Skonių ir spalvų jūra festivalyje „Tautinių kultūrų diena“

Klaipėda gegužės 25-26 dienomis nėrė į dvyliktą „Tautinių kultūrų dienos“ festivalį, kunkuliavusį įvairiomis spalvomis, skoniais ir kultūromis. Festivalio dalyviai susipažino su Klaipėdoje bei kituose Lietuvos miestuose gyvenančiomis tautinėmis bendruomenėmis.

Tautinių kultūrų centro (TKC) direktorė Jelena Butkevičienė pasakojo, kad dvi dienas trukęs festivalis pritraukė per dešimt tūkstančių žiūrovų ir rekordinį skaičių svečių - net 180.

Keliaujantys koncertai

"Pirmąją festivalio dieną, gegužės 25-ąją, vyko keliaujantys koncertai: Naujojo turgaus aikštėje pasirodė kolektyvas iš Lenkijos, Teatro aikštėje - romų kolektyvas iš Vilniaus, o šiauriniame mole - Pabradės fanfarinis orkestras.

Susidomėjimas kitose Klaipėdos erdvėse vykusiais pasirodymais buvo didžiulis. Į Naująjį turgų atėję pirkėjai pasiliko stovėti prie mūsų scenos žiūrėti lenkų šokių pasirodymo. Nors lenkų kolektyvas vėlavo, bet dėl to nė vienas žiūrovas nenubyrėjo. Žiūrovų buvo apie penkis šimtus", - džiaugėsi J. Butkevičienė.

TKC direktorė sakė, kad šeštadienį vykusių pasirodymų tikslas buvo skleisti žinią apie sekmadienį vyksiančias festivalio veiklas, ir tokia sklaidos priemonė pasiteisino.

„Sekmadienį Danės skvere prie manęs priėjo ne vienas žmogus, sakydamas: „Jūs vakar kvietėte, todėl mes šiandien ir atėjome.“ Po festivalio šeštadienio įžangos sekmadienį renginiai prasidėjo tradicinėje vietoje - Danės skvere ir prie „Arkos“ paminklo.

Dėka bendradarbiavimo su latvių kompanija, užsiimančia mugių organizavimu, latvių kultūra buvo pristatyta plačiau nei įprastai“, - teigė J. Butkevičienė.

TKC direktorė pasakojo, kad mugės metu tautinės bendrijos dalinosi savo patirtimi, istorijomis bei kultūra. Mugės svečiai buvo vaišinami žydų foršmaku, uzbekų plovu, armėnų tradiciniais saldumynais bei vokiečių sumuštiniais su silke. Didžiajame festivalio koncerte buvo 52 pasirodymai.

Koncerte dalyvavo svečių iš Lenkijos, Latvijos bei Estijos šokių kolektyvai, romų ansamblis „Roma de drom“ bei tautinės bendrijos iš Klaipėdos. Atvykę baltarusių tautodailininkai iš Vilniaus pristatė baltarusių kultūrą grodami cimbolais ir dūdmaišiu.

Naujovė - indai

J. Butkevičienė sakė, kad šių metų festivalio naujovė - paviljonas mugėje su indų kultūra.

„Idėją apie indų kultūros įtraukimą į festivalio veiklas pasiūlė Klaipėdos miesto savivaldybės mero patarėjas Mantas Macikas, su kuriuo bendradarbiaujant pavyko prisikviesti indus.

Tikimės, kad ateityje atsiras ir indų asociacija ar bendrija, kad Klaipėdoje galėtume plačiau pristatyti šią egzotišką kultūrą“, - dalinosi TKC direktorė.

J. Butkevičienė džiaugėsi, kad nedidelio, septynių žmonių, TKC kolektyvo sutelktumo, darnaus komandinio darbo ir profesionalumo dėka sugebėjo Klaipėdai padovanoti tokį spalvingą ir skirtingas jusles žadinantį festivalį.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder