Klaipėdos krašto autonomijos laikotarpis. Kas yra klaipėdiškis? Vydūno fenomenas

Klaipėdos krašto metams skirtą radijo poringių ciklą „Aš nusieičiau į Klaipėdužę...“ dalinai finansuoja Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas, rengia Viešoji įstaiga „Vieno aktoriaus teatras“.

Naujausioje ciklo laidoje (05.06) Klaipėdos universiteto Baltijos regiono istorijos ir archeologijos instituto doc. dr. Silva Pocytė pasakoja apie Klaipėdos krašto autonomijos laikotarpį, kuris tęsėsi nuo 1923 iki 1939 metų, pristato 1924 m. gegužės 8 d. pasirašytą Klaipėdos krašto konvenciją, nustačiusią autonominius kraštos priklausymo principus ir valdymo modelį, paaiškina, kas yra klaipėdiškis.

Priekulės kultūros centro Drevernos skyriaus renginių organizatorė Virgina Asnauskienė skaito rašytojos Editos Barauskienės Paprūsės kronikų ir pasakojimų knygą „Gyvasis lietuvybės kraujas“.

Aktorius, režisierius Sigutis Jačėnas primena lietuvių filosofą, rašytoją, žymiausią Mažosios Lietuvos kultūros veikėją Vydūną (tikr. Vilhelmas Storosta, 1868 m. Jonaičiuose–1953 m. Detmolde, 1991 m. perlaidotas Bitėnuose), kuris aukščiausia vertybe laikė žmoniškumą ir visa savo veikla siekė ugdyti sąmoningų, laisvų žmonių tautą, kuri būtų iš esmės, o ne paviršiaus dalykuose laisva.

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder