Žolinės laikotarpiu Kaune visą parą bus giedamos sutartinės, vyks menininkų pasirodymai, lankytojai bus įleidžiami nemokamai

Žolinės laikotarpiu Kaune jau penktą kartą vyks unikalus renginys „Suburtynė“. Jo metu 24 valandas nepertraukiamai bus giedamos sutartinės, pradžia – rugpjūčio 14 d. 12 val. Sutartinių giedotojų ratų, ansamblių, duetų pasirodymai leis iš arti pažinti lietuviškas giedamas ir šokamąsias sutartines, o „sutarielos“ metu visi norintys bus kviečiami sutartines giedoti drauge. Šiais metais giedant sutartines bus rišamas šiaudinis sodas. 

Programą papildys įvairių menininkų pasirodymai, kai kurie jų į giedamą sutartinę įsitrauks spontaniškai, ieškodami naujo ritmo ar sąskambio, šokio judesiu ar muzikos instrumentu. Įpusėjus renginiui ir artėjant vidurnakčiui vyks menininkų grupės iš Latvijos „BUTŌ Lab“ performansas „Pulsus“.

Nakties metu programa tęsis, tikėtina gims naujos sutartinės ir jų improvizacijos. Pasitinkant saulę aitvaras kels sutartinių giedojimą aukštyn, kad jos sklistų kuo plačiau. 

„Suburtynė“ vyks iki rugpjūčio 15 d. 12 val. Sutartinės visą parą skambės autentiškame Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus vidiniame kiemelyje kryžių ekspozicijoje (įėjimas pro šoninius vartus), renginys yra nemokamas.

Sutartinių giedotojų pasirodymai leis iš arti pažinti lietuviškas giedamas ir šokamąsias sutartines

„Suburtynės“ iniciatorė Skaidra Jančaitė yra profesionali dainininkė, menininkė, pedagogė. Sutartinės į jos gyvenimą atėjo palyginus ne taip seniai ir ją įtraukė. 

S. Jančaitė laiko vertybe, kai sutartines gieda nuolat jas praktikuojančios moterys, nes tuomet kitiems yra iš ko mokytis. 

Jau ne pirmus metus „Suburtynėje“ dalyvaus „Stuba“ iš Zapyškio, „Gaudė“ iš Ringaudų, „Ginėja“ iš Elektrėnų, prisijungs kiti kolektyvai, taip pat ir iš Kauno. 

„Stubos“ sutartinių giedotojos ne tik pačios sau gieda sutartines, moterys jau beveik dešimtmetį kartą per mėnesį organizuoja atvirus visiems sutartinių ratus Zapyškyje, rengia sutartinių edukacijas lietuvaičiams ir užsienio svečiams. 

„Kad kiekvienas gali giedoti sutartines, skleisti sutartines kuo plačiau, kad jos pasiektų kiekvienus namus, suskambėti – tokia „Suburtynės“ idėja ir ji mums labai artima“, – sako Daiva Vaišnorienė, viena iš „Stubos“ narių. „Įdomu tai, kad dėl sutartinių specifikos klausytojui jos gali atrodyti neskambančios.

Visiškai kitaip yra jas giedant, kviečiame pajusti tą magišką skambėjimą – prisijungti giedoti“.

Sutartinių duetas „Senasvirtis“ į savo pasirodymą įtraukė Bosnijos ir Hercegovinos bei Makedonijos liaudies dainų melodijas, kuriose, kaip ir lietuvių daugiabalsėse polifoninėse sutartinėse, yra sekundos, disonsai, o tai nėra dažnas reiškinys pasaulyje.

Renginio programoje – ir gana neseniai susibūrę nauji sutartinių ratai: „Ratas“, „Merkū“, „Upė“. Šiandien sutartinių yra žinoma daug, tačiau giedantys sutartines atsirenka jiems mieliausias, jose ieško sutarimo ir bendro skambesio, tad kiekvienas giedantis kolektyvas turi ir savo braižą, išskirtinumą.

Visuotinio dainavimo metas „sutariela“ pakvies visus drauge giedoti bei šokti sutartines

Daugeliui galbūt jau girdėta ir artima „Rimo, rimo tūto, sutariela“ pakvies į visuotinį sutartinių giedojimą – giedoti drauge galės visi, net jei tik pirmą kartą girdės sutartines gyvai, bei pasimokyti sutartinių choreografijos žingsnelių. 

„Ši „sutariela“ sutartinė man yra moteriško ir vyriško prado susijungimas, harmonija, sutarimas: rimo, rimo – moteriškasis, tūto – vyriškasis. Manau, kad vyriškasis ir moteriškasis pradai yra mumyse, todėl ta sutariela gali įvykti kiekviename“, – S. Jančaitė kviečia sutartinėje suskambėti visus.

Taip pat svarbu, kad giedant sutartines dalyvauja ir vyrai. „Labai smagu, kad ieškome ryšio ir kad vyrai neišsigąsta, derinasi prie moteriškų balsų. 

Žinoma, jiems yra smagiau būti savo garso aukščiuose. „Sutariela“ yra apie tai, kad mes sutariame, kad mums pavyksta sueiti į vieną garso energijos bangą“.

„Suburtynė“ man yra apie tai, kad kiekvienas lietuvis žinotų, kaip sugiedoti sutartinę. Nors vieną galėtų parodyti svetimšaliui, arba giedotų su savo šeimos nariais“, – sako S. Jančaitė. 

Sutartinių giedojime bus rišamas ir įsisuks šiaudinis sodas

Šiais metais „Suburtynėje“, giedant sutartinėms, šiaudinių sodų meistrė, tautodailininkė Vida Sniečkuvienė kurs sodą. 

Sodų rišimo tradicija, lietuviškos sutartinės ir kryždirbystė bei kryžių simboliai Lietuvoje yra įtraukti į UNESCO Nematerialaus kultūrinio paveldo sąrašą, o pats renginys vyks autentiškoje ir jaukioje muziejaus ekspozicijos „Kryžių Lietuva“ erdvėje vidiniame kiemelyje. 

Tad šios trys lietuviškosios kultūrinės vertybės apsijungs „Suburtynėje“.

 „Seniausia sodo struktūra yra rombinis, oktaedro formos sodas. Dvi piramidės – dangus ir požeminis pasaulis – jungiasi vienu pagrindu. 

Kad būtų darna, susikalbėjimas, viskas gražiai derėtų tarpusavyje, teiktų apsaugą. Jis lyg pasaulio medis“, – apie būsimą „Suburtynės“ sodą pasakoja V. Sniečkuvienė. 

Jo puošybos elementus iš šiaudų kvies rišti sutartinių klausytojus, ir primena, kad sodams rišti tinka geroje dirvoje augusių rugių šiaudai, jie ruošiami dar iki renginio.

Taip pat tradiciškai ryte pasitinkant saulę bus keliamas aitvarų meistro Tado Surkio sukurtas „Suburtynės“ aitvaras, jis kels aukštyn ir sutartinių giedojimą, kad jos sklistų kuo plačiau.

Menininkų eksperimentai ir spontaniškos improvizacijos su sutartine

„Suburtynė“ nėra tradicinis ansamblių koncertas. 

Giedoti kviečiami visi, taip pat eksperimentuojama. „Kviesdami menininkus, muzikantus, atlikėjus suteikėme jiems laisvę, jie gali įsitraukti visiškai netikėtai, pajautę, kuri sutartinė jiems skamba, kuris laikas tinka. 

Tad bus ir siurprizų“, – jau daugelį metų ir pati S. Jančaitė eksperimentuoja su garsu, balsu ar judesiu įvairiuose, ne tik sutartinių, atlikimuose. 

Giedant sutartinėms bus šokio pasirodymų, elektroninės muzikos garsų, poezijos repo ritmu, numatoma latvio ir lietuvio bendra sutartinė dūdmaišiais. 

Bus galima išgirsti ir visiškai naujų sutartinių melodijų bei ritmikų. Programoje dalyvaus Jokūbas Nosovas, Ramūnas Vaicekauskas, Giedrius Balbieris, judesio laboratorija „Sojula“ ir kiti atlikėjai, kiekvienas savo unikaliu pajautimu įsilies į visą laiką nenutrūkstamai skambančias sutartines.

„Tai bus eksperimentai, spontaniškos improvizacijos. 

Galbūt, kaip kasmet, prisijungs ir daugiau šokėjų, judesį mes labai toleruojame ir priimame nuo pačios pirmos „Suburtynės“. 

Tąkart šiuolaikinio šokio kolektyvo „Aura“ šokėjai mums parodė, kaip yra malonu giedoti ir žiūrėti, kaip žmonės juda kartu su sutartinės ritmu“, – kaunietė kūrėja S. Jančaitė kviečia menininkus patirti sutartinę.

Prieš vidurnaktį – latvių menininkų performansas „Pulsus“

Neatsiejama renginio dalis tapo svečių iš Latvijos pasirodymas, trupė „BUTŌ Lab“ „Suburtynėje“ dalyvaus jau trečią kartą. 

Rugpjūčio 14 dienos vakare gyvai skambant sutartinėms bei įvairiems instrumentams latvių menininkai atliks performansą „Pulsus“, dalyvaus ir Lietuvoje kuriantys atlikėjai. 

Trupės vadovė ir režisierė yra Simona Orinska. 

S. Jančaitę ir S. Orinską sieja anksčiau įgyvendinti bendri kūrybiniai projektai dirbant su režisieriumi Modriu Tenisonu. 

Jo kūrybinių idėjų dėka gimė ir 2020 metais pirmą kartą S. Jančaitės organizuota „Suburtynė“, o kiek anksčiau performanso meno ir japonų butoh šokio atlikėja S. Orinska išgirdo lietuviškas sutartines.

S. Orinska sako, kad sutartines išgyvena kaip meditaciją, į jas įsiklausiusi patiria kažką labai natūralaus ir prigimtinio, o kartu ir didingesnio.

„Sutartinėse glūdi labai senos dainavimo formos, o tame yra kaip ir mene – ir paprastumas, ir kažkas visuotinio, visa apimančio, universalaus tuo pačiu metu“.

S. Jančaitė trumpai pristato jungtinį meninį sutartinių vyksmą: „Pulsas“ yra apie mūsų gimtį, apie gimtį tos sąmoningosios dalies, kuriai gimus mes tampame žmogumi, tampame būtybe, kuri yra atsakinga, galinti ir kurianti. 

Iš tiesų tai reikia pamatyti, nes manau, kad kiekvienas tame spektaklyje kuriantis žmogus, kiekvienas iš menininkų gali atskleisti savo pasaulį. 

Reikia matyti ir išjausti, ne aiškinti protu, kad neliktų tuščia po įvardijimo žodžiais, o pačiam paliesti širdimi“.

Iš karto po latvių performanso programą tęs „Merkū“ – tai trys kūrybingos merginos, kurios savo sutartinių kelionę pradėjo nuo „Suburtynės“. 

Ansamblį sukūrė neseniai, tačiau nenustygsta tradicijos rėmuose ir atranda naujas savo galimybes sutartinėse, groja ir muzikos instrumentais. Išgirsti ir pamatyti bus galima iš karto po vidurnakčio pasibaigus svečių iš Latvijos pasirodymui.

Nakties metu gims ir naujos sutartinės

„Suburtynėje“ programa trunka visą parą, taip pat ir nakties metu, tad giedoti ir klausyti sutartinių galima ateiti ir naktį, rekomenduojama atsinešti pledą apsigaubti, kad būtų jaukiau, ar kilimėlį, jei norėsis atsigulti. Nakties metu numatytas ir laikas, kada užgimsta naujos sutartinės.

„Sutartinių kūryba vyksta ir sutartinių ratuose. Mums lyg pritrūksta žodžių, kartais susikuriame ką nors naujo prie senųjų sutartinių. 

Tačiau norisi sukurti ir tai, kas yra aktualu šiandien, kas ateina iš mūsų širdžių“, – S. Jančaitė sako, kad vis dar yra paieškose, kad galėtų kurti sutartines nepertraukiant jų mąstymo procesu, ir džiaugiasi, kai įvyksta spontaniškumas ir gimsta naujos kolektyvinės ar asmeninės sutartinės. 

„Prisijunkite sau patogiu laiku, galite ir naktį, o galbūt atsitiks taip, kad norėsite būti ir visą parą. Įėjimas į vidinį kiemelį yra pro šoninius vartus, jūs mus būtinai išgirsite. 

Tiesa, viduje kviečiame laikytis tylos ir patirti sutartinių magiją. Visuotinio giedojimo valandomis prisijungti giedoti gali visi, giedant įvyksta dar daugiau stebuklo, jį kviečiu taip pat patirti“.

„Suburtynė“ prasidės rugpjūčio 14 d. 12 val. ir tęsis iki rugpjūčio 15 d. 12 val. Sutartinės nepertraukiamai bus giedamos visą parą. Klausytojai kviečiami ateiti jiems patogiu laiku, išankstinės registracijos nėra. Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus vidinis kiemelis bus atviras visas 24 val., renginys vyks ekspozicijoje „Kryžių Lietuva“ (įėjimas pro šoninius vartus iš Vienybės aikštės / BLC centro pusės, V. Putvinskio g. 55). Patogiai klausytis bus kėdės, galima atsinešti savo kilimėlį ar dekį, ypač nakties metu.

Išsami renginio programa: https://www.facebook.com/events/389734057008475/

Projektą „Suburtynė'24“ dalinai finansuoja Kauno miesto savivaldybės programa „Iniciatyvos Kaunui“.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder