Dovilė ir Mantas pasakoja, kad hobiu tapęs maisto gaminimas ir jo fotografavimas atsirado iš noro ragauti ir pakartoti patikusius skonius. O kad būtų lengviau dalintis atradimais su kitais, buvo sukurtas ir tinklaraštis www.bajaliai.lt.
„Parašyti receptą yra viena, o iliustruoti nuotraukomis – jau visai kitas „skonis“ tam, kuris tą receptą atranda ir planuoja pasigaminti. Todėl dažniausiai Dovilė ieško įdomesnių skonių, spalvų, derinimų ir kitų šalių virtuvių, o aš įamžinu namie pavykusius receptus.
Net keliaujant, ką planuojame daryti ir per šias Velykas, visų pirma turime konkrečių norų, ką norime toje šalyje paragauti“, – pasakoja Mantas Bajalis.
Atrado ukrainietišką virtuvę
Karantino metu negalėdami keliauti entuziastingi kauniečiai sumanė tą daryti kitaip – kas savaitę pažinti naują šalį bandant jos virtuvės receptus savo namuose. Nauji skoniai padėjo nenuobodžiauti. Vienu iš atradimų tapo ir Ukrainos virtuvė.
„Keliaujant „virtualiai“ radome daug bendrų dalykų kitų šalių virtuvėse, ne išimtis ir Ukrainos virtuvės receptai – virėm ir ukrainietišką kopūstienę, ir virtinukus su vyšniomis.
Atrastas kisieliaus deserto receptas, nors ir buvo tarsi mums įprastas kisielius, labiau priminė tirštą, skanų, saldų, šaukštais kabinamą desertą lyg pas babytę kaime“, – dalijasi pašnekovai.
Dovilė neslepia, kad jų šeimoje didžiausias kisieliaus mėgėjas yra ji pati – jai tai savotiškas desertas, kuriuo dažniausiai pasilepina per šventes.
„Galėčiau kisielių valgyti ir kasdien, tačiau tiek Kūčios, tiek Velykos yra tos progos, kai norisi ypatingo kisieliaus – pagardinto uogomis, medumi, kartais džiovintais vaisiais.
Labiausiai mėgstu vyšnių kisielių, o spanguolių – galėtų ir nebūti“, – šypsosi moteris ir dalijasi kisieliaus deserto receptu.
Ukrainietiškas kisieliaus desertas
- 2 stiklinės įvairių šaldytų ar šviežių uogų (braškių, šilauogių, gervuogių ar kitų mėgstamų uogų, taip pat tinka mangas, pasifloros, abrikosai ar slyvos)
- 0,5 stiklinės uogų sirupo
- 1 litras vandens
- 2-3 kupini valg. š. bulvių krakmolo
- 1 cinamono lazdelė
- pusė citrinos
Užvirinkite vandenį su cinamono lazdele, įpilkite uogų sirupo. Sudėkite uogas, pavirkite 5-10 minučių, kol jos suminkštės, ir įspauskite citrinos sulčių. Pusę stiklinės vandens sumaišykite su krakmolu ir maišant supilkite į verdamas uogas, po kelių minučių nukelkite puodą nuo ugnies.
Iš atvėsinto kisieliaus išimkite cinamono lazdelę ir jį išpilstykite į stiklines ar indelius porcijomis. Tirštą kisieliaus desertą galima patiekti su plakta grietinėle, šokolado trupiniais arba tiesiog vieną.
Paruoštas vartoti kisielius Lietuvoje prigijo
Kisielius Lietuvoje išties mėgstamas, tačiau dažniausiai vartojamas ypatingomis progomis. „Eckes-Granini Baltic“ užsakymu pernai bendrovės „Spinter tyrimai“ atliktos apklausos duomenimis, 34 proc. šalies gyventojų šį gėrimą vartoja tik per šventes.
„Kisielių dažniausiai priskiriame desertinių gėrimų kategorijai, kaip ir vaisių, uogų ar daržovių sultis.
Vis dėlto jei sultis esame linkę vartoti dėl skirtingų priežasčių – vieni sultimis papildo vitaminų atsargas, kiti nori pasimėgauti kaip skaniu gėrimu, tretiems tai yra būdas gauti energijos, tai kisielius dažnai suvokiamas kaip šventinio, ypač Kūčių stalo atributas.
Vis dėlto esame linkę manyti, kad kisielius puikiai tinka ir Velykoms“, – komentuoja didžiausios šalyje sulčių, nektarų ir vaisių gėrimų gamintojos „Eckes-Granini Baltic“ vadovas Marius Gudauskas.
Praėjusiais metais Žiežmariuose veikianti gamykla pristatė naujieną – paruoštą vartoti kisielių tetrapako pakuotėse. Spanguolių ir vyšnių skonio kisieliai pelnė ir pirkėjų simpatijas, o pirmojo prekybos pusmečio rezultatai viršijo lūkesčius.
„Kisielius yra gana universalus gėrimas, jį galima vartoti tiek šiltą, tiek šaltą. Juo galima ne tik mėgautis vienu, bet ir naudoti saldžioms šaltsriubėms ruošti, užpilti sausus pusryčius ar košes.
Be to, tai gali būti puikus desertas, pagardintas uogomis, ledais ar plakta grietinėle“, – sako M. Gudauskas.
Jam pritaria ir tinklaraštininkė Dovilė – kisielius gali tapti ne tik saldžia sriuba, bet ir saldžiu padažu mirkyti mielinį kvapnų kepinį, tad Velykų stalui prie tradicinių patiekalų drąsiai galima patiekti ir kisieliaus.
„Manome, kad nėra netinkamų patiekalų šventėms.
Kiekviena šeima turi savo tradicijas, mėgstamus skonius, kuria savo šventinį velykinį stalą. Nebūtina vaikytis madų, svarbiausia klausyti savo širdies ir šventinį stalą planuoti kartu su visa šeima, o gal net draugais.
Juk geriausia ir smagiausia yra dalintis, o tam nėra tobulesnės vietos kaip šventinis stalas“, – pokalbį baigia D. Bajalienė.
Rašyti komentarą