Daugumą žalumynų galima laikyti ir kambario temperatūroje, tačiau tokiomis sąlygomis jų galiojimo laikas neviršija 3-4 dienų.
Jei žalumynus reikia laikyti ilgiau, paprastai geriau naudoti šaldytuvą arba šaldiklį.
Prieš dedant žalumynus į šaldytuvą, juos reikia nuvalyti, surinkti, atrinkti pageltusius lapus, surūšiuoti ir tvarkingai sudėti.
Kaip laikyti žalumynus šaldytuve
Žalumynus galite laikyti apatinėje šaldytuvo lentynoje. Trapios struktūros žoleles reikėtų suvynioti į drėgną audeklą.
Norint laikyti žoleles, svarbu pasirinkti tinkamą temperatūrą. Optimali temperatūra bet kokiems žalumynams yra 0 ℃.
Tokioje temperatūroje šaldytuve ji gali gulėti 2 savaites.
Ilgiau laikyti žalumynus šaldytuve nerekomenduojama, nes jie praras savo naudingąsias savybes.
Šaldytuve žalumynus galite laikyti vakuuminiame inde, pagamintame iš aukštos kokybės plastiko. Prieš dedant žalumynus į indą, jį reikia nuplauti ir nusausinti.
Žalumynai gerai laikosi šaldytuve, jei juos sudedate į įprastą stiklinį indą su sandariai uždarytu dangteliu.
Prieš tai svarbu atidžiai apžiūrėti visas žoleles, kad stiklainyje nebūtų pažeisti lapai ir šaknys, nes jie gali supūti.
Prieš dedant žoleles į šaldytuvą, jas galima suvynioti į popierinius rankšluosčius.
Laikydami žalumynus plastikiniame maišelyje šaldytuve, įsitikinkite, kad maišelis tvirtai užrištas, kad į vidų nepatektų deguonies.
Kaip laikyti žoleles šaldiklyje
Žoleles į šaldiklį dedate tada, kai norite jas išsaugoti ilgesnį laiką, dažniausiai - žiemai.
Taip galima laikyti kalendras, petražoles, krapus, estragonus, salierus, žaliuosius svogūnus, špinatus ir rūgštynes.
Prieš dedant žalumynus į kamerą, juos reikia gerai nuplauti po tekančiu vandeniu ir nusausinti nusausinant popieriniu rankšluosčiu.
Kiekvienos rūšies žalumynus reikėtų suvynioti atskirai į plastikinį maišelį arba plėvelę, prieš tai išleidus oro perteklių, ir sudėti į kameros lentyną.
Jei žalumynus planuojama naudoti sriuboms, salotoms, prieš užšaldant juos galima susmulkinti.
Išrūšiuotus, kruopščiai nuvalytus, nuplautus ir išdžiovintus žalumynus supjaustykite arba susmulkinkite peiliu arba specialiomis žirklėmis.
Proporcingai supakuokite žalumynus į mažus maisto indus arba maišelius.
Sriuboms skirtus žalumynus galima užšaldyti ledo formelėse.
Kiekvieną formelių skyrių pripildykite 2/3 žalumynų, tada užpilkite vandeniu ir užšaldykite.
Rašyti komentarą