„Varovų“ premjeroje susipriešinusios visuomenės drama

Šeštadienio vakarą Klaipėdos dramos teatre vykusi latvių režisieriaus Elmaro Senkovo kurto spektaklio „Varovai“ premjera šviesiame bevardžio miestelio mikrokosmose sutalpino tai, kas labiausiai skauda.

Prarastas žmonių tarpusavio pasitikėjimas, nesugebėjimas bendrauti ir polinkis visur įžvelgti blogį – visa tai naikina visuomenę, ardo trapius žmogų su žmogumi siejančius ryšius.

„Varovai“ buvo kuriami pagal Davido Farro pjesę, pastarąją inspiravo eilę apdovanojimų susižėręs Thomo Vinterbergo filmas „Medžioklė“ su puikiuoju Mads Mikkelsen pagrindiniame vaidmenyje.
E. Senkovas Latvijoje įvardijamas vienu svarbiausiu šiuolaikinių šalies režisierių, jo kuriami spektakliai vienas po kito įvertinami prestižiniais apdovanojimais.

Po pirmojo darbo Lietuvoje, taip pat Klaipėdoje kurto spektaklio „Mama Drąsa“ pagal Bertoldą Brechtą, jis ir čia sulaukė dėmesio – tapo „Auksinių scenos kryžių“ laureatu.

Grįždamas su „Varovais“ E. Senkovas kartu atsivežė tą patį kūrybinės komandos branduolį, dirbusį ir su „Mama Drąsa“ – tai scenografas Reinis Suhanovs bei kompozitorius Edgars Makens.

Prie šios trijulės prisijungė ir dar vienas latvis – šviesų dailininkas Martinš Feldmanis. Pjesės  adaptacijos autorė Rasa Bugavičute-Pece.

Dokumentinio pasakojimo bruožų turintis spektaklis atrodo labai realus. Mažo miestelio gyventojai yra nors ir neįvardijamo, bet dabartinio laiko atstovai. Tai žmonės, esantys šalia.

Pagrindinį personažą, pavyzdinį mokyklos mokytoją Luką įkūnija aktorius Darius Meškauskas. Jo Lukas po melagingo mokinės kaltinimo tampa visuotinės neapykantos taikiniu. Nuo jo nusigręžia nuo vaikystės pažinoti draugai ir kolegos, į jį nukreipiamas vis karščiau kaistantis pyktis.

Kartu su D. Meškausku „Varovuose“ miestelio gyventojų vaidmenis atlieka Regina Šaltenytė, Eglė Barauskaitė, Vaidas Jočys, Jonas Viršilas, Liudas Vyšniauskas, Jolanta Puodėnaitė, Linas Lukošius, Jonas Baranauskas, Mikalojus Urbonas, Karolis Maiskis, Igoris Reklaitis bei Justina Vanžodytė.

Pirmąjį spektaklio rodymą auditorija pasitiko audringais plojimais. Sekmadienį, 26 d. – paskutinė proga pamatyti „Varovus“ šį mėnesį. Kitą kartą jie bus rodomi tik lapkričio 17 ir 19 dienomis.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder