Gurmanai neliks nesužavėti: išbandykite naujus receptus su daug vertingų medžiagų turinčiomis krevetėmis

Turbūt gurmanai sutiks, kad krevetes būtų galima drąsiai nominuoti vienu populiariausių ir gardžiausių delikatesų. Graikijoje išpopuliarėjusios, o dabar ir ant lietuvių stalų nugulančios krevetės ne tik pagardina kitus valgius, bet ir dažnai būna ragaujamos vienos. Ta proga lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ atstovai siūlo įnešti daugiau eksperimentų į savo virtuves bei išbandyti krevetes, kuriose gausu žmogaus organizmą palepinančių maistingųjų medžiagų.

Ne tik skanu, bet ir naudinga

Nors egzotiški jūrų gėrybių patiekalai yra itin populiarūs Pietų Europoje bei Azijos šalyse, „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė pastebi, kad lietuviai pandemijos metu taip pat nebevengia eksperimentuoti bei drąsiai namuose išbando naujus receptus, kuriems seniau pristigdavo laiko.

„Pastebime, kad žmonės į parduotuvę užsuka iš anksto susidarę pirkinių sąrašą, kuriame atsiranda sveiką mitybą palaikyti padedantys produktai. Lietuviai keičia savo apsipirkimo įpročius, dažniau skaito ir prekių etiketes, gamina maistą namuose. Todėl, atsižvelgdami į pirkėjų poreikius bei per karantiną pasikeitusį jų gyvenimo ritmą, didelį dėmesį skiriame daug mineralinių medžiagų turinčių produktų atnaujinimui ir jų asortimento plėtimui. Rūpinamės, kad parduotuvės lankytojai visada rastų šviežių gaminių, o tarp jų ir krevečių“, – sako E. Dapkienė.

Lietuvoje auginamos krevetės

„Maximoje“ pirkėjai jau gali įsigyti ir Lietuvoje užaugintų krevečių. Netoli Rumšiškių įsikūrusiame „Local Ocean“ ūkyje, didžiuliuose baseinuose, naudojant tropinių vandenynų vandens kopijavimo technologiją, auginamos krevetės, kurių auganti paklausa jau skaičiuojama tonomis.

Lietuviškų krevečių augintojai džiaugiasi, kad 2020-ųjų gruodis buvo rekordinis: mėnesio pardavimai išaugo net apie 10 kartų.

Į „Maximos“ parduotuves keliauja maždaug trečdalis „Local Ocean“ užauginamų krevečių „derliaus“ ir, kaip teigia E. Dapkienė, prekyboje neužsibūna – žmonės jas išperka per kelias dienas.

Ypatinga nauda

„Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė sako pastebinti, kad krevetės yra ypatingai naudingos sportuojantiems. Jos savyje turi daug baltymų, padeda palaikyti raumenų tonusą, o taip pat gerina kraujagyslių ir širdies veiklą. Be to, dažnai krevetės vadinamos ir grožio vitaminais – jose esančios medžiagos puikiai palaiko sveiką odos bei plaukų būklę.

„Žmogaus organizmas pavasariais gali pareikalauti daugiau vitaminų, o didžiąją jų dalį galima pasisavinti būtent iš jūros gėrybių. Viso pasaulio gurmanų pamėgtos krevetės turi daug omega-3 riebalų rūgščių, kalio, retinolio, geležies, seleno, mangano, folio rūgšties bei cinko. Tai tikras vitaminų šaltinis. Tik įsidėmėkite, kad nusipirkus, jų nederėtų ilgai laikyti šaldytuve, nes šis maisto produktas turi savybę greitai gesti. Nederėtų jų valgyti ir žalių, o atitirpinus jas reikėtų virti ir tik tuomet ragauti“, – dalijasi patarimais B. Baratinskaitė.

Papasakojusi, kokią naudą organizmui turi krevetės, maisto gamybos ekspertė dalijasi dviem receptais, kurie paskatins išbandyti naujus, egzotiškus patiekalus.

Makaronai su krevetėmis

Reikės: 4 šaukštų alyvuogių aliejaus, 2 šaukštų žaliosios citrinos sulčių, 1 šaukštelio maltų kmynų, 450 g krevečių, 340 g spagečių, 4 šaukštų sviesto, 3 skiltelių česnako, 1/2 šaukštelio smulkintų raudonųjų paprikų, 4 šaukštų vištienos sultinio, 4 šaukštų balto vyno, 4 šauktų smulkintų kalendrų, citrinos riekelių patiekimui.

Į dubenį įpilkite alyvuogių aliejų ir žaliosios citrinos sultis bei suberkite kmynus. Tuomet į šį mišinį dėkite krevetes, uždenkite dubenį ir palikite viską šaldytuve marinuotis apie 4 valandas.

Vėliau išvirkite makaronus ir juos nusausinkite. Tai padarę, įkaitinkite keptuvę iki vidutinės ugnies – išlydykite 2 šaukštus sviesto ir dėkite krevetes. Kepkite iki kol jos paraudonuos.

Tuomet švarioje keptuvėje išlydykite kitus 2 šaukštus sviesto, įberkite smulkintą česnaką ir raudonųjų paprikų miltelius – kepkite viską apie minutę. Po to įpilkite vištienos sultinį ir baltą vyną – mišinį šiek tiek pakepinkite. Paskui įberkite makaronus, dėkite krevetes, ir dar šiek viską pakepkite. Patiekite makaronus su krevetėmis, papuoškite juos citrinos griežinėliais.

Krevečių salotos

Reikės: 400 g krevečių, 1 valgomojo šaukšto alyvuogių aliejaus, druskos, maltų juodųjų pipirų, pusės smulkiai pjaustyto raudonojo svogūno, 2 šaukštų krapų, poros riekelių skrudintos duonos, 4 šaukštų majonezo, 1 citrinos, 1 šaukštelio garstyčių.

Ant kepimo skardos sudėkite krevetes, pašlakstykite jas aliejumi ir pagardinkite druska bei pipirais. Tuomet dėkite krevetes ant kepimo popieriumi patiestos skardos ir kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje maždaug 5–7 minutes, kol jos taps įgaus ryškesnę spalvą.

Tada paimkite didelį dubenį ir jame išmaišykite majonezą ir garstyčias. Šalia išspauskite citrinos sultis ir supjaustykite jos žievelę. Šį mišinį pagardinkite druska bei pipirais. Paskui suberkite į dubenį keptas krevetes, raudoną svogūną,  krapus ir viską išmaišykite. Patiekite šias salotas su skrudinta duona.

„Šias krevečių salotas paruošti yra itin paprasta bei greita. Todėl tai gali tapti puikia pietų alternatyva skubantiems ir neturintiems laiko suktis virtuvėse. Tad išbandykime savo dienose ką nors naujo – pavyzdžiui, pasidarykime sau šventę ir per darbo dienos pietus rinkimės egzotiškesnius patiekalus, kurie praskaidrins mūsų įprastą nusistovėjusią rutiną“, – šypsosi maisto ekspertė B. Baratinskaitė.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder