Klaipėdos dramos teatras leidžiasi į naujų formų paieškas

Tik tris kartus rodytu Dmitrijaus Krymovo režisuotu spektakliu „Requiem“ rugsėjo 6, 7 dienomis prasidės naujasis, jau 89-asis, Klaipėdos dramos teatro sezonas. Šiuo metu jau paskelbtas repertuaras ir parduodami bilietai į spektaklius rugsėjo ir spalio mėnesį. Tarp žiūrovų pamėgtų spektaklių yra ir dvi premjeros. Jas pristatyti paprašėme Klaipėdos dramos teatro vadovo Tomo Juočio.

Kokiomis nuotaikomis pradedate naują sezoną?

Labai pasiilgome scenos ir žiūrovų. Labai gražiai atsisveikinome prieš vasaros atostogas, gegužės, birželio mėnesiais buvo išparduoti visi bilietai į mūsų spektaklius. Tad vėl labai laukiame susitikimų su publika.

Teatrinį sezoną iš tiesų jau pradėjome šį mėnesį gastrolėmis Liepojoje. Kaimynams parodėme šviesaus atminimo Eimunto Nekrošiaus režisuotą spektaklį pagal Sauliaus Šaltenio pjesę „Kalės vaikai“.

Tradiciškai organizuojate naujo teatro sezono viešą pristatymą. Kada jis bus?

Rugsėjo 11 d. pakviesime į naujojo teatro sezono pristatymą, kurio metu žiūrovai turės progos iš pirmų lūpų išgirsti visas teatro naujienas ir pasimėgauti kūrinių, kurie išvys mūsų sceną, skaitymais.

Rugsėjo ir spalio mėnesio repertuare - dvi premjeros. Pristatykite jas plačiau.

Rugsėjo 27, 28 d. suplanuota spektaklio „Sugrįžimas“ premjera pagal Čilės rašytojo Roberto Bolaño apsakymą tokiu pačiu pavadinimu.

Kūrinį Klaipėdos dramos teatro scenoje režisuoja jaunas, savitą teatro kalbą kuriantis ir jau Auksiniu scenos kryžiumi apdovanotas režisierius Naubertas Jasinskas.

Klaipėdoje šis režisierius dirbs pirmą kartą.

Spektaklis „Sugrįžimas“ yra pasakojimas apie pasaulį aukštyn kojomis - pasaulį, kuris ateis pabaigos dieną ir kuomet nuskriaustieji pagaliau atkeršys savo skriaudėjams. 

Tik spektaklyje pasaulis aukštyn kojomis nėra mūsų pasaulio dienų pabaiga, bet besiskiriančios Maiklo ir Claire poros vidinio gyvenimo ir meilės transformacija, kuri baigiasi neįmanomu mūsų tikrovės biologinių dėsnių ir socialinių taisyklių įveikimu. 

Pagrindinius vaidmenis spektaklyje kuria Justina Vanžodytė ir nuo praėjusių metų teatre dirbantis Džiugas Grinys, kurį žiūrovai jau matė spektaklyje „Storas sąsiuvinis“.

Šis spektaklis - tai dar neatrastų, naujų formų teatre ieškojimas. Jame išvysime kai ką naujo ir nesinorėtų per daug atskleisti kūrybinio proceso užkulisių, tad pasakysiu tiek, kad aktorių judesiai ir kalbėjimas šiame spektaklyje bus labai suvaržytas.

Tokios priemonės sukuria pasimetimo jausmą žiūrovams, kai tampa neaišku, kas tikra, kas - ne.

Spalio mėnesį numatyta vaikiško spektaklio premjera. Papasakokite apie ją.

Spalio 11, 12 d. į teatrą pakviesime šeimas į spektaklio „Bildukas“ premjerą. Liūdna, kad finansavimas vaikiškam spektakliui nebuvo skirtas, tačiau mūsų jaunieji, išradingieji aktoriai Samanta Pinaitytė ir Karolis Maiskis vistiek kuria spektaklį jaunajai publikai. Labai jais tikime ir pasitikime.

Spektaklis „Bildukas“ ragins mažuosius žiūrovus išmokti linksmai tvarkytis, bet kvies ir jų tėvelius atsigręžti vienas į kitą, ieškoti tarpusavio supratimo bei naujų tvarkymosi formų.

Beje, šiedu aktoriai planuoja staigmeną žiūrovams ir kalėdiniu periodu. Kol kas neišduosiu, kokią, nes projektas - kūrybiniame procese.

Ko laukti ateinančiais metais?

Jau šiais metais teatre pradėsime repetuoti dar vieną spektaklį, kurio premjera numatyta vasario mėnesį. 

Tai šiuo metu populiariausio Latvijoje romano „Mane vadina kalendoriumi“ pastatymas. Jo imsis Klaipėdos dramos teatro kolektyvui ir žiūrovams jau puikiai žinomas latvių režisierius Elmars Senkovs. 

Tai bus trečias šio režisieriaus spektaklis mūsų scenoje. Jo režisuotas spektaklis „Mama drąsa“ pelnė Auksinį scenos kryžių, spektaklis „Varovai“ taip pat buvo nominuotas šiam apdovanojimui. Tad ir šį kartą tikimės sėkmės.

Koks spektaklio „Mane vadina kalendoriumi“ žanras?

Drama, bet labai šviesi drama.

Senokai teatre nebuvo komedijos...

Teatras, žinoma, gali apgauti žiūrovus, kad gyvenimas yra gražesnis nei iš tiesų yra, tačiau mes renkamės tiesos kelią. 

Kad ir kokią medžiagą šiandien režisieriai besirinktų, jie kalba apie tai, kas aktualu. Koks gyvenimas - toks ir teatras.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder