Daržo karalienės morkos mėgstamos ir desertuose: išbandykite burnoje tirpstančių pyragaičių receptą

Ilgai lauktas šviežių, lietuviškų morkų derlius jau pasiekė parduotuves. Šiemet daržoves auginantiems ūkininkams teko susidurti su nemenkais gamtos iškeltais iššūkiais: vėsiu pavasariu, lietumi, o vėliau itin didele kaitra. Vis dėlto morkų derlius užderėjo beveik laiku. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad morkos – itin Lietuvoje mėgstama daržovė, pagal populiarumą patenkanti į labiausiai perkamų daržo gėrybių penketuką.

„Morkos – viena mėgstamiausių daržovių. Kiekvienais metais siekiame pirkėjams kuo anksčiau pasiūlyti vietinių augintojų užaugintų šviežio derliaus morkų. Iš lietuviškų ūkių tiekiamos daržovės – tarp pirkėjų jau yra tapusios kokybės ir šviežumo garantu. Šiuo metu pirkėjams siūlome fasuotas morkas. Sveriamų morkų derlius parduotuves turėtų pasiekti savaite vėliau“, – teigia V. Budrienė.

Prekybos tinkle, atsižvelgiant į pirmųjų lietuviškų morkų paklausą, siekiama pirkėjams pasiūlyti ir patrauklią kainą, todėl kilogramas morkų sezono pradžioje kainuos 0,89 euro.

Iššūkių nestigo

Šiaulių rajone 30 metų ūkininkaujantis ir šviežias morkas prekybos tinklui „Iki“ tiekiantis Linas Šateika pasakoja, kad iššūkių šįmet auginant morkas nestigo.

Daugiausia jų kėlė nepastovūs orai.

„Dėl ilgo ir lietingo pavasario vėlavo morkų sėja, o ir dygo jos labai iš lėto. Vėliau Šiaulių rajoną užklupo didžiulės liūtys, jos suplakė dirvožemį, išplovė morkų vagas, o kartu ir sėklas. Tai irgi buvo labai didelis nuostolis. Žinoma, netikėtai prasidėję tropiniai karščiai taip pat sukėlė nemažai galvos skausmo: gelbėjant morkas teko kur kas gausiau jas laistyti“, – pasakoja ūkio savininkas ir prideda, kad paprastai per sezoną išaugina apie 12 tūkstančių tonų morkų, tačiau dėl nedėkingo oro šįmet tikisi kuklesnio derliaus.

L. Šateika pasakoja, kad ir pirmasis derlius parduotuves šiemet pasiekė kiek vėliau.

Pastaruosius kelerius metus ūkininkai buvo pripratę prie ankstyvo pavasario, o šįmet pirmasis derlius nežymiai vėlavo.

Ūkininkas pasakoja, kad augina net kelias morkų veisles: ankstyvąsias ir vėlyvesnes.

Populiariausios iš jų Nepal ir Nerac. Šios veislės pasižymi tiek gražia išvaizda, tiek skoniu.

Jos yra saldžios, sultingos, todėl puikiai tiks ne tik troškiniams ar sriuboms gardinti, bet ir sultims spausti.

Nenuginčijama nauda sveikatai

Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė, teigia, kad morkos – nuo seno mėgstamos ir vertinamos ne tik dėl skonio, bet ir dėl sveikatai teikiamos naudos.

„Morkos ne tik yra traškios, skanios, pasižymi švelniu salstelėjusiu skoniu, bet ir yra labai maistingos.  Morkose yra ypač gausu beta karotino, skaidulų, vitamino K, kalio ir antioksidantų. Jas itin mėgsta vartoti ir metantys svorį, mat morkose randama labai mažai kalorijų. Be to, vartojant morkas gerėja akių sveikata, virškinimas, mažėja cholesterolis“, – teigia J. Sabaitienė.

Morkos gali apsaugoti odą ir nuo saulės spindulių, todėl jas labai svarbu valgyti vasarą.

Mat morkose esantis beta karotinas yra odai palanki maistinė medžiaga, kuri organizme virsta vitaminu A, o tai padeda atjauninti odos audinius, taip pat apsaugo odą nuo kenksmingos spinduliuotės

Kaip teigia ekspertė, morkų panaudojimas kulinarijoje gali būti labai įvairus.

Jos – puikus priedas prie avinžirnių užtepėlės – humuso, arba jas skanauti galima tiesiog žalias su graikišku tadziki ar kitu jogurto pagrindu pagamintu padažu.

Morkas galima troškinti, virti, kepti keptuvėje, orkaitėje, kepsninėje, ruošti garuose. Tiek šviežios, tiek apdorotos morkos puikiai tinka į salotas.

Šios daržovės dera tiek prie žuvies, tiek mėsos patiekalų.

Iš morkų dažnai gaminami ir desertai: Amerikoje populiarūs yra morkų pyragai, o štai Indijoje yra itin mėgstamas morkų, pieno ir kardamono desertas pavadinimu Gajrela.

J. Sabaitienė siūlo desertu su morkomis pasimėgauti ir namuose, todėl dalijasi nepaprasto skonio pyragaičių su morkomis receptu.

Morkų pyragaičiai

Jums reikės:

32 g speltų miltų

0.5 a. š. cinamono

0.25 a. š. kepimo miltelių

Druskos

2 a. š. maltų linų sėmenų

2 v. š. rudojo cukraus

2 vnt. virtų morkų

3 v. š. pieno

1 v. š. aliejaus

0.5 a. š. vanilės esencijos

100 g kreminio sūrio

4 a. š. cukraus pudros

1 v. š. smulkintų skrudintų žemės riešutų

Paruošimas:

Virtas morkas sutarkuokite smulkia tarka ir sumaišykite su pienu, aliejumi ir vanilės esencija.

Nedideliame dubenyje sumaišykite visus sausus ingredientus ir suberkite į tarkuotas morkas.

Kepimo indelius pertepkite aliejumi.

Tešlą sukrėskite į indelius ir kepkite 200 laipsnių orkaitėje apie 15–20 min.

Prieš išimdami pyragaitį iš indelio – atvėsinkite.

Kol pyragėliai vėsta, pagaminkite kremą. Sumaišykite kreminį sūrį su pienu, cukraus pudra ir vanilės esencija.

Pyragaičius perpjaukite pusiau, pertepkite kremu. Likusiu kremu papuoškite jų viršų.

Pyragaičius pabarstykite skrudintais smulkintais žemės riešutais ir virtos morkos gabalėliais. Skanaus!

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder