Miško kirtimas

Spaudos konferencija „Kodėl žlunga nacionalinis miškų susitarimas ir iš jo traukiasi trečdalis dalyvių?"

Kviečiame dalyvauti lapkričio 29d. 14val. spaudos konferencijoje „Kodėl žlunga nacionalinis miškų susitarimas ir iš jo traukiasi trečdalis dalyvių?", kuri vyks naujienų agentūros ELTA (Gynėjų 16, 11 a.) konferencijų salėje .

 Iš Aplinkos ministerijos inicijuoto Nacionalinio miškų susitarimo besitraukiantys gamtininkai, mokslininkai, bendruomenės, nevyriausybininkai ir kiti nemedieniniai sektoriai pristatys, kokių pokyčių jie tikisi Lietuvos miškuose kylant pasaulinei klimato ir ekologinei krizei.

Nacionalinis miškų susitarimas - tai 8 mėnesius vykęs procesas, kuriame pirmą kartą "viename kambaryje" 17 skirtingų interesų grupių bandė susitarti dėl Lietuvos miškų ateities.   

Tačiau mes, visuomeninį ir gamtosauginį interesą atstovaujantys dalyviai, dabar stabdome savo dalyvavimą procese.

Traukiamės todėl, kad Aplinkos ministerija neužtikrino lygiaverčio suinteresuotų šalių dalyvavimo ir leido šiame procese dominuoti medienos sektoriaus lobistams, kurie bando išvengti būtinų sisteminių pokyčių miškų ūkyje ir ateinantiems dešimtmečiams nori įtvirtinti dabartinę krizinę situaciją.

Ministerija ignoravo nemedieninių sektorių vizijas bei pasiūlymus, ir to pasekoje nacionalinis miškų susitarimo procesas virto viešųjų ryšių akcija, tik imituojančia pokyčius.   

Todėl skelbiame, kad jei nacionalinis miškų susitarimas toliau vyks be gamtininkų, klimatologų, bendruomenių, kraštovaizdžio specialistų, NVO ir kitų nemedieninių miško ekonomikos sektorių pritarimo, toks susitarimas bus fiktyvus ir bevertis.  

Konferencijoje pristatysime, kokios Lietuvos miškų vizijos nori bendruomenės ir gamtininkai, aplinkosaugininkai? Kokių pokyčių ir įsipareigojimų nedelsiant turi imtis Lietuva, norint švelninti klimato ir biologinės įvairovės krizes?  

Spaudos konferencijoje dalyvaus:

Lina Paškevičiūtė, Aplinkosaugos koalicija; Doc. Dr. Ričardas Skorupskas, Lietuvos geografų draugija, VU Geografijos ir kraštotvarkos katedra; Monika Peldavičiūtė, Asociacija „Gyvo Žalio"; Dr. Jurgita Rotomskienė, Vokės bendruomenės atstovė; Nerijus Zableckis, Pelkių atkūrimo ir apsaugos fondas, Mindaugas Potapovas, Lietuvos fitoterapijos sąjunga.

Dalyvavimas tik su galimybių pasu, būtina dėvėti kaukes. Kolegos žurnalistai, norintys dalyvauti gyvai, turėtų iki lapkričio 29 d. 12 val. registruotis el. adresu [email protected] (dėl visų saugumo – vietų skaičius ribotas). Spaudos konferencija bus transliuojama ir per Eltos feisbuko paskyrą.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder