Karšta ir nesinori sočių pietų? Išbandykite veganišką sumuštinį: pigu, naudinga ir spalvinga

(1)

Kai termometro stulpelis priartėja prie 30 laipsnių, pietums norisi nebent šaltibarščių ar salotų. Tačiau siekiant paįvairinti vasarišką meniu, pietų idėja gali tapti sumuštiniai su daržovėmis ir sūriu, kurie neapsunkins, bet pasotins.

Svarbu ir tai, kad jiems galėsite supjaustyti šaldytuve užsilikusias daržoves.

Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad mitybos įvairovė itin svarbi, tad jei sumuštiniui naudosite įvairiaspalves daržoves, jos džiugins ne tik akis, bet ir bus naudingos sveikatai.

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva siūlo nepraeiti pro sezonines daržoves – jos, įpusėjus sezonui, būna pigiausios.

Mėgaukimės pomidorais ir agurkais

Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad tiek pomidorai, tiek agurkai yra ypač svarbios daržovės svorį kontroliuojantiems žmonėms, nes juose nedaug kalorijų, o skaidulos suteikia sotumo jausmą.

Gydytoja taip pat paneigia populiarų mitą, jog pomidorų ir agurkų negalima valgyti kartu.

Šias daržoves galima įsidėti ir tarpiniam valgymui, priešpiečiams ar pavakariams – tai gali būti puikus ir sveikas užkandis.

Pomidorai yra mažai kalorijų turintis produktas, kurio sudėtyje yra labai nedaug baltymų, beveik nėra riebalų, negausu angliavandenių, pakankamai daug skaidulų, ypač jei jis valgomas su odele.

Vienas vidutinio dydžio pomidoras aprūpina žmogaus organizmą net 30 procentų reikalingos dienos vitamino C dozės, taip pat jame yra ir kalio bei vitamino K1, kuris labai svarbus kaulų sveikatai bei kraujo krešumo reguliavimui.

„Pomidorai taip pat svarbūs dėl juose randamų antioksidantų.

Daugeliui žinomas likopenas, beta-karotenas, bet pomidoruose taip pat yra chlorogeninės rūgšties bei naringenino – tai antioksidacinėmis savybėmis pasižyminčios medžiagos, svarbios lėtinio uždegimo bei cukrinio diabeto, širdies kraujagyslių ligų, nutukimo išsivystymo prevencijai“, – sako gydytoja dietologė.

Agurkai, ypač tokiu šiltu metu, apsaugo nuo dehidratacijos Anot gydytojos dietologės, dažnai agurkai nepelnytai nuvertinami, nes juose daug vandens. Tačiau daliai žmonių, pavyzdžiui, vaikams, agurkas gali būti kaip skysčių šaltinis, apsaugantis nuo skysčių netekimo.

„Agurkas nėra tuščios maistinės vertės produktas, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio, jis jokiu būdu nepriskiriamas prie tuščių kalorijų turinčių produktų.

Agurkuose yra vitamino K, šiek tiek magnio, kalio, mangano, vitamino C, todėl agurkai tikrai turėtų būti įskaičiuoti į tą daržovių skaičių, kurį rekomenduojama suvartoti per dieną“, – pažymi E. Gavelienė.



Agurkai – šaldytuve, pomidorai – kambario temperatūroje

„Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad pirkėjai vertina lietuvišką produkciją – trumpavaisiais bei ilgavaisiais lietuviškais agurkais ir lietuviškais pomidorais prekiaujama jau nuo pavasario, o sezonui įpusėjus, jie pinga.

Specialistė rekomenduoja parsinešus namo pomidorus laikyti kambario temperatūroje, atokiau nuo tiesioginių saulės spindulių. Sunokusius pomidorus rekomenduojama suvartoti per savaitę, nes laikant šiltai jų nokimo procesas nesustoja.

Jei nuspręsite pomidorus laikyti šaldytuve, jie gali tapti vandeningi. „Jei turite daug pomidorų – džiovinkite juos. Tokiais pomidorais galėsite pakeisti saulėje džiovintus pomidorus, kurie tinka daugybei patiekalų.

Tik svarbu atsiminti, jog šalia kitų produktų laikomi pomidorai genda kur kas greičiau nei laikomi atskirai. Be to, pomidorus patariama laikyti vaiskočiais į viršų.

Svarbu, kad jie tarpusavyje nesiliestų – taip juos išlaikysite ilgiau“, – sako O.Suchočeva ir pataria agurkus laikyti šaldytuve, prieš tai gerai nuplovus ir nusausinus.



Ji primena, kad visoje Lietuvoje bei internetinėje parduotuvėje „Rimi.lt“ sumažino :daugiau kaip 600 pirkėjų mėgstamų prekių įprastas kainas:

„Galite rasti net apie 100 pieno produktų, apie 80 mėsos ir žuvies gaminių, apie 60 duonos gaminių sumažintomis kainomis. Taip pat šviežių vaisių ir daržovių, svarbiausių higienos bei kitų kasdienio apsipirkimo krepšelio prekių“, – vardija O. Suchočeva.

Ji siūlo veganiškiems sumuštiniams kaskart rinktis vis kitokią duoną: tiks čiabata, fokačija, pita ar įprasta kvietinė, pagardinta sėklomis – svarbu, kad ji būtų tvirta ir nesuplyštų nuo daržovių svorio.

Užtepėlei, kuri suteiks sumuštiniams drėgmės ir pikantiškesnio skonio, galima naudoti humusą, gvakamolę, pesto, česnakinius padažus, galima padažą pasigaminti ir namuose.

Smagu improvizuoti – kiekvieną kartą sumuštinį gardinti kitokiomis daržovėmis ir sūriais – mocarela, feta, čederiu, ožkos, taip pat panaudoti turimas prieskonines žoleles.

Veganiškas sumuštinis*

Sumuštiniui (1 vnt) reikės:

2 riekių duonos – duona skrudinimui „Rimi“ 1,29 / 500g;

6 griežinėlių agurko – lietuviškas ilgavaisis agurkas „Rimi“ 1,49 /1 vnt;

2 griežinėlių pomidoro – maži slyviniai pomidorai „Rimi“ 1 kl; 1,39 / 250g;

1 saujos špinatų – špinatai 0, 99 / 100g;

1/2 raudonosios paprikos – mazosios paprikos „Rimi“ 1 kl; 1,49 / 200g;

1 susmulkintos morkos;

1 žiupsnelio priekoninių žolelių;

1 žiupsnelio druskos.

Užtepėlei reikės:

Kreminio sūrio – šviežias sūris „Rimi“  20 proc. riebumo; 1,05 / 150 g;

1/2 šaukštelio citrinos sulčių;

1/8 šaukštelio česnako miltelių;

1/8 šaukštelio džiovintų krapų;

1 žiupsnelio druskos;

1 žiupsnelio pipirų.

Kaip gaminti:

Nedideliame dubenėlyje suplakite kreminio sūrio ingredientus.

Lengvai paskrudinkite duoną. Kiekvieną duonos riekelę iš vienos pusės aptepkite kreminiu sūriu.

Ant vienos duonos riekės sudėkite daržoves, tada užvožkite kita. Perpjaukite per pusę ir mėgaukitės.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder