Reginos Maželytės-Taurinskienės kūryba - tarsi spindulys pro debesį

(2)

Birželio 10 d. 17.30 val. Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešosios bibliotekos Meno skyriaus galerijoje (J. Janonio g. 9) bus atidaroma Reginos Maželytės-Taurinskienės kūrybos paroda „Spindulys pro debesį“.

Ši kukli R. Maželytės-Taurinskienės paroda - tai dukros Rasos Taurinskaitės noras pristatyti ir priminti savo mamą ne tik kaip pedagogę, akvarelės plenerų organizatorę, bet kaip išskirtinio braižo kūrėją.

Eksponuojamoje parodoje pristatomi R. Taurinskienės kūriniai iš asmeninės dukros kolekcijos ir šiai parodai paskolinti grafikos darbai, akvarelės iš Klaipėdos regioninio valstybės archyvo, A. Kliševičiaus dailės fondo.

Grafikė R. Taurinskienė amžinybėn iškeliavo 2020 metų lapkričio 23 dieną. Dailininkės namuose liko daugybė jos moksleivių grafikos darbų ir visai kuklus pačios dailininkės kūrybinis palikimas: retai rodyti, daugeliui visai nematyti R. Taurinskienės grafikos darbai, piešiniai ir akvarelės.

Moksleivių darbus dukra Rasa išdalino autoriams, dalį kolekcijos padovanojo Meno bibliotekai, o pluoštą mamos darbų perdavė saugoti neseniai įkurtam Algio Kliševičiaus dailės fondui prie Klaipėdos regioninio valstybės archyvo.

A. Kliševičiaus dailės fondo misija - archyvuoti klaipėdiečių menininkų kūrinius ateities kartoms ir tiek gyvai, tiek virtualiai supažindinti su uostamiesčio menininkų kūryba.

Ilgai galvota, kaip pavadinti grafikės R. Taurinskienės parodą. Reikėjo kažko labai šilto, jautraus ir asmeniško. Rasa sako, kad jai mama visados primindavo saulės spindulį, prasiveržusį pro debesį. Toks motyvas dažnai kartojosi ir R. Taurinskienės kūriniuose. Matyt, ne be priežasties. Pati R. Taurinskienė buvo šviesos spindulys savo dukrai, anūkei, mokiniams ir artimiesiems.

„Ji buvo optimistė, ir visada tai pabrėždavo. Kamuojama ligos, ji nepasidavė, visą laiką tikėjo, kad sunkumai laikini, kad tuoj saulės spindulys ir vėl prasiverš pro debesį“, - mamą prisimena Rasa.

Regina Taurinskienė buvo kukli ir reikli sau. Dukra Rasa dažnai ragindavo mamą surengti autorinę parodą, bet Regina vis rasdavo priežasčių vernisažą atidėti.

Ji nemanė, kad yra puiki piešėja, kad jos nulietos akvarelės ir grafikos darbai yra profesionalūs ir išskirtiniai. Todėl personalinės R. Taurinskienės parodos Klaipėdoje buvo rengiamos retai.

Paroda Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešosios bibliotekos Meno skyriaus galerijoje veiks iki liepos 5 d.

 

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder