Ekspertai atsakė ar margarinas kenkia sveikatai ir iš ko jis pagamintas

Margarinas gali būti naudingas, jei pasirinksite tinkamą rūšį. Tačiau norint išsaugoti sveikatą, svarbu atkreipti dėmesį į produkto sudėtį ir vengti tų, kurie gali pakenkti organizmui.

Margarinas dažnai vertinamas prieštaringai dėl jo, kaip kenksmingo produkto, reputacijos.

Daugelis žmonių mano, kad jis pavojingas sveikatai, todėl stengiasi jį riboti arba visiškai jo vengti.

Tačiau situacija nėra tokia vienareikšmiška, yra margarino variantų, kurie gali būti mažiau kenksmingi ar net naudingi organizmui.

Projekto „Virobnik.ua“ ekspertai 24 kanale kalbėjo apie margarino sudėtį ir jo poveikį organizmui.

Jie paneigė paplitusią klaidingą nuomonę, kad margarinas gaminamas iš aliejaus, paaiškindami, kad tai tik klaidinga nuomonė.

Aptardami margarino naudą ir žalą, ekspertai pabrėžė, kad svarbu rinktis aukštos kokybės šio produkto versijas.

Margarinas dažnai yra diskusijų objektas, nes jis laikomas pigiu ir nesveiku sviesto pakaitalu.

Tačiau kai kurių rūšių margarinas gali būti naudingas sveikatai, ypač širdžiai, jei vartojamas kaip subalansuotos mitybos dalis.

Klaidingi įsitikinimai apie margariną dažnai kyla dėl nepatikimų tyrimų arba pasenusios informacijos.

Virobnik.ua projekto ekspertai paaiškino, kad margarinas gaminamas iš įvairių augalinių aliejų (saulėgrąžų, palmių, sojų, alyvuogių, žemės riešutų), dedama vandens, emulsiklių ir kvapiųjų medžiagų.

Šis produktas dėl savo savybių ir universalumo plačiai naudojamas kaip kietieji riebalai virimui ir kepimui.

Margarino nauda priklauso nuo augalinių aliejų sudėties ir jo apdorojimo.

Pavyzdžiui, sojų pupelių pagrindu pagamintame margarine yra polinesočiųjų riebalų, kurie naudingi širdžiai ir gali būti praturtinti fitosterolais, padedančiais mažinti blogojo cholesterolio kiekį.

Dėl to jis yra sveikesnis pasirinkimas nei svieste esantys sotieji riebalai.

Margarinas kenkia dėl galimo transriebalų kiekio.

Norint augalinius aliejus paversti kietaisiais, naudojamas hidrinimo procesas, kai aliejai apdorojami vandeniliu esant dideliam slėgiui, kuris nesočiųjų riebalų struktūrą pakeičia į sočiųjų.

Taip margarinas išlieka kietas kambario temperatūroje ir pailgėja jo galiojimo laikas, tačiau tai gali būti kenksminga sveikatai.

Perdirbant aliejų susidaro transriebalai, kurių vartojant daug, gali padidėti rizika susirgti lėtinėmis ligomis.

Dėl šios priežasties sveikatos priežiūros institucijos rekomenduoja riboti tokių produktų vartojimą.

Tačiau yra margarino be transriebalų variantų. Daugelis gamintojų augaliniams aliejams sukietinti pradėjo naudoti transesterifikaciją. 

Šio proceso metu kai kurie nesotieji riebalai pakeičiami sočiaisiais, todėl produktas yra saugus sveikatai, nes jame nėra transriebalų, priešingai nei tradicinio hidrinimo metu.

Margarinas be transriebalų yra minkštos tekstūros, parduodamas stiklainiuose ir lengvai tepamas.

Priešingai, margarinas su transriebalais paprastai yra kietas, parduodamas blokais, jo sudėtyje yra hidrintų arba iš dalies hidrintų aliejų.

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder