Jei geriate kavą, tikriausiai esate girdėję teiginių, kad kavos negalima gerti tuščiu skrandžiu. Tačiau ar taip yra iš tikrųjų? Masačusetso bendrosios ligoninės gastroenterologė Tricia Pasricha savo straipsnyje laikraščiui "The New York Times" paaiškino, ką turėtų žinoti kavos mėgėjai.
Ji atkreipė dėmesį, kad mokslininkai kavos poveikį organizmui, ypač žarnynui, pradėjo rimtai tyrinėti dar praėjusio amžiaus septintajame dešimtmetyje. Daugybė tyrimų parodė, kad kava nėra tarp potencialiai kenksmingų medžiagų šiame kontekste.
Pavyzdžiui, skrandyje yra storas gleivių sluoksnis, kuris sukuria galingą skydą tarp gleivinės ir visko, ką nuryjate. Šis skydas taip pat apsaugo skrandį nuo jo paties natūralios rūgštinės aplinkos, kuri būtina maistui skaidyti. Todėl, kad būtų pažeista natūrali skrandžio apsauga, turėtumėte pavartoti kokią nors labai "aštrią" medžiagą.
Tyrimai rodo, kad natūralią skrandžio apsaugą gali slopinti tokios medžiagos kaip alkoholis, tabakas ir tam tikri medicininiai vaistai, pavyzdžiui, vaistai nuo uždegimo.
Daugybė didelės apimties tyrimų parodė, kad kavos atveju taip tikrai nėra.
Pavyzdžiui, 2013 m. Japonijoje atlikus tyrimą, kuriame dalyvavo daugiau nei 8 000 žmonių, nenustatyta jokio reikšmingo ryšio tarp kavos vartojimo ir skrandžio ar žarnyno opų susidarymo - net tarp tų, kurie per dieną išgerdavo tris ar daugiau puodelių.
Tačiau kava veikia žarnyną - ji gali pagreitinti storosios žarnos veiklą ir paskatinti tuštinimąsi. Ji taip pat šiek tiek padidina rūgšties gamybą skrandyje. Gydytojai teigia, kad kavos gėrimas tuščiu skrandžiu kurį laiką gali sukelti rėmenį, tačiau vargu ar pakenks skrandžiui.
Tačiau net ir šiuo atveju duomenys nėra vienareikšmiški. Pusė visame pasaulyje atliktų tyrimų taip ir nenustatė nuoseklaus ryšio tarp kavos vartojimo ir rėmens simptomų.
Apibendrindama daktarė Pasricha pabrėžia, kad ji, kaip gastroenterologė, pataria atkreipti dėmesį į savo organizmo reakciją. Jei išgėrę kavos nuolat jaučiate deginantį skausmą krūtinėje ar rūgštų skonį burnoje, būtent jūs turėtumėte riboti šio gėrimo vartojimą.
Arba bent jau į kavą įpilkite daugiau pieno, kuris neutralizuos papildomą skrandžio rūgštį, arba tiesiog nevartokite kavos tuščiu skrandžiu.
Rašyti komentarą