Konkurse „Klaipėdos knyga 2022“ pripažinimo siekia dvi KU leidyklos knygos

Konkursui „Klaipėdos knyga 2022“ Klaipėdos universiteto (KU) leidykla pristatė dvi praėjusiais metais išleistas knygas. Abi jos dedikuotos ne tik akademinei bendruomenei reikšmingoms jubiliejinėms sukaktims.

Dokumentų rinkinys „1923-ieji: Klaipėdos prijungimas prie Lietuvos. Dalyviai ir jų liudijimai“, kurį sudarė KU Baltijos regiono istorijos ir archeologijos instituto (BRIAI) vadovas dr. V. Safronovas, skirtas Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos šimtosioms metinėms.

Tai – pagrindinis proginių metų akademinis leidinys.

Dokumentinį pasakojimą, atskleidžiantį vieno iš svarbiausių XX amžiaus Lietuvos istorijos įvykių užkulisius, sudaro dvi dalys: pirmojoje skelbiami istorikų įvadais ir komentarais papildyti archyviniai dokumentai – ataskaitos, raportai, netrukus po įvykių rašyti atsiminimai, to meto spaudos publikacijos, apie 1923-iųjų peripetijas šioje dalyje liudija karininkai ir diplomatai, žvalgai ir politikai, visuomenininkai ir administracijos pareigūnai, to meto politikos ekspertai bei gandų skleidėjai.

Antrojoje knygos dalyje pateikiama susisteminta informacija, pagrįsta Lietuvos archyviniais dokumentais, apie kiekvieną karinės jėgos, kuri 1923-iųjų pradžioje lėmė Klaipėdos įvykių tėkmę, dalyvį. Knygos dailininkė Zita Mazaliauskaitė, maketuotojas Karolis Saukantas, redaktorė Romualda Nikžentaitienė.

Straipsnių rinkinys „Atrasti praeitį. Išsaugoti ateičiai“ (sudarytojai Vykintas Vaitkevičius ir Audronė Bliujienė) dedikuotas KU BRIAI archeologo doc. dr. Gintauto Zabielos 60-mečio jubiliejui.

Nenuilstančio Lietuvos piliakalnių ieškotojo ir tyrėjo, Vorutos pilies ir daugelio kitų reikšmingų atradimų autoriaus bendradarbiai ir kolegos iš Lietuvos, Latvijos, Lenkijos, Vokietijos bei Rusijos rinktinėje pristatomuose straipsniuose skelbia apie naujausius Lietuvos archeologijos mokslo ir paveldo apsaugos istorijos tyrinėjimus, dalijasi pastarųjų metų baltų genčių piliakalnių tyrimų ir juos supančios aplinkos žvalgymų duomenimis, nagrinėja Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės laikotarpio kultūrą.

Knygos dailininkė Eglė Dučinskienė, maketuotojas Karolis Saukantas, redaktorė Romualda Nikžentaitienė.

„Mūsų knygos – ne vienadieniai romanai, bet moksliniai tekstai, skirti išmanančiam skaitytojui, tad ir lūkesčiai konkurse – sulaukti kuo daugiau tokių skaitytojų dėmesio. Smagu, kai mūsų knygas įvertina.

Dukart mūsų knygos buvo pripažintos gražiausiomis Klaipėdos knygomis: 2006 m. – „Archaeologia Baltica 6“ ir 2011 m. – „Lenkijos pilietinių karų istorija“, o 2013-aisiais Vytauto Jokubausko „Mažųjų kariuomenių“ galia ir paramilitarizmas: tarpukario Lietuvos atvejis“ buvo išrinkta populiariausia knyga“,- sako Lolita Zemlienė, KU leidyklos vadovė.

KU leidėjų darbai dėl populiariausios ar gražiausios knygos titulo varžysis dar su dvidešimčia kitų uostamiesčio leidėjų ar autorių konkursui pristatytų knygų. Pagal šio konkurso reglamentą populiariausią knygą balsuodami rinks skaitytojai, gražiausią – organizatorių sudaryta komisija.

Kasmetis konkursas, kurį rengia Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešoji biblioteka, startavo vasario 8-ąją, o finišuos balandžio 20-ąją. Ilgas „varžybinis“ periodas skirtas skaitančiai visuomenei geriau pažinti pripažinimo siekiančias knygas, ateiti į bibliotekos padaliniuose organizuojamus knygų pristatymus, susitikti su jų kūrėjais.

Už knygas galima balsuoti tinklapyje www.biblioteka.lt/balsavimas  bei bibliotekos padaliniuose.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder