Daugiau nei pusė vitamino A dienos normos – iš vieno vaisiaus: dietologė ragina rudenį jų valgyti daugiau

(1)

Persimonai, ryškiai oranžiniai rudens vaisiai, Azijos regionuose auginami jau mažiausiai 1 000 metų, tačiau daugelis mūsų juos valgo itin retai. Vis dėlto, anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, šį vaisių verta įtraukti į sveikatai palankią mitybą, ypač – sezono metu.

Juose gausu vitamino A, palaikančio gerą regėjimą, be to, randama ir kitų gyvybiškai svarbių vitaminų – C, E bei K. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pasakoja, kad įsigijus persimonų galima itin paįvairinti kasdienį valgiaraštį, nes jie tinka tiek saldiems, tiek pikantiškiems patiekalams, desertams bei pagardams gaminti.

Maistinių medžiagų lobynas

Dažniausiai parduotuvėse daugelis pratę rinktis tradicinius ir gerai pažįstamus rudens vaisius – obuolius, slyvas ar kriaušes. Tačiau, anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, nereikėtų ignoruoti kitų, nors ir mažiau įprastų, rudens vaisių – persimonų.

Mitybos specialistė pabrėžia, jog tai – itin maistingi vaisiai: galima gausiai rasti vitaminų, mineralinių medžiagų ir maistinių skaidulų, tad persimonus vertėtų įtraukti į sveikatai palankią mitybą.

„Šiuose vaisiuose gausu vitaminų ir mineralų, įskaitant vitaminą A, vitaminą C, vitaminą E, vitaminą K, kalį ir manganą. Didelis maistinių skaidulų kiekis persimonuose skatina virškinimo sistemos sveikatą ir padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje.

Be to, persimonuose yra mažai kalorijų ir riebalų, todėl jie idealiai tinka asmenims, norintiems išlaikyti arba numesti svorio. Jų antioksidacinės savybės, tokios kaip beta karotenas ir liuteinas, padeda apsaugoti ląsteles nuo oksidacinio streso ir prisideda prie geros bendros savijautos“, – vardija dr. E. Gavelienė.

Nepaneigiama nauda sveikatai

Gydytoja dietologė priduria, kad persimonai dėl savo maistinių savybių gali padėti stiprinti įvairias organizmo funkcijas bei padėti išvengti tam tikrų ligų.

„Be to, šie vaisiai prisideda prie širdies sveikatos, imuniteto stiprinimo. Taip pat – prie akių sveikatos, nes dėl juose esančio didesnio antioksidantų kiekio mažėja su amžiumi susijusios geltonosios dėmės degeneracijos rizika.

Dar šie vaisiai palaiko sveiką odą, prisideda prie kolageno gamybos. Tačiau vaisiai – ne vaistai: tik visavertė mityba prisidės prie geresnės sveikatos. Sezono metu, pavyzdžiui, 3–4 persimonai per savaitę prisidės prie mitybos raciono visavertiškumo“, – pažymi dr. E. Gavelienė.

Kaip išsirinkti gardžiausią persimoną?

Kartais žmones nuo neįprastų vaisių atbaido nežinojimas, kaip jis turėtų atrodyti, kai yra švieži bei kokybiški. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva teigia, kad nesunku išsirinkti gardų ir aromatingą persimoną, tereikia atsižvelgti į kelis dalykus, kaip persimono spalva ir kietumas.

„Norėdami išsirinkti aukštos kokybės persimonus, ieškokite sodriai oranžinės arba oranžiškai raudonos spalvos vaisių, įsitikinkite, kad jie neturi žalių ar geltonų atspalvių ir yra šiek tiek minkšti.

Taip pat apžiūrėkite, ar lapeliai ir kotelis yra žali, nenuvytę bei venkite vaisių su dėmėmis ar sumušimais. Be abejonės, atsižvelkite į vaisiaus dydį ir saldų, kvapnų prinokusių persimonų aromatą.

O jei jūsų persimono minkštime yra rudų dėmių, nesijaudinkite – jos nekenksmingos ir dažniausiai atsiranda dėl didelės cukrų koncentracijos. Taip pat persimonų odelė labai gležna, lengvai susibraižo, tačiau tokie nubraižymai taip pat nedaro įtakos vaisiaus kokybei“, – pataria ekspertė.

Svarbu užtikrinti tinkamas laikymo sąlygas

O. Suchočeva pabrėžia, kad nemažiau svarbu išmanyti apie tinkamas persimonų laikymo sąlygas namuose: net ir kokybiškiausias vaisius gali greitai sugesti neteisingai laikomas, tad reikėtų žinoti keletą patarimų.

„Iš pradžių laikykite neprinokusius persimonus kambario temperatūroje, dubenyje, kol jie sunoksta, ir reguliariai tikrinkite jų spalvą. Kai šie vaisiai sunoksta arba beveik sunoksta, perkelkite juos į šaldytuvą įdėtus į maišelį arba indą, kad jie išliktų švieži maždaug savaitę.

Taip pat reguliariai apžiūrėkite, ar nesugedo. Jei turite per daug prinokusių persimonų, apsvarstykite galimybę juos nulupti ir paruošti tyrę, kad galėtumėte užšaldyti sandariuose induose ir naudoti vėliau.

Bendrai laikykite juos atokiau nuo etileną gaminančių vaisių, kad jie nesubręstų per anksti – taip galėsite mėgautis unikaliu ir saldžiu persimonų skoniu ilgesnį laiką“, – pataria ekspertė.

Išradingi persimonų panaudojimo būdai

O. Suchočevos manymu, persimonus, pasižyminčius saldžiu ir švelniai aštriu skoniu, galima kūrybiškai ir neįprastai panaudoti namų kulinarijoje pasigaminant tiek saldžių, tiek pikantiškų patiekalų: nuo desertų, pagrindinių patiekalų iki įvairių pagardų.

„Galite pasigaminti persimonų salsos su raudonaisiais svogūnais ir kalendromis, persimonų traškučių, paruošti saldžiai aštrų persimonų čatnį su prieskoniais, sukurti unikalų salotų padažą iš jų tyrės, įmaišyti šių vaisių į kokteilius arba naudoti persimonų tyrę gaminant ledus, šerbetą ar sviestą.

Jei norite pikantiško skonio, paragaukite persimonų marinato mėsai, pagaminkite persimonais įdarytą vištienos krūtinėlę arba persimonų griežinėlius derinkite su įvairiais sūriais“, – rekomenduoja ekspertė.

Persimonų čatnis

  1. Čatniui reikės:
  2. 225 ml obuolių sidro acto;
  3. 240 g smulkinto svogūno;
  4. 1 vnt. didelio obuolio – nulupto ir supjaustyto;
  5. 240 g geltonųjų razinų;
  6. 180 g baltojo cukraus;
  7. 60 ml citrinos sulčių;
  8. 1 vnt. žaliosios aitriosios paprikos, be sėklų ir susmulkintos;
  9. 15 g maltos imbiero šaknies;
  10. 15 g citrinos žievelės;
  11. 5 g maltos kalendros;
  12. 1 g maltų gvazdikėlių;
  13. 4 vnt. persimonų, nuluptų ir supjaustytų.

Gaminimo eiga:

  1. Dideliame puode sumaišykite obuolių sidro actą, svogūną, obuolį, razinas, cukrų, citrinos sultis, žaliuosius čili pipirus, imbierą, citrinos žievelę, kalendrą ir gvazdikėlius.
  2. Užvirkite ant vidutinės ugnies, retkarčiais pamaišydami. Sumažinkite ugnį iki vidutinės ir virkite, kol mišinys sutirštės, dažnai maišydami, apie 25 minutes. Sudėkite persimonus ir virkite, kol jie suminkštės, apie 5–10 minučių.
  3. Nuimkite nuo ugnies ir leiskite visiškai atvėsti. Supilkite čatnį į indelį, uždenkite ir laikykite šaldytuve.

Skanaus!

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder