Rugsėjo 1-oji Klaipėdoje

Pradedant naujuosius mokslo metus Klaipėdoje pagerbtas Vydūnas

(1)

„Kiekviena jauna karta iš slėpiningų kūrybos gelmių turėtų atnešti naują žmoniškumo spalvą.“ „Sąmonės skaistumą, išminties šviesybę, manymo galybę žmogus turi auginti. Taip jis tepalaiko viršų ant visa ko, kas žemiau stovi už jį. Taip jis teišlieka Žmogumi. Taip jis atspėja gyvenimo mįslę.“  (Vydūnas).

Rugsėjo pirmąją, Mokslo ir žinių dieną, išreiškiant pagarbą Mažosios Lietuvos Šviesuolio, rašytojo, filosofo Vilhelmo Storosto Vydūno unikaliam indėliui į tautiškumo ir patriotizmo dvasios ugdymą, prie Vydūno paminklo Klaipėdoje (Vydūno skvere, šalia Bokšto ir Puodžių gatvių sankirtos) įvyko penkioliktasis Klaipėdos universiteto ir Vydūno draugijos kultūros renginys „VYDŪNO ŠVIESA – JAUNAJAI KARTAI“.

Jame dalyvavo Klaipėdos miesto meras Arvydas Vaitkus, Seimo narys Dainius Kepenis, KU rektorius prof. dr. Artūras Razbadauskas, KU prof. dr. Algimantas Kirkutis,  operos solistė Viktorija Stanelė, režisierius-skaitovas Domininkas Malajevas, „Žemynos“ gimnazijos moksleiviai ir mokytoja Rita Podoliankienė, Klaipėdos  karalienės Luizės jaunimo centro gitaros studijos mokiniai (vadovė Nina Dzimidienė) ir kiti garbūs tautiečiai.

Tą lietingą popietę Vydūno šviesos neužtemdė nei pilkas, apniūkęs dangus, nei staiga prapliupusi liūtis!..

Prie Vydūno paminklo visiems drauge sugiedojus Vinco Kudirkos „Tautišką giesmę“ bei paminklo papėdėje padėjus gėlių, renginys buvo tęsiamas šalimais esančioje Klaipėdos liuteronų-baptistų bažnyčioje.   

Nuoširdžiai sveikiname Jus, mieli moksleiviai, studentai, mokytojai, dėstytojai, profesoriai, auklėtojai, mokymo įstaigų darbuotojai, su Mokslo ir žinių diena!

Pasak Seimo nario Dainiaus Kepenio, minėtas kultūros renginys ypatingas dar ir tuo, kad buvo duotas startas 12 metų žygiui „Vydūno keliu į sveiką Lietuvą“.

Pasiruošimas jam prasidėjo dar vasarą.

Parlamentaro D. Kepenio iniciatyva naujai išleista, visuomenei pristatyta Vydūno knyga „Sveikata. Jaunumas. Grožė" bei Vydūno atvirukas „Pažadas Sau" yra platinami Lietuvos bibliotekose ir mokyklose.

Kodėl Vydūnas?

Todėl, kad šiandien niekur nerasite geresnės knygos, kalbančios apie sveiką-žmonišką gyvenimą, holistinę sveikatą;

Kodėl 12 metų?

Todėl, kad yra 12 klasių. Turime labai prastą ir vis prastėjančią vaikų ir jaunimo sveikatą - tik 7 iš 100 abiturientų tėra sveiki. Šiais metais, kartu su tėvais, startuojame nuo pat pirmosios klasės.

Kodėl Klaipėda?

Todėl, kad ši Vydūno dvasia čia ypač gyva.

Kodėl Klaipėdos universitetas?

Šis universitetas yra bene didžiausias Vydūno idėjų šviesulys, specializuojasi sveikatos prevencijos programose.

Sveikatos sistema, kaip žinome, yra visiškai medikalizuota, o įvykdyti sveikatos reformą yra ne metų ir ne vienos Parlamento kadencijos reikalas.

Tad tik sujungus visas - politinių, visuomeninių, mokslo organizacijų jėgas į vieną vietą, klausimą galima išspręsti.

Todėl aktyvus visuomenės dalyvavimas yra ypatingai svarbus. Jau dabar į šį dvylikametį žygį jungiasi Lietuvos Tautinis Olimpinis komitetas, Vydūno draugija, Lietuvos Sveikuolių sąjunga, Klaipėdos universitetas.

Daugybėje mokyklų jau yra išplatinta "Pažadas sau" atvirutė (nuotrauka pridedama), kurioje kiekvienas moksleivis gali įsirašyti savo įsipareigojimą keistis.

Šioje atvirutėje, įkvėptoje Vydūno, jis, kartu su savo tėvais ir mokytojais, nuskenavęs QR kodą, galės Vydūno knygą „Sveikata. Jaunumas. Grožė" išklausyti audio knygos formatu (nuoroda komentaruose).

Sveikatos banga 2023 m. rugsėjo mėn. 1 dieną nusirito per Lietuvą, o su ja ir Vydūno kvietimas šviestis ir švisti vardan Lietuvos!..

Lietuvos gyventojams, vaikams, moksleiviams, studentams, etc., kurie jungiasi į šį dvylikametį žygį, kelionėn dovanojame Vilhelmo Storosto - Vydūno knygą „Sveikata. Jaunumas. Grožė“ (garso įrašą) :

https://youtu.be/dFHUrBfmdDE?feature=shared

„Tikrasis žmogaus sveikumas yra žmogaus esmės, žmoniškumo prado vyravimas žmogaus asmenybės ir kūno gyvenime. Visos asmenybės ir kūno jėgos turi būti nušviestos ir valdomos iš vidaus – dvasinės pusės.

Kai to nėra, žmogus tampa aplinkos turinio žaislu, dažniausiai virsta netvarkingų jėgų mišiniu, vadinasi, gyviu be jėgos ir šviesos, be sveikumo. Tad neišvengiamai turi nykti. O kaip atskiram žmogui, taip tenka ir visai tautai.

Nykstančios tautos eina tuo pačiu keliu, kaip ir seni, mirštą žmonės. Kūnas dar kvėpuoja, bet dvasios-sielos nebenumanyti.

Tokie žmonės, tokia mirštanti tauta paveikiama tik smarkių, paviršutiniškų įspūdžių, žodžių ar vaistų.

Norint pasveikti, svarbu nuolatos tvirtinti savo vidaus-supratimo ir jausmų giedrumą.

Kaip kūnas turi būti švarus laikomas, taip nuotaika ir minčių gyvenimas. Linksmumas kelia žmogų per visas kliūtis. Jaunimui linksmumas duotas su prigimtimi, todėl jaunimas – tarytum užtekančioji Tautos saulė. Saugokimės nuo apsiniaukimo!

Tegul ši saulė pradeda kiekvieną dieną ir šviečia skaidriausiai visai Tautai! Juk kur yra saulė, ten sveikumas ir gyvumas.“

„Jaunoji karta“ (1930, nr. 19, p. 285)

„Reikia visados atsiminti, kad savo dvasios-sielos ypatumu kiekvienas žmogus šviesina, stiprina, išlaisvina arba temdo, silpnina ir verčia į vidinę nelaisvę savo artimus, o pagaliau ir kitaip dar – visą tautą.

Kas kursto artimų žmonių neapykantą, tas yra tamsos galių pagautas ir pasidaręs jos vergu. Į tai prasmingai atsiliepti tėra vienas būdas. Reikia nuoširdžiai melstis už tuos, kurie piktai yra pasireiškę ir kam nors labai kenkę. Jie yra labai apgailėtini.

 Jauni žmonės turi būti ir nauji. Jie turi į gyvenimą įnešti naujumo. O šis naujumas turi būti aukštesnis, grynesnis, žmoniškesnis. Nors visi kiti būtų niekšai, nedorėliai, kitų skriaudėjai, jaunuolis turi būti kitoks.

Visam tam blogiui prieštaraudamas, jis turi išreikšti savo naujumą, viltingumą, aukštesnį žmoniškumą. Kiekviena jauna karta iš slėpiningų kūrybos gelmių turėtų atnešti naują žmoniškumo spalvą.

Nebūkime vergai! Nebūkime seni! Būkime savo asmenybės, savo gyvenimo skritulio viešpačiai!“

(Jaunoji karta, 1929, Nr.1 p.3-4)

„Kaip tapti saulėtu žmogumi“ - VYDŪNAS

Foto reportažą parengė – KU STIMC specialistas, renginio moderatorius-režisierius Juozas Ivanauskas

Organizatorių nuotr.

Daugiau nuotraukų

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder