Turistų požiūris į „viskas įskaičiuota“ atostogas skiriasi - vieni mano, kad toks atostogų formatas yra nuobodus, o kiti giria jį už patogumą.
Tačiau visi jie sutinka, kad maitinimas pagal tokią sistemą gali būti rizikingas, ypač kai kalbama apie pigesnius kurortus.
„Good to Go“ kelionių draudimo specialistas Grantas Vinteris įspėjo, kad besivystančių šalių maiste ir gėrimuose gali būti mikrobų ir ligų sukėlėjų, pavyzdžiui, choleros, vidurių šiltinės ir hepatito A.
Be to, dažnai pasitaiko, kad dėl jų vartojimo keliautojai patiria vėmimą ir viduriavimą, rašo „Daily Express“.
Kad turistai galėtų visapusiškai mėgautis atostogomis, ekspertas pateikė keletą naudingų patarimų, ką daryti ir ko vengti, kad užuot ilsėjęsi, savaitę praleistų lovoje.
1. Visada gerkite buteliuose išpilstytą vandenį
Grantas pažymi, kad žmonės šiuose kurortuose turėtų gerti tik buteliuose išpilstytą vandenį, nes tai visada yra saugiausias pasirinkimas, ir pabrėžia, kad prieš gerdami vandenį taip pat turėtumėte įsitikinti, kad butelio dangtelis yra gerai uždarytas.
„Jei dėl kokių nors priežasčių negalite gauti vandens buteliuose, gerkite tik virintą vandentiekio vandenį, vandeniui sterilizuoti naudokite chloro tabletes arba jodą.
Tačiau visada venkite ilgalaikio jodo poveikio - šis metodas nėra pats geriausias, jei tai darote daugiau nei vieną ar du kartus“, - perspėjo jis.
2. Atvykite į bufetą ankstyvą dieną
Ekspertas taip pat ragina keliautojus vengti valgyti ilgai gulėjusį termiškai apdorotą maistą ir visada stengtis į „viskas įskaičiuota“ bufetą atvykti anksčiau, o ne vėliau, kad gautumėte šviežesnį maistą.
„Taip pat geriausia vengti maisto, virš kurio skraido musės, ir valgyti tik žalius vaisius ir daržoves, kuriuos patys nulupote, kad sumažintumėte infekcijos riziką“, - pažymėjo jis.
3. Niekada nedėkite ledo į gėrimus
„Nepamirškite ledo kubelių į gėrimus rizikos. Daugeliu atvejų jie tikriausiai pagaminti iš nevalyto vandentiekio vandens (tačiau kai kuriuose dideliuose kurortuose naudojamas buteliuose išpilstytas vanduo, todėl visada verta patikrinti), o tai gali sukelti ligą“, - perspėjo Grantas.
4. Žinokite apie apsinuodijimo maistu pavojus
Prieš užsisakant tam tikrą maistą egzotiškose vietose, visada verta gerai pagalvoti, ar verta tai daryti ir ar jis pakankamai saugus.
Jei nusprendėte tai padaryti, turėtumėte įsitikinti, kad jis buvo paruoštas laikantis sanitarinių reikalavimų.
„Vartojant netinkamai paruoštą tropinę žuvį galima apsinuodyti ciguatera, o nepasterizuotuose pieno produktuose, pavyzdžiui, gatvės prekeivio leduose, gali būti salmonelių, E. coli, listerijų ar kampilobakterijų, todėl galima apsinuodyti maistu“, - sakė ekspertas.
5. Visada prisiminkite asmens higieną
„Nors tai gali atrodyti savaime suprantama, užsienyje asmens higiena turėtų būti svarbiausias prioritetas, kad išvengtumėte apsinuodijimo maistu ir infekcijų.
Visada plaukite rankas po tualeto ir prieš valgydami ar ruošdami maistą, taip pat būtinai pasiimkite su savimi alkoholio pagrindu pagamintą rankų gelį, kad galėtumėte jį naudoti būnant lauke ir prieš valgį“, - pridūrė Grant.
Rašyti komentarą