Bazilikai: kodėl verta valgyti ir kaip juos pavasarį užsiauginti namuose

Bazilikas – išskirtinio aromato ir skonio prieskoninis augalas, be kurio sunkiai įsivaizduojama Viduržemio jūros regiono virtuvė. Italai bazilikus naudoja įvairiems makaronų patiekalams, picoms, traškioms brusketoms, salotoms ar užkandžiams su sūriu gardinti.

Bazilikų nauda sveikatai

Pavasarį labai smagu šeimai sodinti bazilikus ant namų palangių, o derliui užaugus jais gardina patiekalus.

Tiesa, ši prieskoninė žolelė pasižymi ir nepamainoma verte sveikatai.

Bazilikuose gausu betakarotinų, vitaminų A, C, K ir B6, mineralų: kalio, kalcio, magnio, mangano, šiek tiek geležies ir vario.

Be to, šviežiuose bazilikuose gausu skaidulų ir eterinių aliejų, kurie suteikia išskirtinį žolelės kvapnumą ir malonų skonį patiekalams.

Gydytojai dietologai bazilikus rekomenduoja įtraukti į kasdienės mitybos racioną: „Juos galima valgyti tiek džiovintus, tiek šviežius, tačiau pastarųjų nauda yra didžiausia.

Džiovintas bazilikas dažniausiai naudojamas tik kaip prieskoninė žolelė.

Tuo tarpu šviežias bazilikas gali būti ir žalių kokteilių ar salotų sudėtine dalimi.

Valgykite kuo daugiau šviežių bazilikų, juolab, kai juos taip paprasta užsiauginti namuose.

Bazilikuose esantys eteriniai aliejai tinka ne visiems. Kai kuriems žmonėms jie sukelia alergiją.

Kaip namuose pasigaminti pesto padažą?

Namuose bazilikų galima užsiauginti ištisus metus ir juos kasdien valgyti šviežius.

Kulinarijos ekspertai teigia, kad naudojant šviežius bazilikus karštuose patiekaluose geriausia juos dėti pačioje gaminimo pabaigoje – taip skonis bus ryškiausias.

Be to, lapelius geriau plėšyti rankomis, o ne pjaustyti, kad žolelių aromatas būtų dar sodresnis. Iš šviežių bazilikų galima pasigaminti ir gardaus naminio pesto padažo.

Pesto padažą galima gaminti ne tik iš bazilikų, bet ir kitų žalumynų: „Pesto padažui tinka krapai, petražolės, kalendros, gražgarstės, špinatai ar mėtos.

Galima pasigaminti ir morkų, ridikėlių bei burokėlių lapelių pesto.

Be to, galima eksperimentuoti ir maišyti šias žoleles tarpusavyje.

Naminis pesto padažas puikiai tiks daugybės patiekalų skaninimui, todėl kviečiu atrasti skirtingus jo skonius“, – rekomenduoja kulinarijos technologė ir priduria, kad namuose pasigamintą pesto galima laikyti šaldytuve, sandariame indelyje, arba užšaldyti ir panaudoti prireikus.

Kviečiame namuose išbandyti Itališkų skrebučių su naminiu anakardžių pesto padažu receptą:

Itališki skrebučiai su anakardžių pesto padažu

Patiekalui reikės:

  • 2 vnt. bandelių „Čiabata“
  • 2 skiltelių česnako
  • 200 g mocarelos
  • 8 vnt. ančiuvių
  • 50 g gražgarstės
  • 20 g paskrudintų anakardžių
  • 2 šaukštų tarkuoto kietojo sūrio
  • 80 ml alyvuogių aliejaus
  • Druskos pagal skonį

Gaminimo eiga:

Pirmiausia pasiruoškite anakardžių pesto padažą.

Česnako skiltelę nulupkite ir perpjaukite į kelias dalis, įmeskite į smulkintuvą, įberkite druskos, anakardžius ir sugrūskite.

Tada sudėkite gražgarstes, tarkuotą kietąjį sūrį, įpilkite šiek tiek alyvuogių aliejaus ir vėl sugrūskite.

Turėtumėte gauti kvapnų žalią padažą.

Pastaba: jei norite, kad padažas būtų tirštesnis, naudokite mažiau aliejaus, jei priešingai – daugiau.

Įkaitinkite keptuvę ant didelės kaitros.

Kiekvieną bandelę perpjaukite pusiau, iš abiejų pusių ištepkite alyvuogių aliejumi ir kepkite po 1–2 minutes iš abiejų pusių.

Tada ant kiekvienos riekutės viršaus tepkite pesto padažą ir dėkite mocarelos gabaliukus.

Prieš patiekdami, pašlakstykite alyvuogių aliejumi ir pabarstykite aitriųjų paprikų dribsniais, uždėkite šiek tiek ančiuvių.

Skanaus!

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder