4 sveiki produktai, kuriais galite pakeisti sviestą ir nepakeisti skonio

Sviestas ilgą laiką buvo laikomas nepakeičiama kulinarijos priemone – jis suteikia kepiniams švelnumo, o padažams – gilų skonį. Vis dėlto egzistuoja kelios sveikos ir skanios alternatyvos, kurios nepraranda skonio savybių ir gali būti puikiai naudojamos kasdienėje virtuvėje.

Ekspertai pabrėžia, kad sviesto pakeitimas gali ne tik įvairovinti mitybą, bet ir teigiamai veikti širdies bei kraujagyslių sveikatą. Remiantis Verywell Health informacija, pateikiame keturias patikrintas ir profesionalių šefų rekomenduojamas alternatyvas.

1. Alyvuogių aliejus

Alyvuogių aliejus – viena populiariausių sviesto alternatyvų, ypač sveikatai sąmoningiems žmonėms. Jis neturi laktozės ir cholesterolio, todėl tinka alergiškiems pieno produktams ir vegetarams.

Pagal JAV Žemės ūkio departamento (USDA) duomenis, vienoje šaukšto alyvuogių aliejaus porcijoje yra apie 124 kcal ir tik 9 % paros rekomenduojamos sočiųjų riebalų normos. Reguliarus šio aliejaus vartojimas padeda normalizuoti cholesterolio kiekį, palaikyti širdies sveikatą ir mažinti demencijos bei onkologinių ligų riziką.

Naudojimas:

  • Kepiniuose vietoje ištirpinto sviesto

  • Salotų padažams, marinatams ir padažams

2. Kokosų aliejus

Kokosų aliejus neturi pieno baltymų ir sudarytas beveik 90 % iš sočiųjų riebalų. Saikingai vartojamas gali būti puiki sviesto alternatyva, ypač azijietiškuose patiekaluose ar desertuose.

Viena šaukštas kokosų aliejaus turi apie 121 kcal. Žmonėms su padidėjusiu cholesteroliu rekomenduojama vartoti atsargiai. Dėl subtilaus kokoso aromato aliejus suteikia patiekalams lengvų tropinių natų ir puikiai dera su daržovėmis, kruopomis bei kepiniais.

Naudojimas:

  • Daržovių kepimui

  • Padažuose, smūsiuose ir desertuose

3. Ghi (išlydytas sviestas)

Ghi – tai išvalytas sviestas su švelniu riešutų aromatu. Jis beveik neturi laktozės, bet išlaiko vertingus riebaluose tirpius vitaminus. Pagal ScienceDirect, viename šaukšte ghi yra 123 kcal ir apie 36 mg cholesterolio.

Dėl aukštos dūmingumo temperatūros ghi nesidegins, todėl idealiai tinka kepimui, troškinimui ar karį gaminant.

Naudojimas:

  • Kepimui vietoje augalinio aliejaus

  • Patiekalams, kuriems reikia švelnaus sviesto skonio

4. Augaliniai aliejai

Vegetariškoje ar be laktozės mityboje galima naudoti šiuos aliejus:

  • Avokadų

  • Rapsų

  • Saulėgrąžų

  • Sojų

  • Kukurūzų

Šie aliejai yra turtingi nesočiųjų riebalų, naudingų kraujagyslėms, ir neturi cholesterolio. Juos galima naudoti salotose, kepimui arba kaip sviesto pakaitalą tešloje.

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sidebar placeholder