Gydytoja įvardija maisto produktus, kurie gali padidinti kraujospūdį

Gali būti, kad valgote daug maisto produktų, bet net nesuvokiate, kad juose yra daug druskos.

Dr. Sarah Jarvis atskleidė, kad maisto produktuose, kurie gali padidinti kraujospūdį ir insulto riziką, gali būti nesveikas druskos kiekis.

Vartojant sūrų maistą sutrikdoma natūrali organizmo natrio pusiausvyra, sakė bendrosios praktikos gydytoja ir "LoSalt" konsultantė daktarė Jarvis. Dėl šio disbalanso organizmas sulaiko daugiau vandens, o tai gali be reikalo apkrauti kraujagysles, rašo Express.

"Skysčių perteklius spaudžia arterijų, kuriomis kraujas iš širdies teka į kitas kūno dalis, sieneles, todėl padidėja kraujospūdis. Dėl didelio kraujospūdžio gali užsikimšti arterijos, kuriomis kraujas tiekiamas į smegenis, kitaip tariant, ištikti insultas", - aiškina Jarvis.

Pažymima, kad yra daugybė maisto produktų, kuriuos galbūt valgote, bet net nesuvokiate, kad juose yra daug druskos.

Iki 75 proc. žmonių suvartojamos druskos gaunama iš perdirbtų maisto produktų, pvz:

  •     duona;
  •     dribsniai;
  •     sumuštinių įdarai;
  •     sriubos.

Dr. Jarvis pabrėžia, kad svarbu stebėti, kiek druskos suvalgome per dieną.

Jungtinėje Karalystėje patariama per dieną suvartoti ne daugiau kaip 6 g druskos, tačiau, pasak eksperto, vidutinis britas per dieną suvartoja apie 8,5 g druskos. Tai 40 proc. daugiau nei rekomenduojama paros dozė, todėl daugeliui žmonių gresia gyvybei pavojingas insultas.

"Sveikatos apsaugos ministerija apskaičiavo, kad jei visi iš savo raciono pašalintume vos vieną gramą druskos, vien Anglijoje kasmet išvengtume daugiau kaip 4 000 ankstyvų mirčių", - sakė D. Jarvis.

Kiti sūrūs maisto produktai, į kuriuos reikėtų atkreipti dėmesį:

  •     saliamis;
  •     rūkyta žuvis;
  •     delikatesai;
  •     dešros;
  •     traškučiai;
  •     sūdyti riešutai;

"Tačiau daug druskos gauname iš ne tokių akivaizdžių šaltinių", - perspėjo daktaras Jarvisas. Tai yra:

  •     troškiniai;
  •     padažai;
  •     sojų padažas;
  •     kečupas;
  •     marinuoti agurkai;
  •     pica;
  •     paruoštas maistas;

Nors natris yra svarbi maistinė medžiaga, reikalinga nervinių impulsų perdavimui palaikyti, Jungtinėje Karalystėje natrio trūkumas mažai tikėtinas. Žmonės gali sumažinti suvartojamos druskos kiekį atidžiai stebėdami, ką valgo.

"Reguliari mankšta ir sveikas svoris padės kontroliuoti kraujospūdį ir cholesterolio kiekį kraujyje", - pridūrė daktaras Jarvis.

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder