Klaipėdos vaikų operos studija: „Tik duokite mums sceną!“

Šešerius metus gyvuojanti Klaipėdos vaikų operos studija veržiasi į vis didesnes scenas. Neseniai dalyvavo televizijos projekto „Lietuvos talentai“ superfinale, į kurį ji pateko sulaukusi netikėto ir retai pasitaikančio teisėjų auksinio mygtuko paspaudimo.

„Tik aukštos vidinės kultūros žmogus gali perteikti publikai gerą energiją. Po tam tikro laiko Klaipėdos muzikiniam teatrui bus garbė, kad šių vaikų muzikinis kelias prasidėjo būtent čia“, - žada Klaipėdos vaikų operos studijos vadovas, dirigentas Vytautas Valys.

Kodėl būtent operos studija?

Žodis „opera“ vaikams šiandien neretai asocijuojasi su senamadiška, neva neįdomia muzika. Tačiau mūsų studijos vaikai į šį žanrą, jungiantį muziką ir teatrą, žiūri pagarbiai ir nori pakeisti vyraujantį požiūrį. Visos meno sritys ir žanrai yra savaip įdomūs. Svarbu surasti žiūrovą, skaitytoją ar klausytoją ir jį sudominti. Studija susibūrė, kai teatre buvo statoma Dalios Ibelhauptaitės režisuota Giacomo Puccini opera „Bohema“. Susirinkusius vaikus labai sudomino darbas scenoje su garsiais dainininkais, tokiais kaip Merūnas Vitulskis, Viktorija Miškūnaitė ir kiti. Todėl savo iniciatyva bei tėvų pageidavimu susikūrė Klaipėdos vaikų operos studija. Jos veiklą pradėjau pasikonsultavęs su LNOBT Vaikų operos studijos bei Zalcburgo muzikinio teatro „Landestheater“, kuriame studijuodamas atlikau praktiką, vadovais ir, žinoma, suradęs energingą choreografą, režisierių Taurūną Baužą. Net karantino metu ši studija intensyviai dirbo virtualiai.

Ar dainuojate operose iki šiol? Kokia jūsų veikla?

Nors operos žanras buvo visa ko pradžia, per šešerius metus studija transformavosi ir atrado miuziklo žanrą. Mano nuomone, miuziklas - tai operos anūkas, gimęs XX a. pradžioje. Augome, tobulėjome ir mes, tačiau savęs nespraudžiame į rėmus. Dainuojame ir Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro operose, miuzikluose, balete „Spragtukas“. Studijos solistai net atlieka solo vaidmenis spektakliuose. Taip pat rengiame koncertus, dalyvaujame įvairiuose konkursuose. Šiais metais savo jėgomis pastatėme Timo Minchino miuziklą „Matilda“, kuriame dalyvavo tik studijos vaikai.

Dalyvavome konkurse „Lietuvos talentai“ ir tam skyrėme daug jėgų bei pasiruošimo. Prieš kelerius metus buvome gavę kvietimą dalyvauti šiame konkurse, bet tąkart atsisakėme. Manau, dar nebuvome pasirengę, reikėjo laiko užauginti tuos „talentus“, o šiemet jau laukėme galimybės pasirodyti didelei auditorijai,tad šis projektas buvo kaip tik laiku ir vietoje. Šiemet studija yra geriausios formos ir rengia nuostabius pasirodymus.

Konkurse „Lietuvos talentai“ pelnėte auksinį mygtuką, kuris spaudžiamas tik išimtiniais atvejais.

Nežinojome komisijos narių požiūrio į miuziklo žanrą. Konkurse dalyvavo daugybė talentų: vieni puikiai šoko, kiti dainavo, kur dar akrobatai, muzikantai... „Lietuvos talentų“ scenoje dar neteko matyti tokio žanro muzikos grupės kaip mes, todėl buvo abejonių: gal mes neatitinkame formato, o gal viskas bus gerai. Apie auksinį mygtuką net nedrįsome pasvajoti... Tačiau įvyko neįtikėtinas dalykas: atėjo konkurso vedėjai Mindaugas Stasiulis ir Mindaugas Rainys ir jį paspaudė. Galvojau, kad sapnuoju. Toks palaikymas iš komisijos! O „Avia Solution Group“ arena tiesiog ošė nuo žiūrovų pritarimo. Pasitaiko tikrai sunkių repeticijų, būna vienas ar kitas vaikas ašarą išspaudžia, bet tą vakarą verkėme visi - ir vadovai, ir tėveliai, ir vaikai... Kad tik daugiau tokių akimirkų! Daugiau džiaugsmo ašarų!

Nelaimėjome, tačiau nenusimename, ketvirta vieta tikrai puikus rezultatas. Ir motyvacija stengtis ir dirbti dar daugiau. Vaikai - kaip tikri profesionalai, su šypsenomis nuėjo pasveikinti nugalėtojos, nors nežinia, kas jų širdelėse darėsi...

Ar galima spėti, kad dauguma jūsų auklėtinių ateityje rinksis gyvenimo kelią, susietą su muzika?

Nereikia spėti. Tikrai esama operos studijos vaikų, kurie dabar dalyvauja Muzikinio teatro spektakliuose, tokiuose kaip miuziklas „Smuikininkas ant stogo“ ir kiti. Mūsų auklėtiniai turi labai daug potencialo. Teatro vadovybės nuolat prašau - tik duokite mums erdvės pasireikšti. Visa studija pasiruošusi dainuoti spektakliuose. Mes taip džiaugiamės tokia galimybe… Tik duokite mums sceną!

Vienas garsiausių jūsų auklėtinių - palangiškis Kristupas Kerulis. Ar jis ketina tapti profesionalu? Gal turite ir daugiau būsimųjų scenos žvaigždžių?

Esu tikras, kad Kristupas pasuks muzikos keliu. Manau, jis turi puikių perspektyvų. Šiuo metu Kristupas yra vienas geriausiai dainuojančių vaikų šalyje, puikus ir miuzikluose, ir popscenoje. Jam labai gerai sekasi. Be Kristupo, turime ir daugiau gabių vaikų, visi auga, tobulėja. Manau, Kristupo pavyzdys duoda kitiems motyvacijos stengtis ir eiti į priekį.

Klaipėdos vaikų operos studijos vadovas Vytautas Valys ir choreografas, režisierius, idėjų generatorius Taurūnas Baužas.
Klaipėdos vaikų operos studijos vadovas Vytautas Valys ir choreografas, režisierius, idėjų generatorius Taurūnas Baužas.

Kokiu principu ugdote vaikus?

Viskas priklauso nuo mokytojo požiūrio: ar vaikus spausime, ar pakylėsime. Mes dirbame pagal kiekvieno vaiko galimybes, kiek leidžia jų laikas. Sudarome specialias programas. Ir turime labai gabių vaikų.

Tik būtina dėmesio skirti ne vien muzikiniam, bet ir bendram psichologiniam pasiruošimui, inteligencijos ugdymui, ugdyti pagarbą aplinkiniams. Aš kaip pedagogas tuo ir užsiimu. Nes tik aukštos vidinės kultūros žmogus gali perteikti publikai gerą energiją.

Po tam tikro laiko Klaipėdos muzikiniam teatrui bus garbė, kad šių vaikų muzikinis kelias prasidėjo būtent čia. Mūsų studijos vaikai paslaugūs, atsakingi, protingi… Bet aš nesistengiu ir nenoriu, kad jie manęs bijotų. Jiems aš esu tiesiog Vytautas. Vadovas Taurūnas yra griežtesnio charakterio, tad mūsų tandemas veikia puikiai, vienas kitą papildome. Savo auklėtiniams esame ne tik mokytojai, bet ir draugai. Ir tai pasitvirtina. Vaikai mums nebijo pasipasakoti, kaip jiems sekasi už studijos ribų, šeimoje. Gal pasitiki?

O mažosioms žvaigždutėms žvaigždžių ligos simptomai nepasireiškia?

Mes tokių dalykų nepateisiname. Jei atsirastų šios klastingos ligos užuomazgų, greitai išnarpliotume jas savais metodais (juokiasi). Vaikų operos studijoje ugdome pagarbą vienas kitam. Daug apie tai kalbamės su vaikais. Studijos narių amžius - nuo 7 iki 17 metų. Vyresnieji privalo rodyti pavyzdį jaunesniems, o vyresnieji turi ko pasimokyti iš jaunesnių.

Kaip sekasi sužiūrėti, kad išvykus į gastroles vaikai neišmėtytų rūbų ir nekrėstų kvailysčių? Nepasijaučiate daugiavaikiu tėvu?

Aš taip juos ir vadinu - mano vaikai. Tokie rūpesčiai man nėra problema, nors kartais prašau mamų pagalbos. Kai matau, kokie vaikai laimingi, kaip veržiasi į sceną, kaip džiaugiasi pasirodymais - net stebiuosi, kad jie nejaučia jokios scenos baimės. Ir kas tuos suaugusiuosius scena prigąsdina?..

Kokia jūsų studijos komanda?

Esame trise: KVMT choro artistė Eglė Valytė dirba su pačiais mažiausiais studijos vaikais, repeticijas taip pat veda charizmatiškasis choreografas, režisierius, idėjų generatorius Taurūnas Baužas ir aš, studijos vadovas Vytautas Valys.

Iš įvairių konkursų grįžtate su daugybe diplomų, puikiai vertinami ir jūsų studijos parengti solistai. Kokie ateities planai?

Mūsų studija dabar turi daugiau solo dainuojančių vaikų. Jie irgi važinėja po konkursus. Anksčiau mūsų pasirodymai būdavo labiau koncertiniai, dabar skiriame daugiau dėmesio vaidybai. Stengiamės, kad visi vaikai vaidintų, turėtų po vaidmenį, kad ir mažą. Jau esame pastatę porą miuziklų. Dabar planuojame naują. Kokį? Dar neatskleisime visų kortų, tad sekite studijos pateikiamą informaciją.

Gal rudenį rinksite naujus Klaipėdos vaikų operos narius? Juk su vyriausiais teks atsisveikinti.

Kad ir kaip būtų keista, studijos nariai, net būdami vyresnėse klasėse, vis dar randa laiko repeticijoms. Anksčiau studijos apraše rašydavome, kad pas mus dainuoja vaikai nuo 7 iki 15 metų, dabar jau šis diapazonas išsiplėtė ir turime 6-18 metų auklėtinius. Nuo šių metų veikia naujausia, mažųjų, grupė, su kuria dirba Klaipėdos muzikinio teatro choro artistė Eglė Valytė. Ji ruošia mažuosius vaikus scenai, kai reikia, sujungiame visą komandą ir pasirodome scenoje visi. Naujų narių, žinoma, labai lauksime jau dabar, nes pradedame dėliotis planus kitiems mokslo metams.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder