4 populiarūs maisto produktai, kurie kenkia jūsų širdžiai: ekspertai perspėja!
Nacionalinio sveikatos instituto (NIH) duomenimis, amerikiečiai vartoja per daug pridėtinio cukraus, sočiųjų riebalų ir natrio, kurie gali prisidėti prie širdies ligų.
Be to, negauname pakankamai vitaminų, mineralų ir skaidulų, kad širdis būtų sveika. Ši mitybos tendencija gali paaiškinti, kodėl širdies ligos yra pagrindinė mirties priežastis JAV, tačiau yra ir gerų naujienų.
Sveiką mitybą galite kontroliuoti patys. Skaitykite toliau ir sužinokite, kokių pagrindinių maisto produktų nereikėtų dėti į sandėliuką, kad jūsų širdis būtų sveikesnė.
Dietinė soda
Dauguma mūsų jau žino, kad gerti gazuotus gėrimus nėra gerai. Todėl daugelis žmonių renkasi dietinę sodą, manydami, kad tai mažiau kenksmingas variantas.
Deja, taip nėra. Nors dietiniai gazuoti gėrimai teigia, kad juose nėra cukraus, paprastai juose yra dirbtinių saldiklių, o dirbtinai saldinti gėrimai siejami su širdies ligomis, aukštu kraujospūdžiu, nutukimu, diabetu ir mirtingumu nuo visų priežasčių, rodo 2021 m. žurnale "Nutrients" paskelbtas tyrimas.
"Geriant dietinį gazuotą gėrimą dėl saldaus skonio jūsų organizme išsiskiria insulinas, kuris gali sukelti uždegimą ir alkį", - "Best Life" sako Dana Ellis Hunnes, daktarė, MPH, registruota dietologė ir knygos "Išlikimo receptas" autorė.
"Kai išsiskiria insulinas, jis mažina cukraus kiekį kraujyje, leisdamas gliukozei patekti į ląsteles, todėl galite jaustis alkanesni ir norėti valgyti daugiau."
Mažai riebalų turintis žemės riešutų sviestas
Pripažinkime, kad žemės riešutų sviestas yra skanus. O neriebus riešutų sviestas atrodo sveikesnis, tiesa? Deja, ne.
Žemės riešutų svieste gausu sveikųjų riebalų, kurie stiprina širdies sveikatą. Pasirinkus neriebų variantą, riebalai pakeičiami pridėtiniu cukrumi, kad būtų kompensuotas dėl pašalintų riebalų prarasto skonio.
Taigi, pasirinkę neriebų sviestą, prarandate sveikųjų riebalų naudą, bet valgote daugiau pridėtinių cukrų, kurie gali pakenkti jūsų širdžiai.
O pridėtiniai cukrūs yra vienas iš pagrindinių mitybos kaltininkų dėl širdies ligų, diabeto ir nutukimo, teigiama 2017 m. žurnale "Open Heart" paskelbtame tyrime.
Kečupas
Daugelis iš mūsų nė nesusimąstome, kad bulvytes, kiaušinius ir dešreles skandiname kečupe. Tačiau tokiuose prieskoniuose kaip kečupas yra daug pridėtinio cukraus ir natrio.
Kaip jau minėta, pridėtiniai cukrūs yra pagrindinis širdies ligas sukeliantis mitybos veiksnys. Ligų kontrolės ir prevencijos centro (CDC) duomenimis, didelis suvartojamo natrio kiekis didina kraujospūdį - svarbų širdies ligų ir insulto rizikos veiksnį.
"Kečupas skanus, todėl jo lengva per daug vartoti ir gaunate daugiau cukraus ir natrio, nei ketinote", - perspėja Ellis Hunnes.
"Pridėtinis ir perdirbtas cukrus... gali padidinti širdies ligų ir kitų lėtinių ligų riziką. Pomidorų pastos naudojimas yra geras pakaitalas, kuriame nėra pridėtinio cukraus", - siūlo ji.
Taip pat galite nusipirkti ekologiško kečupo, kuris natūraliai saldinamas datulėmis, arba pasigaminti kečupo patys, kad sumažintumėte suvartojamo cukraus ir druskos kiekį.
Konservuota sriuba
Konservuotos sriubos yra patogios, nebrangios ir jose dažnai yra daržovių - tad kaip jos gali pakenkti jūsų širdies sveikatai? Dauguma konservuotų sriubų yra itin perdirbtos ir turi labai daug natrio, kad ilgiau išsilaikytų.
Kaip jau minėta, didelis natrio kiekis didina kraujospūdį ir širdies ligų riziką. Ekspertai rekomenduoja suaugusiesiems per dieną suvartoti mažiau nei 2300 miligramų natrio (apie arbatinį šaukštelį druskos).
Vienoje tipinėje konservuotos sriubos skardinėje yra nuo 1 400 iki 1 800 miligramų natrio.
Kitą kartą, kai norėsite sriubos, rinkitės konservuotą sriubą su mažu natrio kiekiu arba gaminkite naminę sriubą, kurią galite pagardinti jūros druska arba rožine Himalajų druska, saugesne jūsų širdžiai.
"Kuo daugiau natrio suvalgote, tuo daugiau skysčių sulaikote", - teigia Ellis Hunnes.
"Dėl to širdis dirba sunkiau, todėl paūmėja tam tikros širdies ligos, insulto rizika ir padidėja kraujospūdis. Geriausia, jei patys pasigaminsite sriubą be natrio ir į ją pridėsite tik tiek, kiek reikia skoniui palaikyti."
Rašyti komentarą