Arbata

Arbatos su pienu magija: kodėl ji geriama Anglijoje ir kuo ji naudinga

(1)

Arbata su pienu lietuviams nėra labai įprastas skonio derinys, tačiau Jungtinėje Karalystėje jis paplitęs.

Toks gėrimas yra žvalinantis ir suteikiantis energijos, lengvai virškinamas ir paprastai paruošiamas.

Sužinojome, kuo naudinga arbata su pienu ir kodėl ji tapo Anglijos simboliu.

Kodėl Anglijoje geriama arbata su pienu

Angliška arbata su pienu tapo vienu iš Didžiosios Britanijos simbolių.

Šis gėrimas geriamas kasdien ir dideliais kiekiais.

Kai kuriose mažose Anglijos kavinėse padavėjai net neprašomi įpila jums arbatos su pienu.

Iš kur atsirado ši tradicija? Yra dvi versijos, kodėl britai geria arbatą su pienu - romantiška ir realistinė.

Romantiškoji versija sako, kad britų didikai gėrė arbatą iš išskirtinių kiniško porceliano puodelių, kurie nuo verdančio vandens sutrūkinėjo.

Todėl arbata esą buvo skiedžiama pienu, kad porcelianas būtų apsaugotas nuo įtrūkimų ir tamsių dėmių.

Tačiau ši versija neatlaiko kritikos, nes patys kinai jau tūkstančius metų geria arbatą iš porcelianinių indų, ir jie nesutrūkinėja.

Realistinė versija pateikia dar vieną priežastį, kodėl britai geria arbatą su pienu.

Faktas tas, kad kai į Didžiąją Britaniją pirmą kartą buvo pradėta gabenti arbata, ji į salą pateko jūrų transportu ir nebuvo hermetiškai uždaryta.

Ilgos kelionės metu arbata prisigėrė drėgmės ir labai suprastėjo jos kokybė. Vanduo Anglijoje taip pat buvo prastos kokybės.

Kad gėrimas būtų bent jau malonus, jis buvo skiedžiamas pienu. Pienas buvo naudojamas kaip skonio stipriklis.

Ir iš tiesų, daugelis žmonių sutiks, kad kava ir kakava, pridėjus pieno, taip pat tampa skanesnės.

Tikriausiai tokio gėrimo skonį britai taip pamėgo, kad ir dabar Anglijoje geriama arbata su pienu.

Arbata su pienu - nauda ir žala

Tokio gėrimo gerbėjus traukia ne tik arbatos su pienu skonis - svarbi ir nauda organizmui.

Arbatoje su pienu yra daug maistingųjų medžiagų - fosforo, magnio, kalio, geležies, C, PP, B grupės vitaminų. Toks gėrimas lengvai virškinamas ir nuslopina alkio jausmą.

Jis pasižymi nedideliu diuretiniu poveikiu ir padeda mažinti edemą.

Dar viena priežastis, dėl kurios arbata su pienu yra naudinga, yra nauda kaulams ir kraujagyslėms dėl piene esančio kalcio.

Be to, toks gėrimas tinka jėgoms atstatyti po apsinuodijimo ir peršalimo ligų, kai organizmas atsisako virškinti kietą maistą.

Žalinga arbata su pienu pirmiausia kenkia žmonėms, kurie netoleruoja laktozės.

Be to, tokio gėrimo nerekomenduojama gerti prieš ilgas keliones dėl jo diuretinių savybių.

Jo reikėtų atsisakyti, jei dažnai kenčiate nuo rėmens.

Arbata su pienu - receptas

Britų arbata su pienu ruošiama labai paprastai - karštą arbatą sumaišykite su keliais šaukštais šalto pieno, tada pagal skonį įberkite cukraus.

Nesvarbu, kokia tvarka sumaišysite pieną ir arbatą - jie vis tiek tolygiai susimaišys.

Arbata su pienu geriama ir Indijoje.

Jie į ją deda aromatinių prieskonių mišinio ir vadina šį gėrimą "masala".

O jei pieną šiek tiek pašildysite ir suplaksite, o tada supilsite į arbatą, gausite arbatos latte su putų "kepurėle".

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder