Gardžiuokimės su… baičiške Raimonda Čiunkiene
R. Čiunkienė „Bangai“ pasakojo, kad pomėgis gaminti kilo dar jaunystėje. „Visada norėdavosi išbandyti gautą naują receptą.
Smalsu ieškoti vis naujų skonių, derinių“, – teigė baičiškė. Ji pridūrė, kad kiekvieną vasaros sezoną pradeda uogienėmis: braškių, serbentų, slyvų, šilauogių, aviečių su bananais, vėliau seka daržovių konservavimas.
Populiariausi receptai šeimoje – agurkai su medumi, marinuoti burokėliai, agurkynė žiemai, pomidorai savo sultyse, ir, žinoma, asorti žiemai.
Paklausta, kokia sąsiuvinio, kuriame jau daugiau kaip šimtas receptų, istorija, moteris atskleidė, kad jį įsigijo prieš 20 metų. „Pirmas receptas sąsiuvinyje yra patiekalas su ryžiais žiemai, juo pasidalijo kolegė.
Tiesa, tą puslapį iškando mūsų šuo, – juokavo R. Čiunkienė. – Svečiai, paragavę kokio pyrago ar marinuotų agurkų, prašydavo recepto, pasidalindavo ir savo atradimais virtuvėje.
Receptais keičiamės ir su draugėmis. Anksčiau dar pirkdavau įvairiausius receptų žurnalus, o išbandytus ir patikusius patiekalus ar marinavimo būdus užsirašydavau sąsiuvinyje. Kaip suprasti, kurie receptai mėgstamiausi? Prie jų bus daug pliusiukų.“
Skaniausios daržovės – užaugintos kaime
R. Čiunkienė dalijosi, kad daržininkyste aktyviau pradėjo užsiimti ištekėjusi. „Man tai labai patinka, nes žinau, ką užsiauginu. Be to, tai pigiau, nes konservuoju išties daug, tad ir daržovių derlius nemažas.
Skanu valgyti savo užaugintas daržoves žiemą, lengviau ir pietus gaminti, nes užtenka nueiti į sandėliuką ir prigriebti stiklainį daržovių“, – akcentavo baičiškė.
Dabar, kai Raimonda su šeima išsikraustė į naujus namus, derliaus mažiau. Lysvėse ji augina ridikėlius, svogūnus, agurkus, burokėlius, kopūstus, moliūgus, porus, braškes. Šiltnamyje – paprikos ir pomidorai.
Daržovių asorti žiemai reikės
1 kg agurkų; 1 kg kopūstų; 1 kg morkų; 1 kg svogūnų; 1 kg paprikų; 1 kg pomidorų; 250 g aliejaus; 125 g acto; 16 šaukštelių cukraus; 8 šaukštelių druskos.
Paruošimas
Visas daržoves reikia supjaustyti: agurkus kubeliais, svogūnus griežinėliais, kitas daržoves – šiaudeliais. Daržoves sudėti į puodą, supilti aliejų, suberti druską ir cukrų. Kai užverda, supilti actą ir virti 30 min.
Išvirtas daržoves dėti į stiklainius.
Eleonora ŠALNĖ
Rašyti komentarą