Pokalbiai su Ievos Simonaitytės premijų laureatėmis | Elena Karnauskaitė ir Daiva Molytė-Lukauskienė

Likimas lėmė, kad baigiamojoje rašytojos Ievos Simonaitytėms metams skirtoje tinklalaidėje – pokalbis su dviem poetėmis.

Įdomu yra tai, kad ir pati Mažosios Lietuvos metraštininkė, autobiografinių apysakų ir romanų kūrėja, buities ir lietuvininkų išskirtinių likimų vaizduotoja, spaudoje debiutavo kaip poetė. Pirmasis jos kūrinys – eilėraštis  „Ak, karas karas išgąsdingas“, kurį I. Simonaitytė sukūrė I pasaulinio karo įspūdžių paveikta, 1914 m. buvo išspausdintas laikraštyje „Tilžės keleivis“.

Poetei, eseistei Elenai Karnauskaitei literatūrinė Ievos Simonaitytės vardo premija skirta 2012 metais už eilėraščių rinkinį „Pasaulio krašte“. Rašytoja, poetė, dailininkė Daiva Molytė-Lukauskienė literatūrine Ievos Simonaitytės vardo premija įvertinta du kartus 2014-aisiais už knygą „Baltojo kiro giesmynai“ ir 2022-aisiais už knygą „Kaligrafijos eskizai“.

Tinklalaidėje laureatės kalba apie talentingosios I. Simonaitytės rašytinį palikimą, kuris skirtingais gyvenimo laikotarpiais kaskart palieka neblėstantį įspūdį. Poetei E. Karnauskaitei rašytojos kūryba yra ne tik šio krašto istorijos dalis, bet ir jos gyvenimo dalis. Glaudžiausia sąsaja, poetės nuomone, yra istorijos ir dominuojanti bendra kūrybos tema, tai – moters dalia, moters gyvenimas. Ir mylimas I. Simonaitytės miestas Klaipėda, kaip rašytojos miestas, kuriame ji gyveno, kūrė. E. Karnauskaitei Klaipėda taip pat brangi ir ji neįsivaizduoja savo gyvenimo be šito miesto.

D. Molytei-Lukauskienei rašytoja I. Simonaitytė didi asmenybė. Poetę žavi tvirtas jos charakteris ir unikali kūryba. Žavi ir šitas kraštas, kurį gera atrasti aprašytą, apdainuotą I. Simonaitytės kūriniuose: žmones, buitį, papročius, tradicijas. Gimusiai Dzūkijoje ir beveik prieš tris dešimtmečiu atvykusiai gyventi pajūryje, poetei D. Molytei-Lukauskienei atradimas buvo didžiuliai skirtumai, ir ne tik tarp reljefų, namų ar miestų siluetų, gamtos stichijų, bet ir žodžių – „oma“ (taip šišioniškiai vadina močiutę), „opa“ (senelis) bei vardų – Ernikė, Ansis, Evė, kurie čia yra visiškai kitokie, nei mums įprasti tradiciniai lietuviški.

Ievos Simonaitytės vardo literatūrinė premija kasmet skiriama už meniškai vertingus kūrinius, literatūrinėmis priemonėmis atskleidžiančius Klaipėdos krašto ir Mažosios Lietuvos gyvenimą arba už rašytojos ar kitų šio krašto šviesuolių atminimo įamžinimą. Nuo 1988 iki 2022 metų, švenčiant Rašytojos gimtadienį, jau apdovanoti keturiasdešimt du laureatai.

Primename, kad Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešoji biblioteka iki 2022 m. lapkričio 15 d. priima leidyklų, meno kūrėjų asociacijų, nevyriausybinių organizacijų, kitų juridinių ir fizinių asmenų siūlymus premijai gauti. Į premiją pretenduoti gali grožinės literatūros kūriniai, išleisti per paskutinius trejus kalendorinius metus. Su konkurso nuostatais susipažinti galima čia.

Dėkojame už pagalbą Ievos Simonaitytės viešajai bibliotekai, Ievos Simonaitytės memorialiniam muziejui ir Lietuvos kino fondui. Remia Klaipėdos miesto savivaldybė, informuoja Klaipėdos rajono laikraštis „Banga“, svetainė Kulturosuostas.lt, dienraštis „Vakarų ekspresas“. Projekto sumanytojas ir rengėjas Sigutis Jačėnas (VšĮ „Vieno aktoriaus teatras“).

Pokalbiai su I. Simonaitytės premijų laureatėmis | Elena Karnauskaitė ir Daiva Molytė-Lukauskienė

Skaitomiausi portalai

Sidebar placeholder