Klaipėdos universiteto choras „Pajūrio aidos“ kviečia į „Aukso paukštės“ sutiktuves ir koncertą

Klaipėdos universiteto mišrus choras „Pajūrio aidos“ birželio 17-ąją, ketvirtadienį, 18 val. chorinės muzikos gerbėjus kviečia į ypatingą vakarą: KU Socialinių ir humanitarinių mokslų fakulteto Vitražinėje menėje (S. Nėries g. 5) kolektyvui bus įteikta šiemet pelnyta „Aukso paukštė“, po ceremonijos vyks koncertas.

Lietuvos liaudies kultūros centras dar kovo pradžioje paskelbė šalies kolektyvus, kurių kūryba įvertinta „Aukso paukštės“ apdovanojimais. Klaipėdos universiteto kolektyvas trofėjų pelnė nominacijoje „Geriausias suaugusiųjų choras ir vadovas“. Beje, šiemet tai vienintelė „Aukso paukštė“, atskridusi į uostamiestį. Tad, anot įvertinto choro dirigento ir meno vadovo doc. Algirdo Šumskio, tai ne vien choro pergalė, tai - Klaipėdos universiteto ir miesto kultūrinės bendruomenės pergalė.

„Aukso paukštė“ - aukščiausias mėgėjų meno apdovanojimas Lietuvoje. Juo siekiama siekiama atkreipti visuomenės dėmesį į mėgėjų meninę kūrybą, jos reikšmę krašto kultūrai, išryškinti ir viešai pristatyti bei pagerbti geriausius metų chorus, folkloro ir šokių ansamblius, teatrus, liaudiškos muzikos kapelas, liaudies muzikos ir pučiamųjų instrumentų orkestrus, jų vadovus, tautinei kultūrai nusipelniusias asmenybes. „Aukso paukštės“ apdovanojimai meno kolektyvams teikiami už aktyvią pastarųjų metų veiklą: naujų programų parengimą, koncertus, dalyvavimą svarbiausiuose šalies renginiuose, konkursuose pelnytus prizus, festivalių, konkursų, seminarų inicijavimą. Laureatus renka kiekvieno žanro kolektyvams vertinti sudaryta kompetentinga komisija. KU chorą pastebėjo ir apdovanojimui pristatė Lietuvos liaudies kultūros centras. „Aš pats niekada neteikiau choro apdovanojimui, nes laikausi nuomonės, kad apie save ir savo darbus turėtum kalbėti ar juos  vertinti ne pats, o kiti. Tai sena išmintis ir ji man labiausiai priimtina. Nuoširdžiai džiaugiamės, jog mus, mūsų darbą, veiklą pastebėjo kiti, apie mūsų chorą ėmė kalbėti ir vertinti, mus kviečia koncertuoti, dalintis choro perteikiamos muzikos grožiu  ir tai, mano galva, yra didžiausias pasiekimas“,- sako doc. Algirdas Šumskis.

Klaipėdos universiteto mišrus choras „Pajūrio aidos“ sėkmingai gyvuoja nuo 2007-ųjų. Šiame kolektyve nuolat dainuoja nuo 35 iki 45 žmonių. Choras buria Universiteto dėstytojus, doktorantus, studentus bei alumnus. O kadangi kolektyvas kiekvienais metais vis atsinaujina (vieni studentai ateina, kiti jau baigę studijas išeina) tai šiame kolektyve yra dainavę jau ne vienas šimtas universiteto studentų. Choras „Pajūrio aidos“ gerai žinomas ne tik Klaipėdoje. Kolektyvas aktyviai koncertuoja daugelyje Lietuvos miestų, miestelių bendruomenėms, užsienyje, kūrybinė veikla nenutrūko net per karantiną.

Kolektyvo misija – ugdyti akademinės bendruomenės meninę saviraišką, kurti naujas jos tradicijas,  puoselėti ir turtinti Lietuvos chorinės kultūros bei muzikines tradicijas, pažinti bei skleisti turtingą choro muzikos lobyną, garsinti Klaipėdos universiteto vardą Lietuvoje ir užsienyje. KU choro repertuarą sudaro įvairūs, skirtingų epochų bei stilistinių mokyklų, žymių lietuvių ir užsienio kompozitorių kūriniai. Choras dainuoja viską - nuo liaudies dainos iki klasikos, nuo tradicinių žanrų iki šiuolaikinių bei džiazo kompozicijų

„Pajūrio aidos“ repetuoja KU Socialinių ir humanitarinių mokslų fakultete. Į jo Vitražinę menę pasidžiaugti kolektyvo triumfu bei meistriškumu ir kviečiama publika. Kadangi šalyje dar galioja karantino ribojimai, koncerto žiūrovų skaičius bus ribotas, būtina išankstinė registracija: 

https://forms.gle/hnHv8o3qUGg7mGfp9

Koncerte skambės lietuvių ir užsienio autorių kūrinių programa.

 

KU mišraus choro „Pajūrio aidos“ kūrybinės veiklos dosjė. FAKTAI:

Klaipėdos universiteto mišrus choras įkurtas 2007 m.

Choro įkūrėjas doc. Algirdas Šumskis.

2014 metais KU senatas chorui suteikė „Pajūrio aidos“ vardą.

2017 m. KU chorui suteikta aukščiausia I-oji meninė kategorjia.

KU choras „Pajūrio aidos“ jau yra surengęs ne vieną šimtą koncertų universiteto bendruomenei, Klaipėdoje ir kituose Lietuvos miestuose bei užsienyje. Paminėtini kiekvienais metais KU choro koncertai Lietuvos aukštųjų mokyklų studentų chorų festivaliuose Klaipėdoje, Kaune, Šiauliuose, Vilniuje. KU choras su atskira soline programa ne kartą koncertavo Vilniuje, Kaune, Šiauliuose, Kretingoje, Gargžduose, Pagėgiuose, Nidoje, Pasvalyje ir kt. Choras yra surengęs koncertus KU Menų fakulteto (dabar LMTA Klaipėdos fakulteto) koncertų salėje, KU auloje, Klaipėdos koncertų salėje, Švyturio arenoje, Klaipėdos paveikslų galerijoje, Ievos Simonaitytės bibliotekoje, Klaipėdos bažnyčiose, globos namuose, aikštėse, skveruose ir kt..

Choras dalyvauja visuose Vakarų Lietuvos krašto dainų šventėse 2010, 2012, 2016, 2018 m., kurios rengiamos Klaipėdoje. KU choras parengė 2009 m. Lietuvos tūkstantmečio dainų šventės „Amžių sutartinė“, 2014 m. Lietuvos dainų šventės „Čia – mano namai“ ir 2018 m. Lietuvos Šimtmečio dainų šventės „Vardan tos“ repertuarus ir garbingai atstovavo Klaipėdos universitetą šiose dainų šventėse Vilniuje. Taip pat choras dalyvavo Tarptautiniuose Baltijos šalių studentų dainų ir šokių šventėse 2011 m. Vilniuje, 2014 m. Daugpilyje (Latvijoje), 2018 m. Tartu (Estijoje). 2012 m. choras su soline programa surengė koncertus Granadoje (Ispanijoje), bei su Granados styginiu orkestru, solistais atliko Antonio Vivaldi „Gloria“. 2019 m. birželio 6-10 d. KU choras „Pajūrio aidos“ dalyvavo X tarptautiniame chorų konkurse „Cracovia Cantans“ Krokuvoje (Lenkija) bei koncertavo Krokuvos Šv. Marijos bazilikoje bei Petro ir Povilo katedroje.

KU choro repertuarą sudaro įvairūs, skirtingų epochų bei stilistinių mokyklų, žymių lietuvių ir užsienio kompozitorių kūriniai. Choras dainuoja viską - nuo liaudies dainos iki klasikos, nuo tradicinių žanrų iki šiuolaikinių bei džiazo kompozicijų. Per šį laikotarpį parengti stambios formos kūriniai: Bob Chilcott „A Little Jazz Mass“; Edvard Grieg „Olav Trygvason“; John Rutter „Magnificat“; Donatas Zakaras „Magnificat”; Gediminas Dapkevičius „Septynios šviesos dainos“; Mikalojus Konstantinas Čiurlionis „De Profundis“ ir kt.

Choro meno vadovas ir dirigentas doc. Algirdas Šumskis,koncertmeisterė Justė Šilaitė.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder