Dietai – ne! 3 nepadoriai gardūs, bet nebrangūs desertai

Šeštadienį pasaulyje bus minima Tarptautinė diena be dietų. Tai puiki proga paneigti mitą, kad desertų gamyba yra brangus ir ekstravagantiškas užsiėmimas.

Daug kokybiškų ir gardžių kepinių, saldžių patiekalų galima paruošti turint vos kelis produktus ir keletą įrankių.

Pasak Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, akivaizdi pastarųjų metų tendencija – pirkėjai desertus renkasi atsižvelgdami nebe tik į išvaizdą ar skonį. Vis dažniau žmonės domisi, kokie produktai buvo naudoti, vertina jų kokybę ir jos santykį su kaina.

„Augantis dėmesys sveikai gyvensenai lemia, kad į visavertę mitybą atsigręžia vis daugiau žmonių. Joje saldumynai nėra uždraustas vaisius, tačiau ypač svarbiu kriterijumi tampa jų kokybė.

Matome, kad pirkėjai įvertina, jog receptūrose naudojame tik tikrą grietinėlę, kokybišką sviestą, aukščiausios rūšies miltus ir tikrą šokoladą.

Taip pat vis daugiau populiarumo sulaukia desertai, kuriais mėgautis galima ir prisitaikant prie savo mitybos būdo, – pavyzdžiui, gaminiai be pridėtinio cukraus, laktozės, kvietinių miltų“, – teigia V. Budrienė.

Patarimai norintiems pasmaližauti neišlaidaujant

„Iki“ konditeris Thierry Lauvray įsitikinęs, kad nuodėmingai gardūs ir puošnūs desertai nebūtinai reikalauja ilgo sąrašo ingredientų.

Būtent tai, pasak jo, ir yra konditerijos žavesys – iš tų pačių kasdienių produktų galima sukurti vis kažką naujo ir skanaus. Konditerijos ekspertas dalijasi patarimais smaližiams, kurie padės įsitikinti – sutaupyti galima ir nedarant nuolaidų kokybei.

„Stebėkite akcijas ir pasinaudokite gerais pasiūlymais įsigydami didesnį kiekį produkto, kuris ilgai nesuges. Pavyzdžiui, miltų, cukrus, kildinimo medžiagų, druskos, šokolado, riešutų, kondensuoto pieno, kakavos miltelių“, – vardija ekspertas.

Taip pat verta atkreipti dėmesį į konservuotų produktų lentynas. Daugumai seniai žinoma tiesa, kad konservuoti maisto produktai gali būti pigesni, jie išsilaiko ilgiau nei švieži, todėl patogu jų atsargų turėti namuose.

Tai galioja ne tik žuvies ar mėsos konservams, bet ir desertams naudojamiems vaisiams. Pavyzdžiui, konservuoti ananasai puikiai tiks pyragui vietoj šviežių.

„Vertinantiems kokybę ir norintiems sutaupyti, puikiu sprendimu gali tapti privataus prekės ženklo prekės. Tai leis pastebimai sutaupyti baziniams kepinių ingredientams, tokiems kaip pienas, sviestas, cukrus ar grietinėlė“, – sako Th. Lauvray.

Galiausiai, jis rekomenduoja ir išnaudoti savo šaldiklį. Kad ilgiau išsilaikytų, jame galima užšaldyti ne tik pagamintus produktus, bet ir daug ingredientų, pavyzdžiui, sviestą, sūrį, pasukas, mėsą, uogas, vaisius, daržoves ir kt. Taip pat galite užšaldyti viso grūdo miltus, kad jie taip greitai nesugestų.

Pasinaudojus šiais patarimais, saldumynai nudžiugins ne tik gomurį, bet ir piniginę. O šeštadienį Tarptautinę dieną be dietų Th. Lauvray kviečia pažymėti palepinant save kokybišku, bet nebrangiu desertu, kurį paprasta pasigaminti. Konditeris siūlo tris receptus:

Ryškiaspalvė pavlova

Reikės:

4 kiaušinių baltymų

250 g smulkaus cukraus

½ šaukštelio citrinos sulčių arba 1 šaukštelio acto

2 šaukšteliai persijotų kukurūzų miltų arba 1 šaukštelio bulvių krakmolo

Papuošimui: plaktos grietinėlės ir mėgstamų įvairių spalvų vaisių ar uogų

Gaminame: Kambario temperatūros kiaušinių baltymus plakite tol, kol suputos. Dalimis berkite cukrų ir nenustokite plakti – turi susiformuoti standi blizganti masė, o tūris išaugti maždaug trigubai. Suberkite miltus arba krakmolą, įpilkite citrinos sulčių arba acto.

Gerai išplakite, kol baltymai bus tvirti – apvertus dubenį jie turi iš jo neiškristi. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Dėkite ant jo baltymų masę ir suformuokite apskritimą, vidurį palikdami šiek tiek įdubusį.

130 laipsnių temperatūros orkaitėje kepkite 30 min. Tuomet sumažinkite temperatūrą iki 100 laipsnių ir dar džiovinkite 2 valandas, kol išorė taps traški. Išjunkite orkaitę ir palikite pavlovą atvėsti orkaitėje atidarytomis durelėmis. Papuoškite plakta grietinėle ir vaisiais bei uogomis.

Svaiginantys šokoladiniai putėsiai

Reikės:

50 g juodojo šokolado

150 g pieninio šokolado

70 ml pieno

2 kiaušinių

1 arbatinio šaukštelio cukraus

120 ml riebios grietinėlės

Gaminame: Šokoladą sulaužykite gabaliukais ir ištirpinkite mikrobangų krosnelėje arba inde virš karšto vandens. Supilkite pieną ir gerai išmaišykite, palikite atvėsti. Kiaušinių trynius išsukite su cukrumi ir juos įmaišykite į pieno ir šokolado masę.

Baltymus išplakite iki standžių putų ir atsargiai įmaišykite į masę. Tuomet išplakite grietinėlę, ją taip pat įmaišykite. Gautą masę išdėliokite porcijomis į stiklines, taures ar nedidelius stiklainiukus.

Įdėkite į šaldytuvą bent porai valandų, kad atvėstų ir sustingtų. Patiekite kartu su plakta grietinėle, uogomis ir šokolado drožlėmis.

Lengvučiai pyragėliai su uogomis ir tepamu sūriu

Reikės:

170 g tepamo sūrio (angl. cream cheese), kambario temperatūros

2 šaukštų cukraus

2 arbatinių šaukštelių citrinos sulčių

1 arbatinio šaukštelio citrinos žievelės

1 arbatinio šaukštelis vanilės ekstrakto

1 šaldytos sluoksniuotos tešlos pakuotės

1½  puodelio vaisių ar uogų. Rinkitės mėgstamus skonius arba tai, kas yra sezono metu, pavyzdžiui, braškes, avietes, persikus, slyvas, obuolius ar kriaušes.

1 didelio kiaušinio

Cukraus pudros (nebūtina)

Gaminame: įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros ir išklokite dvi kepimo skardas kepimo popieriumi. Atšildykite tešlą pagal instrukcijas. Į indą dėkite tepamą sūrį, cukrų, vanilės ekstraktą, citrinos žieveles ir citrinos sultis. Viską gerai ištrinkite mikseriu iki vientisos kreminės masės.

Sluoksniuotos tešlos lakštus išskleiskite ant lengvai miltais pabarstyto darbinio paviršiaus ir lengvai pakočiokite. Iš tešlos išpjaukite apskritimus, naudodami apvalią sausainių formelę arba stiklinę.

Perkelkite juos ant kepimo skardos, išdėstydami maždaug 5 centimetrų atstumu vienas nuo kito. Lengvai peiliu įpjaukite apskritimus tešloje, palikdami maždaug 1 cm iki krašto. Šakute subadykite apskritimų vidų.

Kiekvieno apskritimo viduryje užtepkite kreminio sūrio mišinio, tada berkite vaisių. Dubenėlyje suplakite kiaušinį su 1 valgomuoju šaukštu vandens. Kiaušinio plakiniu aptepkite pyragaičių kraštus ir apibarstykite juos cukraus pudra.

Kepkite pyragėlius 15–18 min. Arba tol, kol jie taps auksiniai ir išsipūs. Išėmus iš orkaitės, leiskite jiems 5 minutes atvėsti ant kepimo skardos, o tada perkelkite ant grotelių, kad visiškai atvėstų.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder