Įvardijo dažniausias klaidas ruošiant makaronus: savaitgalį išbandykite netikėtą receptą!

Makaronai – vienas greičiausiai ir paprasčiausiai paruošiamų patiekalų, tad dažnai atsiduria ne tik ant italų, bet ir ant lietuvių pietų ar vakarienės stalo. Nors dera su skirtingais padažais ir ingredientais valgant vienus, makaronai taip pat puikiai tinka įvairioms sriuboms, apkepams ar salotoms gardinti.

Vis dėlto, gaminant makaronų patiekalus namuose dažnai kyla abejonių, kaip juos tinkamai paruošti. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė rekomenduoja jų nepervirti.

Gydytoja dietologė rekomenduoja iš makaronų pagamintus patiekalus valgyti ne dažniau nei 12 kartus per savaitę, tačiau atkreipia dėmesį, kad tam tikrų ligų kamuojami žmonės savo mitybos racione turėtų jų vengti:

„Jeigu tai kvietiniai, ruginiai, ar kiti glitimo turintys makaronai – celiakija sergantys arba neceliakinį jautrumą glitimui turinys asmenys šių makaronų neturėtų valgyti.“

Ji priduria, kad vertėtų atkreipti dėmesį ir į makaronų gaminimo būdą. Sveikatai palankiau rinktis nepervirtus makaronus, kurie Italijoje dar vadinami „al diente“. Taip pagamintų makaronų glikeminis indeksas mažesnis.

„Jeigu makaronai yra neištižę, neišbrinkę, jų glikeminis indeksas mažesnis, o tai reiškia, kad cukraus lygio kėlimas kraujyje vyksta lėčiau. Be to, tokiu būdu ilgiau išsilaiko ir sotumo jausmas“, – teigia E. Gavelienė.

„Rimi“ namuose kviečia išbandyti naujus patiekalus, todėl dalijasi skaniu ir lengvai paruošiamu makaronų su pupelių kukuliais receptu.

Makaronai su pupelių kukuliais

Patiekalui reikės:

300 g makaronų „Spaghetti“

400 g baltųjų pupelių

1 vnt. raudonosios paprikos  

1 vnt. svogūno

2 skiltelių česnako

4 šaukštų aliejaus

1 vnt. kiaušinio

20 g petražolių           

druskos pagal skonį

pipirų pagal skonį

150 g džiūvėsėlių      

400 g pomidorų gabalėliais   

1 šaukštelio raudonėlių prieskonių

50 g fermentinio sūrio

Gaminimo eiga:

Pupeles užmerkite vandenyje ir palaikykite per naktį, kad išbrinktų. Užvirkite vandenį  puode, suberkite mirkytas pupeles ir pavirkite apie 30 minučių, kad suminkštėtų.

Papriką nuplaukite, perpjaukite per pusę, išimkite sėklytes.

Svogūną ir česnako skilteles nulupkite ir apkepkite su 2 šaukštais aliejaus. Kepkite 2 minutes. Suberkite papriką ir dar pakepkite 2 minutes. Virtuviniu kombainu sutrinkite pupeles su svogūnu, česnaku ir paprika

Į gautą pupelių masę suberkite kapotas petražoles, pagardinkite prieskoniais, įmuškite kiaušinį. Viską gerai išmaišykite. Formuokite kukulius, juos pavoliokite džiūvėsėliuose ir dėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos.

Kukulius apšlakstykite aliejumi ir kepkite iki 200 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 15–20 minučių.

Pomidorų gabalėlius dėkite į įkaitintą prikaistuvį su raudonėliais, pavirkite kelias minutes. Pagardinkite druska ir pipirais.

Makaronus išvirkite sūdytame vandenyje ir nukoškite per kiaurasamtį.

Makaronus sudėkite į lėkštes, išdėliokite pupelių kukulius, apliekite pagamintu pomidorų padažu ir užberkite smulkiai tarkuoto sūrio. Skanaus!

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder