Elektroninė maisto ir kasdienių prekių parduotuvė „Barbora“ kviečia trumpai susipažinti su populiariausiomis, iš skirtingų šalių kilusiomis duonos rūšimis ir pateikia idėjų, kuo gardinti pasirinktą duoną.
Fokačija
Itališka, orkaitėje kepama duona, savo gimtinėje kartais vadinama „pizza bianco“ – balta pica. Visgi, kitaip nei kepant picą, fokačijai pagaminti reikia daugiau mielių, suteikiančių purumo.
Fokačija dera prie įvairių sriubų, humuso ar aromatingų užtepėlių su žolelėmis, o taip pat gali būti puikus užkandis, nes kepant šią duoną namuose, į jos tešlą galima įdėti įvairių priedų.
Jei kepsite fokačiją patys, į jos tešlą įdėkite:
- Žalių, juodų alyvuogių ir rozmarino
- Džiovinto baklažano ir rikotos sūrio
- Cukinijos ir mocarelos
- Saulėje džiovintų pomidorų, kaparėlių, ančiuvių
- Gorgonzolos, kriaušių ir smulkintų graikiškų riešutų
Čiabata
Dar viena duonos rūšis, kurios gimtinė – Italija. Atsirado čiabata, palyginti, neseniai – 1982 m. Veneto regione. O jei duonos pavadinimą išverstume pažodžiui, itališkas žodis „chiabatta“ reikštų šlepetę. Čiabata išsiskiria traškia plutele ir puriu, orėtu minkštimu. Šią duona dauguma laiko prancūziško batono alternatyva, o jos panaudojimo būdų netrūksta.
Kaip panaudoti čiabatą?
- Čiabatą patiekite apšlakstę alyvuogių aliejumi ir pašildę orkaitėje – tiks prie įvairių užtepėlių ir padažų ant užkandžių lėkštės.
- Čiabatą mirkykite arba, supjaustę mažais gabaliukais, sudėkite į ką tik patiektą sriubą – ypač dera su tiršta pomidorų sriuba.
- Itališko sumuštinio idėja – šviežia čiabata, saliamis, mocarela, marinuoti artišokai, pesto ir kiti mėgstami priedai.
- Jei liko nesuvalgytos čiabatos, supjaustykite ją mažais gabalėliais, pašlakstykite alyvuogių aliejumi ir prieskoniais bei pakepinkite orkaitėje, kol apskrus – turėsite skrebučių salotoms.
Prancūziškas batonas, arba bagetė
Ilgas prancūziškas batonas, dar kitaip vadinamas bagete, dažniausiai į prekių krepšelį įtraukiamas planuojant užkandžių lėkštę arba kaip priedas prie pagrindinio patiekalo. Gaminamas iš liesos tešlos, prancūziškas batonas puikiai tinka mirkyti į riebesnius padažus, užtepėles ar gaminti namines briusketas – šios visuomet šlakstomos alyvuogių aliejumi.
Kuo pagardinti bagetės riekeles?
- Smulkintais šviežiais pomidorais, mocarela, baziliku ir šlakeliu balzamiko acto
- Rikotos sūriu, smulkintomis alyvuogėmis, saulėje džiovintais pomidorais
- Ožkos sūriu, šviežiomis braškėmis, medumi
Sviestinė bandelė arba brioche
Dar viena prancūziškos duonos versija – brioche. Tik, kitaip nei bagetė, ši duona kepama negailint sviesto ir kiaušinių, suteikiančių kepiniui sodrų skonį. Ši duona yra universali ir naudojama aibei receptų – brioche galima pritaikyti pusryčiams, pietums, vakarienei ir net desertui.
Kaip panaudoti brioche?
- Ši duona idealiai tiks prancūziškam skrebučiui
- Duonos pudingui – brioche puikiai sugeria skysčius
- Šalia sriubos – brioche ypač dera su prancūziška svogūnine!
- Gaminant naminius burgerius ir sočius sumuštinius – įprastus ir paskrudintus ant grilio
Tortilija
Apvalios, plonos tortilijos dažniausiai siejamos su Meksikos virtuve ir naudojamos įvairiems patiekalams – kesadilijoms, enčiladoms, buritams ar pagal fantaziją. Neutralus tortilijos skonis leidžia atsiskleisti kitiems produktams ir padažams, šią duona patogu naudoti ne tik namuose, bet ir lauke, atėjus grilio sezonui.
Daugiau būdų, kaip panaudoti tortiliją:
- Paverskite traškučiais – supjaustykite tortilijas trikampiais, patepkite sviestu ar aliejumi, pabarstykite prieskoniais ir pakepkite 180 laipsnių orkaitėje 5-6 minutes.
- Tortilijos traškučiai gali būti ir saldūs. Tortilijos trikampius apibarstykite cukraus ir cinamono mišiniu ir dėkite į keptuvę su įkaitintu aliejumi. Kepkite maždaug 30 sekundžių, kol traškučiai įgaus auksinę spalvą, nusausinkite padėję ant popierinės servetėlės.
- Tortilijos gali puikiai atstoti lazanijoms reikalingus makaronų lakštus!
Lavašas
Lavašas – populiariausia duona Armėnijoje. Įdomu, kad šioje šalyje susiformavo tradicija ir lavašą joje gamina tik moterys. Vienas paprasčiausių ir populiariausių lavašo panaudojimo būdų – suktinukai su įvairiais pagardais, tačiau ši duona gali būti naudojama ir valgant sriubą, mirkant į užtepėles, o kartais atstoti picos pagrindą.
Kaip dar panaudoti lavašą?
- Išbandykite saldžius suktinukus. Ištepkite lavašą mėgstamu žemės riešutų kremu, apdėliokite mėgstamais vaisiais, pabarstykite smulkintais riešutais ir susukite.
- Lavašą panaudokite pusryčiams – ant jo uždėkite iškepto plakto omleto, smulkintų pomidorų ir šlakelį pesto padažo, viską susukite.
- Lavašą pagardinkite mėgstamu humusu ir šviežiomis daržovėmis – mėgaukitės vegetariškais suktinukais.
Beigeliai
Kiek primenantys bandeles arba storus riestainius, žydų gastronominį paveldą atspindintys beigeliai pasižymi įdomiu gaminimo būdu – jie verdami, o po to kepami orkaitėje. Aukso geltonumo išorėje, purūs ir minkšti viduje, beigeliai dažnai apibarstomi sezamo sėklomis arba aguonomis, o patiekiami perpjauti išilgai, su įvairiais pagardais, kurie gali varijuoti nuo labai saldžių iki pikantiškų.
Kuo pagardinti beigelį?
- Šokoladiniu žemės riešutų kremu, šviežiomis braškėmis ar kitomis mėgstamomis uogomis, smulkintais riešutais
- Kreminiu sūriu, obuoliais, cinamonu ir cukrumu
- Žemės riešutų sviestu, bananais ir granola
- Kreminiu sūriu, lašiša, krapais
- Tuno salotomis (jas pasigaminsite konservuotą tuną sumaišę su šiek tiek majonezo, pagardinę druska, pipirais ir citrinų sultimis)
Ruginė duona
Soti ruginė duona, priklausomai nuo kepimui naudojamų miltų, gali varijuoti nuo labai tamsios iki šviesesnės, pasižymėti intensyviu, žemišku skoniu. Lietuvoje ruginė duona itin mėgstama ir vertinama, o naudojama tiek sumuštiniams gaminti, tiek pasistiprinti valgant sriubą ar troškinius.
Jei norisi sotaus, maistingo užkandžio, ant kvapnios ruginės duonos riekelės uždėkite:
- Kreminio sūrio, konservuoto tuno ir mėgstamų žalumynų
- Žemės riešutų sviesto ir vynuogių
- Kreminio sūrio ir juodųjų serbentų džemo
- Pesto padažo, skiltelę virto kiaušinio, čili padažo
Kvietinė duona
Kvietinė duona populiarumu nenusileidžia ruginei. Tarp lietuvių šios duonos rūšys – itin mėgstamos ir dažnai tampa sumuštinių pagrindu. Minkšta kvietinė duona, kartais pagardinta grūdais ar sėklomis, derinama su užtepėlėmis, sviestu, mėsos gaminiais, tačiau ne ką mažiau skanu ant kvietinės duonos uždėti saldesnių pagardų – uogų ar vaisių.
Saldesniems pusryčių sumuštiniams, ant kvietinės duonos uždėkite:
- Maskarponės, apelsinų, kokosų drožlių ir klevų sirupo
- Maskarponės, mango, ananaso, kokosų drožlių
- Maskarponės, juodųjų serbentų, gervuogių ir raudonųjų vynuogių
- Žemės riešutų sviesto, bananų ir granolos.
„Barbora“ ragina drąsiai išbandyti įvairias duonos rūšis ir taip paįvairinti savo mitybą. Beje, duona yra iš tų produktų, kurie dažniausiai lieka nesuvartoti ir išmetami. Kad netektų duonos švaistyti, jos likučius visada galima panaudoti skrebučiams ar duonos pudingui.
Rašyti komentarą