Klaipėdiečiai turės galimybę nemokamai paklausyti garso instaliacijos

Festivalis „Permainų muzika“ šiemet pirmąkart išeina į atvirą erdvę – šalia Klaipėdos koncertų salės esantį parką. Rugsėjo 21 dieną, antradienį, nuo 18.30 valandos jame vyks nemokama garso instaliacija „Mirštantis. Miestas. Gyvenimui“, vėliau pereisianti į koncertą. Tai išskirtinai klaipėdietiškas renginys, kurio tiek tematika, tiek autorius ir atlikėjai susiję su mūsų uostamiesčiu.

Iš vienos pusės, juos įkvepia uosto garsai – galingas industrinės romantikos užtaisas, kontrastuojantis su kurortinio pajūrio miesto iliuzija. Dažnas klaipėdietis save suvokia viena koja stovintį ant uosto krano stogo, aplink kurį nuolat vyksta triukšmingas judėjimas, o kita – ant Olando kepurės skardžio ir žiūrintį į jūrą. O ji taip pat nuolat juda, banguoja, ošia. 

Originalios Donato Bielkausko sukurtos garso instaliacijos idėja – sujungti savo prigimtimi skirtingą garsų turinį, tai yra industrinės Klaipėdos garsus su natūraliais Klaipėdos pajūrio gamtos garsais. Industrinis peizažas perdengiamas natūraliu gamtos kraštovaizdžiu.

Negyva jungiama su gyva, tai pereinant iš vieno į kitą, tai drastiškai vienam kitą naikinant. Uosto pramonės ir gamtos sukurtą garso architektoniką papildo autorinė D. Bielkausko muzika, kuriai būdingas etno ir ambiento skambesys.

Instaliacija bus perteikta dviem stereosistemomis, kurios leis vienu metu skambėti A + B garso turiniui skirtingose erdvės pusėse, todėl klausytojas galės interaktyviai dalyvauti joje. Jis pats pasirinks, kurio šaltinio klausytis, pats koreguos garso santykio balansą, taip netiesiogiai išreikšdamas savo, kaip miesto gyventojo, prioritetus.

Instaliacija laipsniškai pereis į koncertą, kuriame kartu su D. Bielkausku (akustiniai instrumentai, elektronika) pasirodys Kristijonas Lučinskas (akustiniai instrumentai, elektronika) ir Viktoras Rubežas (mušamieji).

Originali ir įvairialypė D. Bielkausko muzika skamba lietuvių režisierių teatro spektakliuose ir kino filmuose, ji gyvai atliekama daugelyje alternatyvių festivalių, meno galerijose ir tarptautiniuose kultūros renginiuose. Talentingas kūrėjas ir multiinstrumentininkas taip pat reiškiasi kaip garso ir vaizdo menininkas, fotografas.

Savo kūrybinės veiklos pradžioje 1994 metais į Lietuvos muzikos sceną jis įžengė kaip Donis, sukūręs post-folklorinės muzikos projektą. Jame Donatas darniai susiejo senąjį baltišką folklorą ir šiuolaikines muzikos aranžuotes, apipintas autentiškų liaudies instrumentų melodijomis ir grakščia elektroninių garsų architektūra.

Donis išleido keletą muzikos albumų, tarp kurių svarbiausiu tapo karinio-istorinio folkloro motyvais paremtas CD „Bite lingo“, įrašytas su Rasa Serra ir ansambliu „Kuršių ainiai“. Šis CD buvo pripažintas vienu vertingiausių nacionalinės scenos produktų.

Savo kūryboje ir gyvų koncertinių pasirodymų metu D. Bielkauskas naudoja autentiškus ir modifikuotus lietuvių liaudies bei elektroninius instrumentus, taip autentišką folklorą sujungdamas su šiuolaikinės muzikos garsynu.

Kartu su D. Bielkausku projekte muzikuosiantis K. Lučinskas – muzikos autorius, atlikėjas, garso dizaineris, taip pat kuriantis ir garso takelius filmams, muziką teatro ir šokio spektakliams, užsiimantis garso (sample) bibliotekų leidyba savo įkurtoje studijoje Soundprovocation.

Trečiasis koncerto dalyvis  V. Rubežas – būgnininkas, perkusininkas, aktyviai koncertuojantis jazz ir populiariosios muzikos scenoje, jaunųjų atlikėjų menų studijos JAM vadovas.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder