Plastikos chirurgas Saulius Vikšraitis Klaipėdos meno gerbėjus pakvietė į neįprastą parodą

Praėjusį penktadienį Klaipėdoje, jaukioje “Menų ložės” (Tomo g. 24) erdvėje, klaipėdiečiai turėjo galimybę sudalyvauti neįprastoje vieno vakaro parodoje-performanse, kurį meno gerbėjams paruošė garsus Lietuvoje plastikos chirurgas Saulius Vikšraitis ir fotografijos pasaulyje gerai žinomas fotografas Irmantas Saulius - Sakura.

Jungtinėje dviejų autorių parodoje „Šiandien yra penktadienis“, buvo galima susipažinti su įtempta ir be galo atsakinga plastikos chirurgo kasdienybe operacinėje. Ją net pusantrų metų stebėjo, akimirkas fiksavo ir įamžino fotografas Irmantas Saulius - Sakura. Antroje parodos dalyje eksponuoti Sauliaus Vikšraičio tapybos darbai, kuriems gydytojas skiria savo laisvadienius.

„Laukiu penktadienio, nes tada prasideda poilsis, laikas tik sau. Metas įkvėpimui ir transformacijai. Jei įkvėpimas aplanko, laisvalaikį skiriu spalvoms ir tapybai“,  - parodos pavadinimo sumanymą aiškino gydytojas Saulius Vikšraitis.

Parodoje – apie 18 įvairaus laikotarpio tapybos darbų, atrinktų taip, kad jie atspindėtų biografiją. Yra ir pats pirmasis, gimęs vieną nykų rudenį, ir įsiminęs krentančių lapų spalvomis. Taip pat vėlyvesni bei patys naujausi darbai. Juose vienas iš dažniausių objektų – moterys ir gėlės. Parodos lankytojų dėmesio sulaukė ir Stambulo bei Bario vaizdai.

„Įkvėpti gali bet kas - pavykusi operacija, graži fotografija, smagiai praleistas savaitgalis. Bet visada grįžtu prie moters temos, nes viskas šiame pasaulyje su ja susiję. Dar vienas įkvėpimo šaltinis – gėlės ir gamta, taip išlaisvinu spalvas. Tapybos niekur specialiai nesimokiau ir nestudijavau, tapyti pradėjau spontaniškai, padrąsintas jau išėjusių žymių menininkų: tapytojo V.Eigirdo ir skulptoriaus E.Frėjaus. Man tai yra ne tik kūryba, bet ir puikus įtampos nuėmimo būdas po darbo savaitės”, - prisipažįsta gydytojas.

Fotografijos ir tapybos darbai Klaipėdoje pristatyti neįprastai. Parodos lankytojai buvo kviečiami žengti į  „Menų ložės“ erdvę pro užsklandą tiesiai į „operacinę“. Tokią atmosferą galerijoje sukūrė operacijos metu įrašytas garso takelis. Autentiški operacinės garsai lankytojus lydi visos parodos metu. Pypsintys monitoriai, operacijos metu naudojamos technikos garsai tarsi nukėlė į operacinę, kurioje chirurgai kasdien išgyvena „čia ir dabar“ momentą. Ši idėja kilo Sauliaus Vikšraičio žmonai Laurai.

„Turėjome mintį apjungti vaizdą, garsą ir pojūčius į vieną, kad galėtume papasakoti, parodyti kuo ir kaip gyvena gydytojai, kurių rankose yra žmonių sveikata, grožis ir gyvybė. Įžengus pro užuolaidas, parodos lankytojus pasitiko juodai baltos Irmanto Sauliaus fotografijos iš operacinės, praėjus šią ekspoziciją, kitoje salėje atgijo spalvos – Sauliaus tapybos darbai“, - pasakojo Laura.

Anot jos, į parodos pavadinimą tilpo ne tik stereotipinė mintis apie laisvalaikį. „Šiandien yra penktadienis“ – tarsi paties gydytojo apibūdinimas, nes medikai yra žmonės, savo profesijos išmokyti ir įpareigoti gyventi dabartyje, šia diena. Dar vienas šios parodos tikslas buvo sugriauti mitą, kad plastinė chirurgija yra tarsi chirurgijos mokslų podukra, nerimta ir mažiau atsakinga.

Tai perteikta Irmanto Sauliaus - Sakuros fotografijose. Net pusantrų metų su tam tikromis pertraukomis fotografas dalyvavo Sauliaus Vikšraičio operacijose ir fiksavo tai, kas lieka už uždarų operacinės durų.

Parodai atrinktose nuotraukose – jautrūs, nematyti kadrai, kuriose užfiksuota operacinės atmosfera, aplinkos rimtis, plastinės chirurgijos ypatybės ir chirurgo meistriškumas.

„Fotografuojant operacinėje, buvau maksimaliai susikoncentravęs į chirurgo komunikaciją su personalu, rankų plastiką, meistrystę. Tikslas buvo realizuoti dirbančio chirurgo portretą. Tai pavyko padaryti gana greitai, tačiau jautėme, kad nenorime apsiriboti tik portretu. Pamačiau, kad operacinėje personalas kalbasi rankų gestais, buvo įdomu stebėti ir fiksuoti tą komunikaciją. Prireikė pusantrų metų, kad tai, kas buvo įamžinta susigulėtų, išsikristalizuotų, išsigrynintų. Beje, operacinės garso takelis atskleidė tylą, kurioje kalbasi tik akys ir rankos “, - sako Irmantas Saulius - Sakura.

Anot jo, mintis surengti bendrą parodą gimė organiškai po ilgo ir konstruktyvaus bendradarbiavimo. Idėją puikiai pavyko realizuoti sulaukus kvietimo iš Klaipėdos galerijos „Menų ložė“.

„Maloniai nustebino toks gausus meno gerbėjų būrys uostamiestyje. Stebėjome žmonių reakcijas, bendravome ir matėme, kad visus tikslus, kuriuos buvome sau iškėlę, pavyko įgyvendinti“, - kalbėjo parodos kuratorė, plastikos chirurgo Sauliaus Vikšraičio žmona Laura Labunskaitė -Vikšraitė.

Jungtinė paroda „Šiandien yra penktadienis“ neabejotinai turės tąsą, įsitikinę jos autoriai. Šių metų rudenį planuojama išleisti Sauliaus Vikšraičio tapybos darbų katalogą, kuris bus pristatytas atnaujintos ir papildytos parodos metu Kaune ir Vilniuje.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder