies jūrinius uždavinius. 

Ir šiandien aktualumo nepraranda prof. K. Pakšto žodžiai – „Jūra tai didysis tautų vieškelis, praleidžiąs žmonijos turtus ir keleivius, žodį ir mintį“.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder