Neringa ruošiasi Turizmo dienai: vilioja renginiais, skoniais, naujais maršrutais

Kiekviena pabaiga yra nauja pradžia. Taip ir ruduo Neringoje – po šurmuliuojančios vasaros kurortas sveikina spalvingąjį, ramybe, įkvėpimu alsuojantį ir ne mažiau įspūdžių nei vasara žadantį rudens sezoną.

Pasaulinės turizmo dienos (rugsėjo 27 d.) proga Neringoje rugsėjis tradiciškai skelbiamas turizmo mėnesiu. Pasaulinė turizmo organizacija šiemet kviečia „permąstyti turizmą“: skatina atrasti ir keliauti tvariau, sumaniau ir saugiau.

Tad ir Neringa ragina atrasti kurortą naujai, o renginių kupina rudens pradžia nerijoje kviečia suspėti į žygius, įvairias kultūrines veiklas, išmėginti specialiai Turizmo dienai sukurtą maršrutą „Kuršių nerijos įkvėpimas“ bei rinkti svetingiausią turizmo verslą Neringoje.

Turizmo diena – įkvėpimo kelionėje

Keliautojai ir atradėjai, besimėgaujantys lėtomis atostogomis ir norintys patirti kitokią Kuršių neriją, Turizmo dienos proga kviečiami leistis į 4 stotelių maršrutą „Kuršių nerijos įkvėpimas“. Lankytojų dar neatrastos kurorto vietos žada daugiau nei tik nuotraukas: čia patirsite laisvę ir įkvėpimą.

Visas stoteles įveikę ir kiekvienos iš jų akimirkomis (žymėdami @curonian_spit_neringa) savo socialiniame tinkle Instagram arba Facebook pasidaliję keliautojai rugsėjo 24 d. turės galimybę nemokamai apsilankyti Nidos švyturyje.

O įspūdžių kupinos kelionės pabaigoje – pasivaišinti daugybės komplimentų pelniusiu vietinio virtuvės šefo Antano pagamintu avienos plovu. Visos maršruto taisyklės skelbiamos svetainėje www.visitneringa.com.

Maršrutą „Kuršių nerijos įkvėpimas“ sudaro keturios stotelės, kurias vienaip ar kitaip pravažiuoja kiekvienas atvykstantis į Neringą. Tereikia stabtelėti, patirti jų įkvepiančias istorijas ir pasidalinti jomis su savo bičiuliais.

Pirmoji – Avino kalnas Juodkrantėje. Nuo Avikalnio viršūnėje įrengtos apžvalgos aikštelės atsiveria viena gražiausių Kuršių nerijos panoramų.

O joje – du ypatingi objektai, išsaugoti nuo išnykimo: šiauriau besidriekiantys Juodkrantės sengirės fragmentai (kai kurioms čia augančioms pušims jau daugiau nei 230 metų!) ir po mišku esančios parabolinės kopos.

Antroji stotelė – Pervalkoje, kur mažytėje saloje stovi Žirgų rago švyturys. Lietuvoje tai vienintelis švyturys, kurį iš visų pusių supa vanduo – Kuršių mariose ties Pervalka, ant nedidelės dirbtinės salos, nuo kranto nutolusios apie 260 metrų, jis pastatytas 1900 metais.

Užlipus ant trečiąją stotelę žyminčios 53 m. aukščio Preilos kopos atsiveria viena įspūdingiausių pusiasalio panoramų. Iš čia matyti Baltijos jūra, Kuršių marios bei pietų ir šiaurės link besidriekiantis Didysis Kuršių nerijos kopagūbris.

Paskutinioji, ketvirta, stotelė – prie Nidos prisiglaudęs Urbo kalnas, kadaise buvęs milžiniška slenkančio smėlio kopa, o dabar žmonių sumanumo ir titaniškų pastangų dėka tapęs žaliuojančia, lėtiems pasivaikščiojimams puikiai tinkančia vieta, paskelbta saugomu gamtos paveldo objektu. Ant jo viršūnės puikuojasi Nidos švyturys.

Šventinį maršrutą „Kuršių nerijos įkvėpimas“ įveikę keliautojai rugsėjo 24 d. turės galimybę nemokamai aplankyti Nidos švyturį, pasigrožėti nuo jo atsiveriančia magiška Kuršių nerijos panorama. Kelionės įspūdžius papildys garuojančios vaišės.

Gera žinia ir tai, jog Turizmo dienos proga rugsėjo 24-ąją vietinė rinkliava už įvažiavimą į Neringą automobiliams nebus taikoma.

Nemokami žygiai tyrinėtojams

Rugsėjo 24 d. Neringoje minint Pasaulinę turizmo dieną organizuojami net du nemokami žygiai. Jie kvies į supančią aplinką Kuršių nerijoje pažvelgti tyrinėtojo akimis bei patiems bent trumpam tapti savotiškais atradėjais.

Šeštadienio rytą 11 val. ant Urbo kalno Nidoje startuos žygis „Išmok pažinti neriją“. Žygį ves ir istorijas apie Kuršių nerijos kultūrinio kraštovaizdžio įdomybes pasakos kraštotyrininkas, žurnalistas, knygos „Vadovas po Kuršių nerijos nacionalinį parką“ autorius Denisas Nikitenka.

Ant Urbo kalno keliautojai išgirs istoriją apie senąjį, 1874 m. statytą Nidos švyturį: kodėl Prūsijos valdžia nusprendė tokį navigacinį objektą Nidoje statyti bei kokią labai svarbią, bet turistam mažai žinomą funkciją jis atliko.

Žygio dalyviai sužinos ir apie pačiame Urbo kalne aptiktus XIX a. pab. – XX a. pirm. pusės radinius, kurie atskleis ir tam tikras tų laikų poilsiautojų įpročių paslaptis. Išankstinė registracija į žygį svetainėje www.visitneringa.com.

Į gamtinius Kuršių nerijos atradimus rugsėjo 24 d. 14 val. kvies dar vienas nemokamas žygis „Smėlio kopų istorija“. Jį ves Kuršių nerijos nacionalinio parko vadovė Aušra Feser, kuri papasakos apie smėlynų augalus, smėlio rūšis, kopų susidarymo istoriją ir dar daug kitų įdomių faktų.

Ruduo atradimų nerijoje

Kelionę į Neringą planuojantys kitu laiku ir savo ritmu kviečiami ir į kitus ne mažiau įdomius rugsėjo mėnesio renginius.

Rugsėjo 22 d. Neringoje rengiama magiškos atmosferos apgaubta rudens lygiadienio šventė: Gintaro įlankoje sudegs visą vasarą Juodkrantę puošusios nendrinės skulptūros. Sporto ir aktyvaus laisvalaikio mėgėjai rugsėjo 24 d. tradiciškai rinksis į tarptautinį Nidos pusės maratono bėgimą.

Rugsėjo 24 d. Neringos muziejai kviečia nemokamai apsilankyti Kuršių nerijos istorijos muziejuje (Pamario g. 53, Neringa), Nidos žvejo etnografinėje sodyboje (Naglių g. 4, Neringa), Rašytojo Thomo Manno memorialiniame muziejuje (ir rugsėjo 25 d., Skruzdynės g. 17, Neringa). O rugsėjo 27 d. savo ekspozicijas lankytojams nemokamai atvers Liudviko Rėzos kultūros centras.

Visą rugsėjo mėnesį iki pat rugsėjo 21 d. Neringos svečiai ir miesto gyventojai kviečiami rinkti svetingiausią kurorto turizmo verslą, teikiantį apgyvendinimo, maitinimo, transporto ar kitas turizmo paslaugas.

Savo pasirinkimą nominacijai „Svetingiausias turizmo verslo atstovas Neringoje“ galima pateikti svetainėje www.visitneringa.com. Svetingiausias Neringos turizmo verslo atstovas bus paskelbtas rugsėjo 23 d.

Pamilkite rudenį palikę namų rutiną kitoje marių pusėje, ir bent trumpam pasimatymui pasinerkite į magiškai rudeniškus Neringos gamtos ir kultūros lobius.

Skaitomiausi portalai

Sidebar placeholder