Per tūkstantis švietimo įstaigų dalyvaus „Tolerancijos namo“ iniciatyvoje

Trečiadienį minint Tarptautinę tolerancijos dieną daugiau kaip 1,2 tūkst. švietimo įstaigų dalyvaus „Tolerancijos namo“ iniciatyvoje.

Mokytojai ir mokiniai įvairiose mokyklų erdvėse, „statys“ Tolerancijos namus, o kai kuriose mokyklose, pavyzdžiui, Varėnos „Ąžuolo“ gimnazijoje, – ištisas gatves su namais, vyks diskusijos, klasių valandėlės bei kiti kultūriniai renginiai.

„Šaltinio“ progimnazijoje Panevėžyje ketinama pasirašyti sutartį dėl Tolerancijos ugdymo centro įsteigimo šioje mokykloje. 

„Šių metų Tolerancijos dienos simbolis – namas. Pasirinktas simbolis skirtas aptarti idėją, jog žmonės gyvena visuomenėje, kaip daugiabutyje, kur kaimynai skirtingi, bet tai netrukdo žmonėms bendrauti, gyventi kaimynystėje, tačiau kartais žmonių skirtingumas sukelia kitiems pyktį“, – teigiama Tarptautinės komisijos nacių ir sovietinio okupacijų režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti pranešime.

Anot jo, per siūlomą Tolerancijos namo simbolį kviečiama diskutuoti apie skirtingus požiūrius, situacijas iš šių dienų aktualijų, taip pat naudojant pavyzdžius iš istorijos.

Šiais metais minint Tolerancijos dieną, raginama kalbėti apie Ukrainoje vykstantį karą, nes viena jo priežasčių – netolerancija kitai tautai, valstybei, siekiančiai gyventi nepriklausomai ir laisvai.

Į Tolerancijos dienos minėjimą siekiama įtraukti įvairaus amžiaus mokinius, vaikus.

Lietuvos žydų bendruomenė savo ruožtu Tolerancijos dieną kviečia paminėti Vilniaus choralinėje sinagogoje.

1995 metais UNESCO lapkričio 16-ąją paskelbė Tarptautine tolerancijos diena.

Tarptautinės istorinio teisingumo komisijos iniciatyva Lietuvoje ši diena minima nuo 2003 metų. Tais pačiais metais komisijos iniciatyva Lietuvoje įsteigti pirmieji Tolerancijos ugdymo centrai. Šiandien Lietuvoje veikia 159 tokie centrai.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder