Kretingos vėliavą neša į plačius teatro vandenis

Kretingos rajono kultūros centro vaikų ir jaunimo teatrui „Atžalynas vadovaujanti vyriausioji režisierė Auksė Antulienė, kuriai patikėtos ir Lietuvos mėgėjų teatrų sąjungos viceprezidentės pareigos, atstovavo Lietuvai Vilniuje įvykusiame Šiaurės Europos mėgėjų teatro aljanso (NEATA) susitikime, kuriame aptarė būsimus 5-erių metų darbus.

Kretingiškė pasiūlė savo idėją

Pasak A. Antulienės, kuri pastarajame susitikime vienintelė atstovavo Lietuvai, NEATA sudaro 9 valstybės: 3 Baltijos šalys, Suomija, Norvegija, Švedija, Danija, Islandija ir Farerų salos. Per teatrų festivalį 1998-aisiais Norvegijoje buvo nuspręsta, kad reikia susivienyti į aljansą, kuris kas dvejus metus rengiamas vis kitoje šalyje.

Taip ratas ir įsisuko: dešimtasis aljanso ir pirmasis Lietuvoje 2000-aisiais įvyko Trakuose, o vėliau – 2018-aisiais, pabuvojęs kitose valstybėse, antrąkart Lietuvoje surengtas Anykščiuose.

Ligi šiol šis festivalis yra didžiausias tarp Baltijos ir Skandinavijos šalių. Pernai buvo laimėtas Šiaurės Europos šalių kultūros fondo projektas, kad per 3 etapus aljanso atstovai galėtų susitikti ir aptarti penkerių metų ateities planus – kad jiems įgyvendinti gautų lėšų iš Europos fondų.

Po pandemijos pernai 9 šalių atstovai susitiko Helsinkyje Suomijoje, o dabar – Vilniuje. „Svarstėme, kokius įdomius projektus galėtume įgyvendinti. Pasiūliau idėją, kad iš kiekvienos valstybės atrinktume bent po vieną aktorių, režisierių, scenografą, kompozitorių ir sukurtume bendrą spektaklį.

Šio spektaklio premjerą galėtume rodyti visi kartu. Ir dar – panaudojus šiuolaikines technologijas galima būtų šį spektaklį vienu metu parodyti visose šalyse savomis kalbomis: tarkim, pradeda lietuviai, tęsia suomiai, o iš jų perima norvegai ir taip apima visų 9 valstybių kūrėjus“, – savo sumanymą atskleidė A. Antulienė.

Trečiasis aljanso etapas numatytas spalį Rejkjavike Islandijoje, kur ir paaiškės, ar šalys pritars A. Antulienės idėjai. „Degu tuo sumanymu, laukiu nesulaukiu svarstymo rezultatų“, – atviravo režisierė.

Išreiškė pasitikėjimą Lietuva

A. Antulienė pasakojo, kad susitikime Vilniuje taip pat dalyvavo svečias – Pasaulio mėgėjų teatrų asociacijos (AITA/IATA) prezidentas Aledas Rhys-Jones iš Jungtinės Karalystės.

„NEATA yra dalis šios pasaulinės organizacijos, vienijančios 64 šalis. Jos vadovas atvyko į savotiškas žvalgytuves, ieškodamas įkvėpimo, ką galima būtų parodyti pasaulio mastu.

Atrankos į pasaulinį mėgėjų teatrų festivalį vyksta kas dvejus metus, o „vyšnia ant torto“ – kad tarp 10 atrinktų į šiųmetinį festivalį, įvyksiantį Debrecene Vokietijoje, pateko ir Lietuva – atrinktas Vilniaus universiteto studentų teatras (režisierė Felicija Feiferė) ir jo spektaklis „Valanda 00“, – pasakojo režisierė.

Paklausta, ar yra galimybių, kad AITA/IATA festivalis pasiektų Lietuvą, A. Antulienė neslėpė: „Bendraujant su prezidentu Aledu, jis minėjo, kad 2027 metais festivalis turėtų įvykti Kinijoje, tačiau ten nerami situacija, ir jis pasvarstė, gal šį galingą renginį perkelti į Lietuvą.

Net nuščiuvau – čia gi didžiuliai pinigai, reikėtų, kad svarstytų Kultūros ministerija. Bet smagu, kad pasitikėjo, kad Lietuva išgirsta pasaulio mastu. O tokie renginiai visuomet susiję su reklama, nauda ir verslui, ir malonumas žiūrovams, nes atvyksta labai daug kolektyvų iš viso pasaulio. Jeigu ministerija ir rajono valdžia palaikytų, imčiausi organizuoti, nes sąlygas tam turime Kretingoje, Palangoje, Klaipėdoje.“

Mūsų mieste – NEATA festivalis jaunimui

O ar Kretinga gali tikėtis, kad ją pasiektų Šiaurės Europos mėgėjų teatrų aljanso festivalis?

A. Antulienė pasidžiaugė, kad vienas jos pasiūlytų projektų jau įgyja pagreitį: „Kadangi dirbu su vaikais ir jaunimu, prieš 2-jus metus pavyko įtikinti, kad NEATA skirtų dėmesio ir jauniems žmonėms – Suomija šį rudenį pradės, o Lietuva nuo 2025-ųjų perims renginių ciklą jaunimui.

Iš kiekvienos valstybės į Kretingą atvyks bent po dalyvį. Jeigu pasisektų šis renginys, pradėčiau svajoti ir apie Pasaulio mėgėjų teatrų festivalį 2027-aisiais.“

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder