Kelios priežastys, kodėl kasdien verta valgyti moliūgų sėklų

Moliūgų sėklos kartu su austrėmis ir sezamo sėklomis patenka į geriausių maisto produktų trejetuką pagal cinko kiekį. Vienoje saujoje (apie 30 g) yra 70 % paros normos.

Be kita ko, cinkas atkuria kaulų tankį ir apsaugo nuo osteoporozės, padeda nuo sąnarių uždegimo, normalizuoja virškinimą, mažina cholesterolio kiekį kraujyje ir skatina svorio mažėjimą.

Atkuriami plaukai, nagai ir oda.

Kalcis, kalis, kalis, fosforas, magnis, manganas - visi kartu jie turės gerą išorinį (odos, plaukų ir nagų būklė) ir vidinį poveikį organizmui.

Moliūgų sėklose yra įvairių vitaminų ir kitų naudingų medžiagų. O aliejuje (jo dalis sėklose sudaro 35-40 %) yra nesočiųjų, sočiųjų ir polinesočiųjų riebalų rūgščių.

Moliūgų sėklos yra rekordininkės tarp augalinių ir gyvūninių produktų pagal vitamino E kiekį.

Mažesnė ligos rizika

Vien tik sauja moliūgų sėklų gali suteikti pusę magnio paros dozės.

Tai sumažina staigaus širdies sustojimo, širdies priepuolių ir insulto riziką.

Be to, magnis teigiamai veikia kaulų sveikatą, dantų būklę, raumenų funkciją, kraujospūdį ir fizinę būklę, o tai ypač svarbu sportuojantiems žmonėms.

Moliūgų sėklos plačiai naudojamos farmakologijoje ir maisto papilduose:

Organizatorių nuotr.

Nuotrauka: unsplash.com/@anshu18

Moliūgų sėklos taip pat mažina vėžio riziką. Tai tas pats cinkas ir kalcis.

Graikijos mokslininkai teigia, kad cinkas reaguoja į vėžinių ląstelių kalcio signalus ir juos neutralizuoja.

Normalizuoja virškinimą

Moliūgų sėklos yra skaidulinių medžiagų šaltinis: 100 g branduolių yra apie 3,9 g skaidulinių medžiagų.

Mityba, kurioje gausu maistinių skaidulų, skatina gerą virškinimo funkciją.

Be to, daug skaidulų turinti mityba taip pat mažina širdies ir kraujagyslių ligų, II tipo diabeto ir nutukimo riziką.

Kas neturėtų valgyti grynų moliūgų sėklų?

Turintys pepsinę opą, žemą kraujospūdį, alergiją.

Pirkti sėklas su žievele ar be jos - tik jūsų pasirinkimas. Tačiau įsitikinkite, kad ant jų nėra pelėsio ir kad pakuotėje nėra pašalinių kvapų. Nuluptos sėklos turi būti žalios, lygios ir šiek tiek blizgančios.

Svarbu: skrudintos sėklos praranda didžiąją dalį naudingųjų savybių, todėl geriau rinktis šviežias.

Kasdien vartojant moliūgų sėklų pagerėja nuotaika, sustiprėja imunitetas, sumažėja edema, normalizuojasi kraujospūdis, pagerėja odos, plaukų ir nagų būklė, normalizuojasi cukraus kiekis, sumažėja vėžio rizika, neutralizuojami žarnyno parazitai ir sumažėja pykinimas.

Kiek moliūgų sėklų galima suvalgyti per dieną?

Vienkartinė moliūgų sėklų dozė suaugusiam žmogui yra 50 g.

Rekomenduojama juos valgyti žalius tuščiu skrandžiu, užgeriant vandeniu.

Dienos norma yra apie 100 g, t. y. maždaug 40 vienetų.

Vienu metu nerekomenduojama suvalgyti daugiau kaip 20 gramų.

Nepiktnaudžiaukite sėklomis - kaip jau minėta, jose gausu biologiškai aktyvių medžiagų ir palyginti daug kalorijų (556 kcal 100 gramų).

Organizatorių nuotr.

Nuotrauka: unsplash.com/@anshu18

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder