Gydytojas paaiškino, kodėl žali pomidorai be druskos padeda sumažinti kraujospūdį

Aukštą kraujospūdį sukelia padidėjęs su maistu gaunamo natrio kiekis.

Daugelis žmonių nežino, kad aukštas kraujospūdis arba hipertenzija daugiausia priklauso nuo gyvenimo būdo.

Kaip pabrėžia "Fortis Escorts Heart Institute" intervencinės kardiologijos skyriaus vyriausiasis direktorius daktaras Nishitas Chandra, pacientams, sergantiems hipertenzija, jis pirmiausia skiria ne vaistus, o intensyvią dviejų-trijų savaičių dietos terapiją ir fizinius pratimus.

30 proc. jo pacientų kraujospūdis normalizuojasi pakeitus gyvenimo būdą ir mitybą, rašo Indianexpress.

Pavyzdžiui, žurnale "European Journal of Preventive Cardiology" paskelbtame tyrime nustatyta, kad tie, kurie kasdien valgė daugiausiai pomidorų arba pomidorų produktų, daugiau nei trečdaliu sumažino aukšto kraujospūdžio riziką.

Hipertenzijos neturintiems žmonėms, kurie valgė daugiausiai pomidorų ar pomidorų produktų, rizika susirgti šia liga buvo 36 proc. mažesnė.

Aukštą kraujospūdį sukelia padidėjęs su maistu gaunamo natrio kiekis. Todėl gydytojai dažnai rekomenduoja pacientams riboti suvartojamos druskos kiekį.

Bendras natrio kiekis per dieną turėtų būti ne didesnis kaip 1500-2000 mg. Natrio poveikį kraujospūdžiui galite kontroliuoti vartodami kalį ir maisto produktus, kuriuose jo gausu. Pomidorai yra lengvai prieinamas kalio šaltinis.

Pomidoruose taip pat gausu likopeno, kuris stabilizuoja endotelį ir arterijų sieneles, gerina kraujotaką ir kartu mažina kraujospūdį.

Žinoma, pomidorus reikia vartoti tinkamai. Jei juos pabarstysite druska arba kepsite ant didelės ugnies, jų maistinės ir nuo širdies ir kraujagyslių ligų saugančios savybės paprasčiausiai išgaruoja.

Netgi pomidorų salotas ar sultis apibarstę druska, neteksite jų maistinės vertės. O Viduržemio jūros regiono dietoje, kuri laikoma palankiausia širdies ir kraujagyslių sveikatai, pomidorai vartojami žali.

Jie niekada nekepami, o valgomi su šlakeliu alyvuogių aliejaus. Taigi tinkamas pomidorų įtraukimas į savo mitybą kartu su fiziniais pratimais ir miegu tikrai padės išlaikyti kraujospūdį normos ribose.

Kas yra Viduržemio jūros regiono dieta

Gydytojai ir mitybos specialistai jau seniai teigia, kad Viduržemio jūros regiono dieta yra pati tinkamiausia ir sveikiausia mityba. Ji padeda palaikyti normalų svorį ir sveikatą.

Tokios dietos racioną sudaro daug vaisių ir daržovių. Pomidorai yra pagrindiniai Viduržemio jūros regiono dietos komponentai. Joje taip pat yra alyvuogių aliejaus ir žuvies.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder