Salantų „Strazdelis“ pasiekė Ameriką

„Visada norėjau kolektyvą išvesti į platesnius vandenis, daug kartų esam koncertavę už rajono ribų, tačiau tai, kad pavyko pasiekti Ameriką, prilygsta stebuklui“, – emocijomis dalijosi Salantų kultūros centro liaudiškos muzikos kapelos „Strazdelis“ vadovas Irmantas Norkus.

Lietuviškos dainos, lietuviškas maistas ir... litas

„Strazdelis“ šiomis dienomis grįžo iš Lietuvių dienų, kurias Los Andžele 38 kartą suorganizavo ir viso pasaulio tautiečius sukvietė tapatybę sauganti, tradicijas ir papročius puoselėjanti JAV lietuvių bendruomenė.

Dvi dienas trukęs didžiulis renginys vyko šiai bendruomenei priklausančioje maždaug 80 arų užimančioje Šv. Kazimiero parapijos teritorijoje ir, anot pašnekovo, kažkuo priminė Kretingos Rotušės aikštėje organizuojamas muges: daug lietuviškos muzikos ir šokių, geros nuotaikos, o prekeivių palapinėse pilna vienetinių rankų darbo gaminių – siuvinių, mezginių, keramikos, medžio, odos dirbinių, gintaro papuošalų. 

Taip pat – ir lietuviško maisto bei gėrimų: cepelinų, kugelio, šaltibarščių, alaus. Įspūdį paliko tai, kad atsiskaityti buvo galima ne doleriais ir net ne eurais, o litais – pinigus tuo pačiu kursu išsikeisti buvo galima čia pat.

„Mes užsukome į ne vieną palapinę susipažinti, pabendrauti su verslininkais ir meno žmonėmis., padovanojome jiems iš Lietuvos atsivežtų suvenyrų. 

Kai kurie žinojo Kretingą, kažkada buvo lankęsi. Pakvietėme apsilankyti dabar, pamatyti, kaip miestas išgražėjo, pasikeitė“, – pasakojo „Strazdelio“ vadovas.

Amerikoje kretingiškiai praleido 7 dienas, gyveno išsinuomotame name vos už 25 km nuo koncerto vietos. 

Per savaitę viešnagės, be Kalifornijos, kurioje yra Los Andželo miestas, jie aplankė Nevados valstiją.

„Kai pas mus, Lietuvoje, diena, Amerikoje naktis ir atvirkščiai, tad teko persiorientuoti. Mažai miegojom, stengėmės pamatyti kuo daugiau. 

Įspūdžiai dar nesusigulėjo, dar vieni kitiems tebesiuntinėjam nuotraukas, dalijamės su artimaisiais“, – sakė I. Norkus.

Pastebėjo per Dainų šventę

Žiūrovai „Strazdelio“ kolektyvą priėmė šiltai, negailėjo aplodismentų, o kai kuriuos kūrinius tekdavo pakartoti.

„Jau pirmąją dieną prieš koncertą, kai dar tik tikrinomės garso įrangą, repetavome, organizatoriai trynė rankas – turėsią linksmą vakarėlį. 

Mes ir pasistengėm, kad jis toks būtų – sugrodavom vieną kitą valsiuką, o paskui valią duodavom polkoms. Tad energija liete liejosi per kraštus“, – šypsojosi Irmantas.

Kelią iki Amerikos „Strazdeliui“ nutiesė pažintis su šokių grupės nare Los Andželo lietuvių bendruomenės pirmininke Laura Remeika per šiais metais Vingio parke Vilniuje įvykusią Dainų šventę, kurioje dalyvavo ir salantiškiai.

„Laura Remeika mus pagyrė ne tik už muziką, dainas bet ir elgseną scenoje, charizmą, kurią, sakė, skleidžiame aplink. 

Vėliau į Ameriką aš dar atskirai nusiunčiau vaizdo medžiagos – parodžiau, kad mes tokie iš tikrųjų ir esam, mokam ir groti, ir bendrauti su publika“, – pasakojo Irmantas.

Su Kretingos vėliava

Bet kelionė už Atlanto, anot pašnekovo, nebūtų išsipildžiusi, jeigu ne Salantų kultūros centro, kuriame kolektyvas repetuoja, direktorius Aurimas Rapalis, padėjęs parašyti projektą, ir ne rajono Kultūros ir sporto skyrius, kuris tą projektą „palaimino“ – dalį kelionės išlaidų padengė rajono Savivaldybė.

Amerikoje pabuvojo trys vokalistės, du trimitininkai, kontrabosistas, akordeonistas, būgnininkas – iš viso 8 kolektyvo nariai. 

„Tiek mūsų ir yra, kolektyvo sudėtis daug jau metų nesikeičia“, – akcentavo nuo 2019-ųjų jam vadovaujantis I. Norkus.

Tiesa, nors „Strazdelis“ repetuoja Salantų kultūros centre, jame yra tik vienintelis tikras salantiškis – Evaldas Pučkorius, 2009-aisiais kapelą įkūrusio ir vadovavusio, anot Irmanto, mielu strazdo giesmininko vardu ją pavadinusio šviesaus atminimo Petro Pučkoriaus sūnus.

„Tarp mūsų yra po vokalistę iš Laivių ir iš Juodupėnų, yra muzikantas iš Kurmaičių, bet dauguma gyvenam Kretingoje. 

Tad drąsiai galiu pasakyti – Lietuvių dienose atstovavom ir Kretingos rajonui, ir miestui – vos atvykę į Los Andželą, prie scenos, kurioje turėjome koncertuoti, iškart išsikėlėm Kretingos vėliavą“, – pasakojo kapelos vadovas.

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder