Žarnyno sveikata turi įtakos bendrai žmogaus sveikatai, todėl vis daugiau dėmesio pradėta skirti maistui, kurį valgome. Šiuo požiūriu išgarsėjo gyvūniniai baltymai, įskaitant vištieną.
Health digest" rašo, kad paprastai rekomenduojama vengti perdirbtos ir raudonos mėsos. 2017 m. žurnale "Journal of Translational Medicine" paskelbtame tyrime teigiama, kad valgant raudoną mėsą padidėja trimetilamino-N-oksido (TMAO) kiekis, o tai savo ruožtu kelia širdies ir kraujagyslių ligų riziką.
Kita vertus, ekspertai dažnai rekomenduoja vištieną kaip raminantį ir saugų variantą turintiems virškinimo problemų. Ji yra geras baltymų šaltinis, be to, palyginti su kitais gyvulinės kilmės baltymų šaltiniais, yra lengvai virškinama.
Baltymai ne tik palaiko sveiką žarnyną, bet ir padeda išlaikyti sveikus kaulus, raumenis, odą ir plaukus. Be baltymų, vištienoje yra ne tik baltymų, bet ir kitos žarnyną sveikatinančios medžiagos - triptofano.
Kaip triptofanas veikia sveikatą
Pasak mikrobiomo tyrėjo ir vieno iš "BIOHM Health" įkūrėjų Mahmoudo Ghannoumo, vištienos valgymas gali turėti tiesioginės įtakos nuotaikai dėl to, kad mėsoje esanti aminorūgštis triptofanas veikia žarnyno sveikatą (via Parade).
"Triptofanas yra susijęs su hormono serotonino kiekio didėjimu mūsų smegenyse", - aiškino M. Ghannoumas, kuris taip pat atkreipė dėmesį į didelį vitamino B12, geležies, vario, cinko ir cholino kiekį populiarioje paukštienoje.
Triptofanas taip pat siejamas su geresniu miegu, energijos lygiu ir imuninės sistemos sveikata. 2021 m. žurnale
"International Journal of Molecular Sciences" paskelbtame tyrime nustatyta, kad senstant organizmui triptofano reikia kovai su uždegimu ir sveikam žarnyno mikrobiomui palaikyti.
Tyrimo autorius daktaras Carlosas M. Isalesas, kuris taip pat yra vienas iš MCG Sveiko senėjimo centro direktorių ir MCG Endokrinologijos, diabeto ir metabolizmo skyriaus vadovas, pasidalijo mintimis:
"Manome, kad mikrobiomas atlieka svarbų vaidmenį senėjimo procese, ir manome, kad vienas iš šių senėjimo proceso dalyvių yra triptofanas, kuris gamina metabolitus, turinčius įtakos kiekvieno organo funkcijai."
Tyrimo metu taip pat nustatyta, kad mažas triptofano kiekis buvo susijęs su mažesniu Mucispirillum ir Blautia - dviejų rūšių žarnynui draugiškų bakterijų, kurių taip pat yra mažai tarp žmonių, sergančių uždegiminėmis žarnyno ligomis, - kiekiu.
Kaip valgyti vištieną žarnyno sveikatai stiprinti
Ne visų rūšių vištiena vienodai naudinga žarnynui. Tiesą sakant, geriausia vengti mėsos lazdelių ar vištienos su oda, nes juose yra daugiau riebalų ir jie gali būti sunkūs virškinimo sistemai. Kepta vištiena taip pat nėra žarnynui palankus pasirinkimas.
Pasak ekspertų, geriausia vartoti vištieną be odos, idealiai tinka vištienos krūtinėlė, tačiau reikia atkreipti dėmesį į ingredientus, kuriuos dedate kepdami mėsą. Geriausia vištieną derinti su tokiais maisto produktais kaip jogurtas, porai, svogūnai ir česnakai.
Vištiena, kepta ant grotelių arba su tinkamu kiekiu ypač tyro alyvuogių aliejaus, palaikančio širdies ir kraujagyslių sveikatą, gali būti skanus pagrindinis pietų patiekalas.
Rašyti komentarą