Prekyba sovietmečiu

Keisti sovietmečio maisto produktai, kai kurie iš jų net buvo laikomi elitiniais

(26)

Sovietų Sąjungoje buvo nemažai produktų, kurie šiandien gali atrodyti neįprasti ar net keistoki. Kai kurie iš jų atsirado dėl nepritekliaus, kiti buvo maisto pramonės eksperimentų rezultatas. Šiandien tokių produktų nerasite.

Medaus sviestas: saldus delikatesas

Medaus sviestas buvo gaminamas iš 52 proc. sviesto ir bičių medaus, kurio produkte buvo maždaug ketvirtadalis. 

Šis mišinys buvo minkštos konsistencijos ir saldaus skonio, priklausomai nuo medaus rūšies. 

Jis buvo naudojamas kaip užtepėlė sumuštiniams ir naminiams pyragams kepti.

Sovietinė maisto pramonė gamino sviestą su cikorijos priedu, kurio skonis buvo gana specifinis.

Salotos su actu: alternatyva šviežioms daržovėms

Dėl šviežių vaisių ir daržovių trūkumo SSRS buvo populiarios salotos, kurių pagrindą sudarė virtos daržovės, pavyzdžiui, morkos, burokėliai ir bulvės, pridedant marinuotų agurkų ir žaliųjų žirnelių. 

Tokios salotos buvo gardinamos actu arba augaliniu aliejumi, todėl gana sunkiai virškinamos.

Oranžinis majonezas: eksperimentinis padažas

Oranžinis majonezas buvo vienas iš neįprastų sovietinės maisto pramonės produktų. 

Šiame padaže tradicinis majonezas buvo derinamas su apelsinų sultimis arba esencija, suteikiančia jam saldžiarūgštį skonį. 

Jame buvo 35 proc. riebalų, jis buvo gaminamas pridėjus apelsinų sulčių arba uogienės ir buvo laikomas desertiniu padažu. 

Jis buvo naudojamas kaip salotų padažas ir priedas prie įvairių patiekalų.

Lydytas sūris tūbelėse

Produktas, pavadintas „Amber“, supakuotas tūbelėse, atrodė neįprastai ir priminė kažką kosminio. 

Šiandien tūbelių formatas beveik nenaudojamas, o lydytas sūris dažniausiai parduodamas plastikinėse dėžutėse arba griežinėliais.

Kava ir kakava briketuose

Tokio tipo produktai buvo populiarūs ne tik tarp suaugusiųjų: įmesdavo į puodelį verdančio vandens ir gėrimas buvo paruoštas, bet ir tarp vaikų. 

Vaikai juos kramtydavo be vandens, laikydami juos skaniu desertu.

Panašiai buvo gaminamas ir kisielius briketuose, kurį buvo galima paruošti ištirpinus briketą karštame vandenyje.

Specialus pienas

Pienas buvo specialiai apdorojamas, todėl jame sumažėdavo kalcio kiekis ir jo sudėtis tapdavo panaši į motinos pieno. 

Buvo laikoma, kad jo sudėtis panaši į motinos pieno, nes jame buvo 22 % mažiau kalcio. 

Jis buvo naudojamas medicinos įstaigose ir pediatrijos klinikose kūdikiams, kuriems reikėjo specialios mitybos.

Vaisių kefyras

Jogurtų šiuolaikine prasme SSRS nebuvo, tačiau buvo 2,5 % ir 1 % vaisių kefyro.

Į jį buvo dedama sirupų, uogienių, džemų ar šaldytų uogų, iš kurių buvo gaminamas vaisių kefyras.

Jei patiko straipsnis, nepamirškite pasidalinti su draugais!

Taip pat skaitykite:

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder