Sviestas / BNS nuotr.
Kokiomis sąlygomis iš tiesų vertėtų laikyti šį produktą, atsako specialistas.
Prekyboje yra įvairaus riebumo sviesto.
Portalui LRT.lt Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Veterinarijos sanitarijos skyriaus patarėjas Gintautas Čereška aiškina, kad sviesto galiojimo laiką ir laikymo sąlygas lemia jo rūšis ir gamybos būdas.
G. Čereška nurodo: „Jeigu ant pakuotės randame tik žodį – „sviestas“ (su nurodytu riebalų kiekiu procentais), vadinasi nurodomas pieno riebalų kiekis. Kuo šis procentas didesnis, tuo sviestas „tikresnis“, tuo jame mažiau drėgmės. O kuo mažiau drėgmės, tuo geriau išimtas iš šaldytuvo jis tepamas.”
Lydytas sviestas yra produktas, kuriame yra daugiau kaip 85 proc. pieno riebalų.
Šiuo terminu taip pat gali būti vadinami panašūs produktai, iš kurių pašalinta drėgmė – dehidratuotas sviestas, bevandenis sviestas ir pan. Šio sviesto galiojimo laikas gana ilgas.
Prekyboje pasitaiko ir sūdyto sviesto. Šiuo atveju pakuotės sudėtyje turi būti nurodyta ir druska.
„Sviesto laikymo sąlygas ir tinkamumo vartoti laiką nustato gamintojas.
Galiojimo laikas priklauso nuo gamybos proceso, riebumo ir pakavimo medžiagos. Todėl sviestas geriausiai išsilaiko savo pakuotėje ir šaldytuve ar šaltoje patalpoje“, – pasakoja G. Čereška.
Įprastai gamintojai nurodo jį laikyti temperatūroje nuo 0°C iki 6°C. Sūdyto ar lydyto sviesto laikymo temperatūra gali būti aukštesnė, o tinkamumo vartoti terminas ilgesnis.
Sviestas / Shutterstock nuotr.
Rašyti komentarą