Alfas Ivanauskas: „Visi eksperimentai kokybiškoje skardoje baigsis vienodai – sėkme“

Posakis „blogam šokėjui ir batai trukdo" ne visuomet taiklus virtuvėje, mat net ir geriausiam kulinarui pokštą gali iškrėsti netinkami virtuvės priedai.

Vienas tokių – šaltuoju metų laiku vis daugiau dėmesio sulaukianti kepimo skarda. Pasak garsaus šalies kulinaro Alfo Ivanausko, joje galima sukurti tikrus šedevrus, tačiau daugelis tokio gamybos būdo vengia dėl galimo prikepimo ir varginančio valymo proceso. A. Ivanauskas tikina, kad jo virtuvėje tokių nemalonumų nepasitaiko ir dalijasi paslaptimi, kuri garantuos trigubą sėkmę.

„Aš labai mėgstu kepti orkaitėje, tai darau 2–3 kartus per savaitę, todėl ir kepimo skarda yra vienas iš svarbiausių dalykų. Man ypatingai svarbu pasirinkti skirtingo tipo skardas, nes negalime sakyti, kad viena skarda tinka visiems patiekalams.

Kaip nėra vieno universalaus valiklio viskam, taip nėra ir idealios skardos visiems patiekalams", – pasakoja idėjinis „Virtuvės mitų griovėjų" lyderis ir maisto dizaino ekspertas.

A. Ivanauskas prisipažįsta, jog rūpesčiai, kad gaminamas skardoje patiekalas prie jos prikeps, prilips, o paskui kels nepatogumų ją mirkant ar norinti atplauti – seniai užmiršti.

„Džiaugiuosi, kad neturiu rūpesčių dėl prikepimo, nes naudoju inovatyvią skardą „Easy2Clean", kuriai nereikia riebalų, o jei juos naudojate, tuomet jų reikia labai nedaug.

Nesvarbu ar keptumėte bulves, vištieną, ar sausainius, kuriuose yra cukraus ir kitų pridegančių dalykų – prie skardos jie nelips. Išbandyta daugybę kartų ir su skirtingais patiekalais, tad kalbu iš patirties", – atvirauja AEG ambasadorius, į kasdienę buitį įtraukęs šio prekių ženklo skardas.

Anot jo, technologiškai pažangia, kelių sluoksnių poruota keramikine, nelimpančia danga, kuri neturi ir sveikatai pavojingo teflono, padengta skarda reikalauja minimalios priežiūros: jos nereikia plauti, pakanka pavalyti drėgna šluoste ar vienkartiniu popieriniu rankšluosčiu ir ji kuo puikiausiai nusivalo. Tai, pasak A. Ivanausko, taupo gaminančiųjų laiką, be to, garantuoja kokybišką kepimo procesą.

„Dažnai žmonės vengia kepti skardoje, todėl, kad neturi kepimo popieriaus, sunaudoja daug folijos, o vėliau riebaluotą ir prikepusią skardą palieka stovėti prie kriauklės, nes atidėlioja ją plauti.

Tokia kepimo buitis atima daug laiko ir demotyvuoja gaminti. Jei būtent taip jaučiatės, pakaks atrasti tinkamą kepimo skardą, kurią naudojant nereikia galvoti apie kepimo medžiagų klojimą, plovimą, net nereikia rūpintis ar pridegs tas patiekalas, ar ne.

Šiuo atveju sėkmė garantuota net trijuose lygiuose. Maža to, atsisakydami kepimo popieriaus, folijos prisidedate dar ir prie tvarumo – jokių papildomų šiukšlių", – inspiruoja garsus virtuvės šefas.

Na, o tiems kulinarams, kurie yra tiesiog priklausomi nuo traškių kepinių, gimstančių orkaitėje, A. Ivanauskas pasakoja atradęs sveikesnę maisto ruošimo alternatyvą, nereikalaujančią riebalų:

„Paprastai tam tikriems patiekalams, pavyzdžiui, traškioms bulvytėms ar gardžioms daržovėms iškepti, reikia nemažai aliejaus ar kitų riebalų. Naudojant įprastą skardą atsiranda ta pati rizika – prikeps, prilips, pusė patiekalo taip ir liks ant dugno.

Džiaugiuosi, kad gamintojai gerai apgalvoja tokius niuansus ir siūlo puikias alternatyvas – skardas su ventiliacijos angomis „AirFry", kurios ne tik nereikalauja riebalų, bet ir garantuoja puikiai iškepusį maistą, nes karštas oras gali nevaržomai cirkuliuoti aplink gaminamą maisto produktą".

Nors A. Ivanausko virtuvėje skardų patiekalai intensyviai gaminami ne tik rudenį, kulinaras teigia, kad daugeliui Lietuvos žmonių šis laikas yra pagrindinis gaminimo orkaitėje startas. Jo įsitikinimu, tai laikas, kai namiškius norisi džiuginti pyragais, picomis, apkepais ar kitomis sezoninėmis gerybėmis.

„Orkaitėje iš tiesų daug kas gimsta paprasčiau, nes didįjį darbą atlieka ne kulinaras, o ji. Tačiau norint gaminti ir skaniai, ir neapsisunkinant buities, būtina skirti dėmesį kokybės kriterijui: jis tiek pat aktualus tiek pačiai orkaitei, tiek jos priedams", – įsitikinęs A. Ivanauskas.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder