Gian Luca pasidalijo ypatingu mamos tiramisu receptu: čia nerasite vieno įprasto ingrediento

Daugelis galėtų pagalvoti, kad italai apie kavą žino viską, tačiau TV3 laidos „La maistas“ vedėjas Gian Luca Demarco skuba patikinti – anaiptol.

Šios savaitės laidoje virtuvės šefas lankysis pas savo draugą Emanuelį, kuris jam atskleis visas paslaptis, gaubiančias daugelio itin pamėgtą gėrimą. Įkvėptas naujų žinių apie kavą, Gian Luca sekmadienį žiūrovus nustebins ypatingu tiramisu, paruoštu pagal jo mamos receptą.

Emanuelis pasakos, kad kava susižavėjo dar vaikystėje, kai matydavo, kokia ramybė aplankydavo namus, kai tėvai imdavo ruošti šį gėrimą.

O jo mama kavą ruošdavo taip gerai, kad kiekvieną rytą darbe jai beverdant šį gėrimą, paskui išsirikiuodavo eilės žmonių. Tai įkvėpė Emanuelį kava imti domėtis daugiau, o pirmieji bandymai skrudinti kavos pupeles buvo namuose, tiesiog ant keptuvės.

„Po 10 metų keptuvė kiek padidėjo“, – juoksis jis ir pakvies Gian Lucą į kelionę apie kavą.

Emanuelis pasakos apie amerikietiškos kavos tradicijas ir kuo ji skiriasi nuo itališkos, atskleis, kaip kavos skiriasi pagal regionus. Ne ką mažiau svarbūs ir prietaisai, kuriais paruošiama kava. Pavyzdžiui, ar žinojote, kad lietuviai neretai prancūzišką kavinuką naudoja ne pagal paskirtį ir jame ruošia ne kavą, o arbatą?

„Norint pažinti kavą, jis tinka idealiai, nes čia per pirmą minutę ištirpsta maždaug 90 proc. kavoje esančio kofeino. O jei kavą čia laikysime 5 minutes, tikėtina, kad kofeinas visai ištirps“, – pasakos Emanuelis.

Tačiau faktas, kuris Gian Lucą nustebins labiausiai, bus susijęs su espresso. „Teoriškai būtų galima sakyti, kad espresso puodelyje yra 100 miligramų kofeino, tuo tarpu užpiltinėje kavoje – 2-3 kartus daugiau. Tačiau žmones dažnai apgauna skonio jausmas“, – netikėtą faktą atskleis Emanuelis.

Kava galiausiai įkvėps Gian Lucą pagaminti ypatingą desertą. „Jei pagalvotumėte apie Italiją, tikriausiai į galvą pirmiausiai šautų trys dalykai: pasta, pica ir tiramisu. O pagrindinis tiramisu ingredientas ir yra kava“, – taip sekmadienio rytą savo gaminamą desertą pristatys virtuvės šefas.

Pasirodo, kad labai lengvo skonio kavos šiam gardėsiui rinktis neverta – tokiu atveju tiramisu tik įgaus reikiamą spalvą, tačiau trokštamas poskonis taip ir nepasijus.

Tačiau svarbu žinoti, kad desertui naudojama kava negali būti karšta – kitu atveju, tiramisu naudojami sausainiai, vadinami „Damų piršteliais“, ims tirpti. O ir pats desertas, jį užbaigus, šaldytuve turi pastovėti dar 6 valandas, kad visi skirtingi jam naudojami ingredientai taptų vientisa mase.

Ruošiant tiramisu reikalingi ir kiaušiniai. Didelei šeimyninei deserto porcijai prireiks net 10 kiaušinių. Tiesa, baltymus reikia atskirti nuo trynių. Prieš išplakant pastaruosius, į masę dar reikia sudėti 10 šaukštų cukraus.

Ne ką mažiau desertui prireiks ir maskarponės sūrio – šiam desertui bus naudojamas net kilogramas! Kiaušinio baltymai desertui bus naudojami galiausiai – Gian Luca sakys, kad juos reikia plakti tol, kol šie priminti standžią sniego masę.

Neretai šiam desertui naudojamas ir nedidelis kiekis alkoholio, tačiau Gian Luca tikins, kad jo mamos firminiame tiramisu jo neturi būti nė lašo. O kaip tinkamai paskirstyti kremą, kava suvilgyti sausainius ir viską sudėti į vieną indą, pamatysite jau šio sekmadienio laidoje.

„La maistas“ – sekmadieniais, 9.30 val. per TV3!

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder