Nors visos uogos nusipelno vietos jūsų lėkštėje dėl savo naudos sveikatai, kai kurios uogos išsiskiria ypač dideliu vitaminų, skaidulų ir antioksidantų kiekiu. Pagal antioksidantų kiekį uogos yra keturis kartus stipresnės už kitus vaisius ir dešimt kartų stipresnės už daržoves.
Portalas "Health" sudarė sveikiausių uogų reitingą: nuo kasdienių, tokių kaip braškės, iki egzotiškesnių, pavyzdžiui, goji.
1. Mėlynės
Tyrimai rodo, kad reguliariai valgant mėlynes gaunama daug naudos, pavyzdžiui, palaikoma širdies veikla, užkertamas kelias 2 tipo diabetui ir net padedama smegenims.
Be to, mėlynės padeda išlaikyti svorį ir gali apsaugoti regėjimą nuo geltonosios dėmės degeneracijos.
Mėlynėse gausu vitamino K, kuris svarbus kaulų sveikatai ir kraujo krešėjimui. Be to, mėlynėse gausu mangano, kuris dalyvauja energijos gamyboje ir saugo ląsteles nuo pažeidimų.
Jis taip pat labai svarbus kaulų sveikatai, imuninei sistemai, reprodukcinei sveikatai ir kraujo krešėjimui.
2. Gervuogės
Tarp uogų gervuogės užima pirmąją vietą dėl jose esančių skaidulų, kurios padeda ilgiau jausti sotumo jausmą, palaiko žarnyno sveikatą, taip pat gali padėti kontroliuoti svorį ir cukraus kiekį kraujyje.
Gervuogėse gausu mangano (40 % paros vertės), vitamino C (34 % CH) ir vitamino K (24 % CH). Tai geras vario (18 % ŠN) - mineralo, palaikančio imuninę sistemą ir būtino energijos gamybai, jungiamajam audiniui ir kraujagyslėms, - šaltinis.
3. Avietės
Avietėse gausu antocianinų ir elagitaninų. Tyrimai rodo, kad vartojant maisto produktus, kuriuose gausu šių junginių, galima sumažinti cholesterolio kiekį, liemens dydį, kraujospūdį ir cukraus kiekį kraujyje.
Avietėse gausu vitamino C (36 % paros vertės), mangano (35 % paros vertės) ir 8 g skaidulinių medžiagų (29 % paros vertės).
Viename puodelyje sveikų braškių yra 94 % vitamino C, kuris pasižymi antioksidacinėmis savybėmis ir padeda palaikyti imuninę sveikatą, paros normos.
Braškėse yra daug mangano (24 % paros normos) ir jos yra geras folio rūgšties, kuri būtina DNR ir kitų genetinių medžiagų gamybai, šaltinis, todėl jos ypač svarbios sveikam nėštumui.
Tyrimai rodo, kad reguliariai valgant braškes pagerėja kraujagyslių būklė, kraujospūdis ir cholesterolio kiekis kraujyje.
5. Juodieji serbentai
Viename puodelyje juodųjų serbentų yra 203 miligramai vitamino C, t. y. 226 % rekomenduojamos paros normos, t. y. daugiau nei braškėse.
Juoduosiuose serbentuose taip pat yra daug proantocianidinų, kurie mažina uždegimus, kovoja su mikrobais ir padeda atsipalaiduoti kraujagyslėms.
6. Goji uogos
Goji uogos fitoterapijoje naudojamos regėjimui gerinti ir inkstams bei kepenims palaikyti.
Goji uogose gausu zeaksantino, kuris taip pat randamas akyse, tarnauja kaip apsauginis skydas nuo kenksmingos šviesos ir oksidacijos bei mažina su amžiumi susijusios geltonosios dėmės degeneracijos riziką.
Goji uogų tyrimai dar tik pradedami, tačiau tyrimai rodo, kad jos gali būti naudingos, įskaitant apsaugą nuo glaukomos (akių ligos) ir diabeto.
7. Vynuogės
Manoma, kad vynuogių nauda sveikatai susijusi su resveratroliu, kuris pasižymi antioksidacinėmis ir priešuždegiminėmis savybėmis, taip pat stiprina imuninę sistemą. Jis taip pat padeda kovoti su širdies ligomis, tam tikrais vėžiniais susirgimais ir antsvoriu.
8. Spanguolės
Įrodyta, kad spanguolių antibakterinės savybės padeda gydyti šlapimo pūslės ir šlapimo takų infekcijas. Spanguolių vartojimas siejamas su mažesne diabeto, širdies ir kraujagyslių bei inkstų ligų rizika.
Be to, kiti tyrimai rodo, kad spanguolės gali padėti gydyti reumatoidinį artritą, užkirsti kelią dantų ligoms ir pagerinti žarnyno mikrobiotą (žarnyne gyvenančių mikroorganizmų sistemą).
9. Açai uogos
Kai kurie nedideli açai uogų vartojimo tyrimai parodė teigiamą poveikį "gerojo" cholesterolio kiekiui, kraujagyslių funkcijai, tinitui (skambėjimui ausyse) ir cukraus kiekiui kraujyje.
Rašyti komentarą