Kaip košę paversti tikru kulinariniu šedevru? 2 netikėti ir pasakiškai skanūs, sūrios košės receptai!

Sekmadienį visame pasaulyje bus minima pasaulinė košės diena. Šią dieną žmonės skatinami susipažinti su sveikos mitybos principais bei košės nauda organizmui.

Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad įvairių kruopų košę lietuviai mėgsta nuo seno, todėl nenuostabu, kad kruopos neatsiejama kasdienio pirkėjų krepšelio dalis.

Įvairių kruopų košės – sveikos ir maistingos. Grūdiniai produktai pasižymi ir gerųjų medžiagų gausa. O ir pagal Sveikatos apsaugos ministerijos rekomendacijas grūdinės kilmės maistą reikėtų vartoti bent kelis kartus per dieną.

Mat jame yra gausu geležies, magnio, fosforo, B grupės vitaminų, skaidulų. Žinoma, ieškant sveikiausių pasirinkimų reikėtų rinktis pilno grūdo kruopas: tokie produktai užtikrina sotumo jausmą, lėtesnį energijos įsisavinimą ir sklandesnę žarnyno veiklą.

V. Juodkazienė siūlo su įvairiomis kruopomis paeksperimentuoti ir namuose ir dalijasi keliais receptais:

Kukurūzų košė su avinžirniais ir grybais

Jums reikės:

• 250 g greitai paruošiamų kukurūzų kruopų

• 1 l vandens

• 20 g sviesto

• 500 g pievagrybių

• 3 v. š. alyvuogių aliejaus

• žiupsnelio a. š. druskos

• žiupsnelio maltų juodųjų pipirų

• 1⁄4 a. š. maltų raudonųjų paprikų prieskonių

• 240 g virtų avinžirnių

• žiupsnelio maltų ciberžolių

• 2–3 šakelių šviežių čiobrelių

• 200 g graikiško jogurto

Pagaminimas:

Į verdantį vandenį įberkite šaukštelį druskos ir maišydami mediniu šaukštu po truputį supilkite kukurūzų kruopas.

Košę, nesustodami maišyti, virkite apie 2–3 minutes.

Kai išvirs, įdėkite sviesto, išmaišykite ir uždenkite.

Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų, sudėkite supjaustytus pievagrybius ir kepkite, kol nugaruos iš jų išsiskyręs vanduo.

Pagardinkite pievagrybius druska, pipirais, maltomis paprikomis ir žiupsneliu šviežių čiobrelių.

Viską išmaišykite, dar minutėlę pakepinkite ir perkelkite grybus į lėkštę.

Į tą pačią keptuvę suberkite virtus avinžirnius, įberkite druskos, pipirų bei ciberžolių ir, vis pamaišydami, pora minučių pakepinkite juos aukštoje kaitroje.

Keptus grybus su avinžirniais suberkite ant kukurūzų košės, apibarstykite likusiais čiobreliais ir viską patiekite su graikišku jogurtu.

Avižinė košė su keptu kiaušiniu, laiškiniais svogūnais ir moliūgų sėklomis

Jums reikės:

• 120 g avižinių dribsnių

• 1⁄4 a. š. druskos

• 50 g laiškinių svogūnų

• 2 v. š. moliūgų sėklų

• 2 kiaušinių

• 400 ml vandens

• 40 g tarkuoto parmezano

• 1 a. š. sviesto

Pagaminimas:

Puode užvirkite 300 ml vandens, suberkite avižas, įberkite druskos ir virkite apie 7 minutes, kol košė sutirštės.

Nukelkite puodą nuo viryklės ir į avižas įmaišykite sūrį bei sviestą.

Keptuvėje įkaitinkite 4–5 šaukštus vandens, įmuškite kiaušinius ir kepkite juos 2–3 minutes, tuomet supilkite likusį vandenį ir kepkite-virkite dar kelias minutes, kol trynys taps jūsų mėgstamo kietumo.

Avižų košę patiekite dubenėliuose, ant viršaus įkomponuokite po keptą kiaušinį ir apibarstykite susmulkintais laiškiniais svogūnais bei gvildentomis moliūgų sėklomis.

Skanaus!

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder