Taip, grybus po šalnų rinkti galima, bet yra keli niuansai:
- Pirmosios nedidelės šalnos grybams paprastai nepakenkia – jie gali dar kurį laiką augti ir likti tinkami maistui. Pavyzdžiui, rudmėsės, baravykai, kazlėkai ar voveraitės po lengvo pašalimo vis dar būna geros.
- Stiprios šalnos (kai temperatūra krenta žemiau -3…-5 °C ir išsilaiko kelias naktis) dažnai pažeidžia grybų audinius – jie tampa vandeningi, patamsėja, greitai genda. Tokie grybai nebetinka vartoti.
- Atšilimo metu po šalnų dalis grybų atgauna tvirtumą, tačiau jų laikymo trukmė trumpesnė, todėl geriausia suvartoti kuo greičiau.
- Vėlyvą rudenį dažniausiai renkami šalčiui atsparesni grybai: rudmėsės, kelmučiai, žaliuokės. Jie gali pasirodyti net ir po kelių šalnų.
Trumpai tariant – rinkti galima, bet grybus reikia labai gerai apžiūrėti: jeigu jie permirkę, gleivėti ar sugedę – geriau palikti miške.

Rašyti komentarą